E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'de destekler güncelliğini koruyor---

BİST'de destekler güncelliğini koruyor

BİST'de destekler güncelliğini koruyor
25 Aralık 2013 - 08:51 borsagundem.com

İçinde bulunduğumuz kırılgan beşliden de geride bıraktığımız hafta negatif ayrışan BIST için dünkü hareket algı açısından olumluydu

''ÖNCELİĞİMİZ ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK…
Noel tatili nedeni ile Almanya borsasında işlem yapılmayan günde (dün) ABD’de de yarım gün işlem yapıldı ve New York borsası yeni yıla iyimser modda hazırlanmaya devam ediyor. Tapering hamlesi sonrası piyasa iyi veriyi sat, kötü veriyi al algısından çıkmaya başladığından dün ABD tarafında açıklanan dayanıklı mal siparişleri de dünyanın en büyük ekonomisinden gelen güçlenme sinyallerine ve iyimserliğe destek vermiş oldu..
Bu kez yurtiçi piyasa da alıcılı seyire eşlik etti ancak gerekçe farklıydı. Sabah saatlerinde TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın 2014 Para ve kur Politikası sunumunda piyasaya verdiği mesajlar hem öngörülebilirliği artırma hem de kurun ateşini bir ölçüde dindirme konusunda etkili olunca günlerdir yoğun stres altındaki BIST’te de bir rahatlama ile gün %1,34 değer kazancı ile 68,997 puandan tamamlandı, gün içinde de en yüksek 69,364 puan seviyesi test edildi.
Başçı’nın açıklamalarına kısaca bakıldığında; DolarTL’ye en çok tesir eden unsur döviz satım ihaleleri oldu. Başçı yıl sonuna kadar her gün minimum 450 milyon dolar düzenli olarak döviz satılacağını, bunun 500 milyon dolara da çıkabileceğini, hatta Ocak’ta da her gün en az 100 milyon dolar döviz satımı ile piyasalara likidite vermeyi sürdüreceklerini belirtti. Bu şekilde Ocak sonuna dek piyasaya en az 6 milyar dolar döviz likiditesi sağlanmış olacak.
Bunun dışında yıl sonunda enflasyonun 7'ye yakın ama belki 7'nin biraz üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini açıklayan Başçı, kredi artış hızını önlemeye yönelik tedbirlere, TL likidite politikasında referans alınacak oranın %7,75’lik bankalararası repo faizi olacağına ve faiz artırım olanaklarının hala ön planda olmadığına vurgu yaptı. Mevcut şartlarda döviz satımlarının Mayıs ayına dek sürmesi bekleniyor, bu süreçte ROM’lar da kademeli olarak artırılacak.. Mayıs’taki reeskont dönüşleri sonrası bu satışlarda önemli azalma görülebilecek. Bu esnada dün 450 mn dolarlık döviz satım ihalesi açan Merkez, bugün için de yapacağı döviz satım ihalesi için minimum tutarını 450 mn dolar olarak belirledi.
İçinde bulunduğumuz kırılgan beşliden de geride bıraktığımız hafta negatif ayrışan BIST için ise dünkü hareket algı açısından olumluydu ancak görüşümüze göre 68,000 ve 67,500 destekleri hala güncel, endeks için 69,500 ve 70,000 seviyesinde ise ilk destekler bulunuyor. Bugün Noel tatili nedeniyle Avrupa ve ABD tatil, endeks ise yurtiçi siyaset gündemine duyarlılığını korumaya devam ediyor. Yurtdışında tatil nedeniyle önemli bir veri akışı yok, yurtiçinde ise kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerini izliyor olacağız.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)