E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBİST-100'de Fed sonrası beklentiler---

BİST-100'de Fed sonrası beklentiler

BİST-100'de Fed sonrası beklentiler
17 Aralık 2015 - 09:28 borsagundem.com

Vakıf Yatırım, sabah raporunda Fed faiz kararı sonrası piyasalarda beklentileri değerlendirdi.

"FED'in faiz artırımı kararı sonrasında bu sabah Asya borsalarında yükselişler var.  ABD endeks vadeli kontratları şu sıralar hafif ekside seyrederken, Avrupa borsalarının güne yükselişlerle başlamalarıbekleniyor. Dün FED faiz artırım kararı ardından ilk olarak gerileyen ABD’de işlem gören Türkiye ETF’leri daha sonra FED  Başkanı Yellen’ın açıklamaları ile toparlanarak %1.14 artışla kapandı. Dün akşam 2.93 seviyesinin altına gerileyen Dolar/TL ise şu sıralar 2.94 seviyesinde işlem görüyor. BIST 100 endeksinin yeni güne alıcılı başlayabileceğini düşünüyoruz. FED faiz kararı öncesinde Borsa İstanbul, dün zayıf açılışın ardından günün ikinci  yarısında gelen tepki alımları ile yükseldi. Böylece gün içerisinde 71,397.00 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi günü %0.94 artışla 72,831.80 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi 4.4 milyar TL olarak gerçekleşti.  
 
FED yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırdı. Yılın son toplantısını gerçekleştiren  FED faizi beklendiği gibi 25 baz puan artırdı. Böylece politika faizi %0.25 - 0.50 aralığına yükseltildi. Fed Başkanı Yellen, toplantı kararı ardından yaptığı açıklamada faiz kararıyla ABD'de olağanüstü bir dönemin sonuna gelmesinin temsil edildiğini söyledi. Ekonomide toparlanmanın tam olarak sağlanmasa  da önemli bir yol katettiğini belirten Yellen, faiz artırımlarının kademeli ve ılımlı olacağını vurguladı. Ekonomik aktivite ve istihdam piyasası için görünüme yönelik risklerin dengeli olduğunu belirten Yellen, gelecekteki adımların ekonominin nasıl  geliştiğine bağlı olacağını vurguladı. FOMC üyeleri, Eylül ayında olduğu üzere, gösterge faizin 2016 sonunda yaklaşık %1.375 seviyesinde olacağı tahmininde bulundu. Bu da gelecek yıl dört faiz artırımı yapılacağını işaret ediyor. FED faiz artırım kararı ardından ABD hisse senetleri ortalama %1.40 civarı yükselişler gösterirken, iki yıl vadeli tahvillerin faizi dört baz p an artarak %1.009 seviyesine  ulaştı ve bu da 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.
   
Dün açıklanan makroekonomik veriler piyasalar tarafından olumlu karşılandı.  İngiltere’de Ağustos-Ekim döneminde işsiz sayısı 110 bin azalarak 1.71 milyon gerilerken, Ekim ayında ortalama kazançlar bir önceki aya göre %0.6 ve yıllık bazda %2.4 arttı. Almanya'da açıklanan öncü verilere göre, imalat sektörü PMI Aralık'ta 53'e yükselerek beklentilere paralel açıklanırken  hizmet sektörü PMI  55.4 ile beklentilerin hafif altında kaldı. Bileşik PMI ise Kasım'daki 55.2 seviyesinden 54.9'a düştü. Fransa’da hizmet sektörü PMI Aralık ayında Kasım ayındaki 51.0 puandan Aralık ayında 11 ayın en düşük seviyesi olan 50.0 puana  gerilerken, imalat sektörü PMI da 21 ayın en yüksek seviyesi olan 51.6 puana tırmandı. Endekste 50'nin üzerindeki değerler büyümeye, altındaki değerler daralmaya işaret ediyor.  
  
Brezilya, yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetti. Fitch Ratings, Brezilya'nın  yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BBB-'den BB+'ya indirdi, görünümü 'negatif' olarak korudu. Fitch yaptığı açıklamada Brezilya'nın notlarını indirilmesinin ekonominin önceden öngörülenden daha derin resesyonda  olmasını, negatif bütçe gelişmelerini devam etmesini ve ülkenin büyüyen borç yükünde istikrarı sağlayacak bütçe tedbirlerini etkin şekilde uygulama kapasitesini daha da baltalayabilecek siyasi belirsizlikteki artışa işaret ettiğini vurguladı.  
 
Vakıf Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)