E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST en çok düşen 4. borsa oldu---

BİST en çok düşen 4. borsa oldu

BİST en çok düşen 4. borsa oldu
13 Mart 2015 - 20:31 borsagundem.com

BIST 100 haftayı yüzde 4,57'lik kayıpla tamamlayarak, dünya genelinde en çok düşüş yaşayan dördüncü gösterge endeks oldu

Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) 9 Mart-13 Mart haftasını Türk lirası cinsinden yüzde 4.57 kayıpla tamamlayarak, dünya genelinde 93 gösterge endeks arasında en çok düşüş yaşayan dördüncu borsa oldu.

BIST 100 doların Türk lirası karşısında yeni rekorlar kırdığı haftayı, 76.642,13 puandan tamamlarken, 5 ayın en düşük kapanışını gerçekleştirmiş oldu.

Endeksin yaşadığı düşüşte doların değer kazanması etkili olurken, siyasi kanattan gelen yumuşak mesajlar borsadaki düşüşü durdurmakta yetersiz kaldı. Dolar/TL bugün 2.65'e çok yaklaşarak 2.6492'yi gördü ve rekoru yukarı taşıdı. BIST 100'de ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşme sonrasında verilen olumlu mesajların ardından başta yukarı yönlü bir hareket görülse de, endeks haftayı sert düşüşle tamamladı.

BIST 100'ün yıl genelindeki TL cinsinden kayıpları yüzde 10'u aşarken, dolar cinsinden yüzde 20'lik bir düşüş yaşanmış durumda. Endeks Ocak sonunda gördüğü 91 bin seviyesinden bu yana kademeli olarak değer kaybederken, analistler önümüzdeki hafta yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) ve ABD Merkez Bankası Fed toplantısının endekste yönü tayin edeceğini düşünüyor. Önümüzdeki hafta ayrıca Fitch Ratings Türkiye raporunu açıklayacak. Fitch, 3 Ekim 2014’te uzun vadeli ülke kredi notunu BBB-'de teyit etmiş ve görünümü durağan olarak belirlemişti. Türkiye'nin CDS'i ise son dönemdeki hareketliliğin ardından 215 seviyesine çıktı.

Bu hafta dünya genelinde en çok gerileyen gösterge endeks yüzde 9,53'lük düşüşle Slovakya Borsası olurken, Yunanistan'ın ASX Bileşik Endeksi yüzde 9,42 kayıpla ikinci, Rusya'nın RTS Endeksi yüzde 8,64'lük düşüşle üçüncü oldu.

En çok değer kazanan hisse senedi endeksleri arasında ise yüzde 6.83'lük yükselişle Venezuela Borsası ilk sırada yer aldı. Bulgaristan'ın Sofix Endeksi yüzde 4.39'luk artışla ikinci sırada yer alırken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4'lük artışla en çok yükselen üçüncü borsa oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)