E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'nda değişiklik yapıldı---

BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'nda değişiklik yapıldı

BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'nda değişiklik yapıldı
20 Aralık 2018 - 15:47 borsagundem.com

BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'nda hesaplama yapılmasında değişikliğe gidildi

Borsa İstanbul, periyodik olarak gerçekleşen pay endekslerindeki hisse değişimlerine ilişkin güncelleme yaptı. Hesaplama alanında yapılan değişiklikle birlikte olağandışı fiyat hareketlerinin BIST endekslerine etkisi en aza indirilecek.

BİST'ten KAP'a şu açıklama yapıldı:

BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'na göre BIST 100, BIST 50, BIST 30 ve BIST Temettü 25 Endekslerinin dönemsel çalışmalarında söz konusu endekslere girecek/çıkacak paylar belirlenirken ilgili değerleme dönemi sonu itibarıyla hesaplanan fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri ve değerleme dönemindeki günlük ortalama işlem hacmi verileri kullanılmaktadır.

Borsamız Genel Müdürlüğü'nce; olağandışı fiyat hareketlerinin endekse etkisini minimize etmek amacıyla, söz konusu endekslerin dönemsel değerleme çalışmalarında, değerleme dönemi sonu itibarıyla fiili dolaşımdaki pay sayısının, değerleme dönemine (son 6 ay) ait düzeltilmiş fiyatların medyanı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak fiili dolaşımdaki payların piyasa değerlerinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Bu kapsamda yapılan değişikleri içeren BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları'nın son hali için tıklayın...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı21 Aralık 2018 05:12

    Endekse girmek ve çıkmak zorlaştırılmış oldu. Mesela BIST30 da fiyatı son 6 ayda düşen hisse daha yüksek fiyattan, son 6 ayda yükselen hisse ise düşük fiyattan değerlenmiş olacak. SASA girer PGSUS çıkar normalde, bakalım  nasıl belirlenecek, bugün yarın belli olur.

  • 1Borsacı21 Aralık 2018 05:10

    Bazı küçük şirketleri BIST100 e sokmak için dönem sonlarında fiyatı hızla yukarı çekip ayrıca fiktif hacim yapıyorlar.Manupulatif hisseler endekse giriyor. Ağırlıklı ortalama yerine medyan daha iyi olabilir yatırımcı açısından. Hacim ve piyasa değeri yanında özkaynak büyüklüğü de bir kriter olmalı. Hacim kriteri ile ön sıralarda yer alıp büyük ama işlem yapılmayan ucuz şirketler endeks dışı kalıyor. Aslında BIST 30, BIST100 den fazla BSIT100 de BIST tumden daha fazla değer kazanıyor sürekli. Yani hacimli ve yükselen hisseler endekse giriyor borsa değeri yanıltıcı oluyor.

  • cingöz20 Aralık 2018 16:19

    medyan kullanımı hatalı