E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST dünyada en sert düşen 2. borsa ---

BİST dünyada en sert düşen 2. borsa

BİST dünyada en sert düşen 2. borsa
15 Ağustos 2014 - 18:34 borsagundem.com

BİST bu hafta yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin etkisiyle, dünya genelinde en dik düşüş yaşayan 2. endeks oldu

Borsa İstanbul 100 Endeksi, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumsuz açıklamalar ve siyasi belirsizliğin yarattığı soru işaretleri ile birlikte, Ukrayna'daki tansiyon ve yurtdışında gelişen ülke piyasalarındaki satış baskısının etkisiyle, bu hafta dünya genelinde en kötü performansı gösteren ikinci endeks oldu. 

Moody's tarafından 8 Ağustos Cuma günü açıklanması beklenen Türkiye kredi notu, gece geç saatlerde "açıklanmayacak" bildirisi ile başka bir zamana kaldı. Ardından Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında başbakanın kim olacağına dair soru işaretleri ve Fitch'in yaptığı "siyasi riskler giderilmiş değil" açıklamasıyla BIST 100 haftaya sert düşüşle başladı. 

Ertesi gün S&P, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik yaptığı açıklamada, sonucun Türkiye'nin BB+ olan kredi notuna doğrudan etkisi olmayacağını ifade etti. S&P'den ayrıca Türkiye'ye ilişkin makro ekonomik öngörülerden sorumlu Kıdemli Ekonomist Tatiana Lysenko, Perşembe günü yıl sonunda enflasyonun yüzde 8.8 olabileceğini ifade etti. 

Bugün ise Moody's, Türkiye'ye yönelik yayımladığı bir raporda, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunun Türkiye'nin yapısal sorunlarını çözmeyeceğini belirtirken, raporda "Siyasi durum istikrara kavuşana kadar kırılganlıklar varlığını koruyacak" denildi.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda endişelerin devam ettiğine de dikkat çeken Moody's, faiz indirimlerinin enflasyon oranı üzerindeki riskleri artırdığını belirtti.

Bütün bu gelişmelerle birlikte BIST 100, Pazartesi yüzde 2.43, Çarşamba yüzde 0.27, Perşembe yüzde 0.06 ve Cuma günü yüzde 1.13 gerilerken, sadece Salı günü yüzde 0.72'lik yükseliş kaydetti. Böylece BIST 100 haftayı yüzde 4.05 düşüşle, yüzde 4.52 gerileyen Ukrayna borsasının ardından bu hafta dünya genelinde en sert düşen ikinci endeks oldu. 

Bu hafta Brezilya Ibovespa Endeksi yüzde 3.26, Rusya RTS Endeksi ise yüzde 6.43 yükselirken, en iyi performansı yüzde 13.55 artan Venezuela borsası kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Demir15 Ağustos 2014 20:45

    Halbuki ortada hiç bir olumsuzluk yok.Hükümetin kurulacağı gün belli.Etrafımız karışık ama bunun sebebi Türkiye değilki.Askeri açıdan güçlü bir ülkeyiz.Bu konudada sıkıntı yok.Kredi derecelendirme kuruluşları dikkate alınmalı ama fazla abartılmamalıdır.Önemli olan olumsuzluklara karşı devletin önlem almasıdır.

  • m. kara15 Ağustos 2014 20:29

    akıllı adam bu süreci pusuya yatarak geçirir.

  • ky15 Ağustos 2014 19:12

    Paralelcilerin işi, sürekli olumsuzluk pompala ıyor

  • kenan15 Ağustos 2014 19:06

    Gayet normal, küçük yatırımcıları soymak için borsaya açılanımı ararsın, içi boş şirketleri kote edenimi ararsın, dolandırıcıların olduğu bir piyasada bunlar gayet normal. Spk daha sıkı tedbirler almalıdır. Eskiden at yarışların da çok hileler yapılırdı,kumar diye adlandırılırdı.simdi aynı kumar oyunu bist te.aklı olan hiç bulaşmaz

  • NOTÇU KARDŞLER15 Ağustos 2014 19:02

    SANKİ HEPSİ SÖZ BİRLİĞİ yapmışcasına 2 haftadır hemen hemen hergün bu kredi dereclendrime kuruluşları türkiye hakkında olumsuz yorumlar yapıyorlar neden acep?bu düşüşün ana sebebi bunlar olmasın