E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST doları fırsat bilerek yükselişe geçebilir---

BİST doları fırsat bilerek yükselişe geçebilir

BİST doları fırsat bilerek yükselişe geçebilir
23 Kasım 2016 - 09:32 borsagundem.com

EKK'nın bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde toplanacak olması dolarda düşüş borsaya da yükseliş getirebilir

Bugünün gelişmesi FED’in geçtiğimiz ay yaptığı toplantı tutanaklarının açıklanması olarak görülmekteydi. Türkiye saati ile 22.00’de açıklanacak olan veri, piyasaların kapanışından sonra açıklanacak.
Toplantı tutanaklarında FED’in Aralık ayı faiz artırımına ilişkin ipuçları aranacak.
Ancak dün ertelenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 19.30’da yapılacağının açıklanmasının ardından gözler bu toplantıdan çıkacak sonuçlara çevrilmiş durumda.
İlk toplantı ardından yapılan açıklamalarda kurdaki dalgalanmaların küresel kaynaklı olduğu ve Merkez Bankası’nın gerekli adımları atacağı mesajları verilmişti.
Mehmet Şimşek’in dünkü açıklamalar da bunu destekler nitelikteydi. EKK toplantı sonucu bu anlamda en az FED tutanakları kadar önemli ve takip edilecek.
TCMB’nin faiz kararı ise yarın piyasaların yakın takibinde olacak. Peki Merkez Bankası hangi silahını nasıl kullanacak?
Türk Lirasındaki değer kaybı karşısında Merkez’in nasıl hareket edeceği tahmin edilmeye çalışılıyor.
Genel olarak piyasalar tarafından bir faiz indirimi beklenmiyor. Ancak faiz artırımı konusunda da kesin bir kanı yok.
Bugünkü EKK toplantısının 19.30’da gerçekleşecek olması faiz konusunda hassasiyetini sıklıkla dile getiren Cumhurbaşkanının 3.40 seviyesini zorlayan dolar kurunun küresel riskler kadar iç dinamiklerden de kaynaklandığı ve bu durumun sürdürülebilir olmadığı muhtemelen aktarılacaktır.
Ve bu durumun önüne geçebilmek için faiz koridorunda yeni bir düzenleme yapılmasının kur ve ekonomik riskler konusundaki yaşanabileceklerin önüne geçilebilme ihtimalinin kuvvetli olduğu bilgisi paylaşılabilir.
Piyasanın genel beklentisi faizlerde bir artırım beklenmemekle birlikte toplantının sonucunda TCMB’nin faiz koridorunda gerekli olduğu durumlarda faize müdahale edilebileceği mesajını verilmesi dahi doların geri çekilmesinde etkili olabilir.
Bunu örneklemememiz gerekirse güne 3.38’in üzerinde başlayan dolar kurunu, EKK toplantısının yapılacağının açıklanması sonrasında 3.37 seviyesine çekilmesini gösterebiliriz.
TCMB’nin hangi silahını kullanacağından çok, bu silahın piyasaya vereceği mesaj önemli olacaktır. Merkez’in piyasalara “Ben buradayım.” mesajı vermesi ve güven aşılaması kuvvetli etki yaratacaktır.
Kur hareketleri dolayısıyla tüketici güveni de Kasım ayında 68,9 olarak gerçekleşti. Ekim ayında 74,0 seviyesinde gerçekleşen veri, Temmuzdan bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Bununla beraber Dünya Bankası, dün yayınladığı raporda, Türkiye için büyüme beklentisini 2016 yılı için 0,4 düşürerek %3.1’e çekti. 2017 ve 2018 için ise sabit bıraktı.
Bugünün veri ajandasında FED ön plana çıksa da, 11.30’da Almanya ve 12.00’de Avrupa Kasım ayı PMI, ABD 16.30’daEkim ayı dayanıklı mal siparişleri ve 18.00’de Ekim ayı yeni konut satışlarıyla birlikte 17.45’te ABD Kasım ayı üretim PMI dataları piyasaların takibinde olacaktır

Öte yandan Asya piyasaları, ABD piyasalarında devam eden alışların etkisiyle birlikte gelecek için oluşan iyimser havayla beraber yükselişini sürdürdü.
Ancak enerji hisseleri OPEC etkisiyle geri çekildi. OPEC komitesinin, İran ve Irak için üretim kapasitesinin sınırlanması konusunda anlaşamaması ardından brent petrol bugüne 49 doların hemen altında başlıyor. Altında ise FED’in Aralık ayı faiz artırımı beklentileri ve yükselen hisse senedi piyasası ile geri çekilmeler görülmekte.Güne dolar/TL’de 3.3750, dolar endeksinde 101.000, altında 1213.50 dolar/ons ile başlıyoruz. 75.800 direnç seviyemizden günü tamamlayan BIST100 endeksidne gün boyunca EKK’dan olası çıkabilecek gelişmeler fiyatlanacaktır. Piyasa, doların geri çekilmesini fırsat bilerek olası iyimserliği fiyatlayabilir. Bununla birlikte 2 ve 10 yıllık faizlerin seyri de bu fiyatlamada etkili olacaktır. Bu haberler ışığında BIST’de alıcılı başlangıç, yukarı yönlü hareketlerde 76.300 ve 76.750 dirençlerimiz olurken, geri çekilmelerde 75.300 ve 74.700 seviyeleri test edilebilir seviyeler olacaktır.

A1 Capital

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)