E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'de düşüş bekleniyor---

BİST'de düşüş bekleniyor

BİST'de düşüş bekleniyor
09 Temmuz 2013 - 08:15 borsagundem.com

SPK Haziran ayı anketine katılanların yüzde 49'u gelecek ay Borsa İstanbul 100 endeksinde düşüş bekliyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Haziran ayı anketine katılanların yüzde 49'u gelecek ay Borsa İstanbul 100 endeksinde düşüş bekliyor.
SPK'nın, 222 üst düzey yöneticisi tarafından yanıtlanan Haziran ayı beklenti anketine göre, gösterge bono faizi oranlarında Mayıs ayında yüzde 10 olan bir aylık dönemde artış bekleyen katılımcı oranı, bu ay yüzde 50'ye ulaştı.
Faiz oranında artış beklentisi, altı aylık ve yıllık dönemlerde de etkisini gösterdi. Bu yönde görüş bildiren kişilerin oranı sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 44 olarak gerçekleşti.
Gelecek ay dolarda artış bekleyen katılımcı oranı yüzde 59 ile çoğunluğu oluştururken, bu oran gelecek altı ay için yüzde 43 oldu. Dolarda yıllık olarak değişim beklemediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 41 şeklinde gerçekleşti.
Euroda bir aylık dönemde artış bekleyenlerin oranı bir dönem önce yüzde 18 iken, bu ay yüzde 50'ye ulaştı. Gelecek altı ay ve bir yılda ise katılımcıların yüzde 40'ı euroda değişim beklemediğini ifade etti.
-Katılımcıların yüzde 49'u BIST 100'de haziran ayında düşüş bekliyor-
Ankete katılanların yüzde 49'u gelecek ay BIST 100 endeksinde düşüş beklerken, yüzde 32'si değişim beklemediğini kaydetti. Altı aylık ve yıllık dönemler için ise artış beklentisine sahip katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 45'e ulaştı.
BIST pay piyasası işlem hacmine yönelik ankete katılanların yüzde 44'ü gelecek ay, yüzde 43'ü ise gelecek altı ay değişim olmayacağını aktarırken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti.
Halka açılacak şirket sayısında, yüzde 54'lük oranla gelecek ay değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisinin ağırlık kazandı. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 59'a ulaştı.
Ankete katılanların yüzde 51'i gelecek ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim olmayacağını söylerken, gelecek altı ayda söz konusu oran yüzde 52, gelecek yıl içinse yüzde 57 şeklinde gerçekleşerek iyileşme beklentilerinin ağırlık kazandığı gözlendi.
Yabancı yatırımcı oranında bir aylık dönemde düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 46'ya ulaşırken, altı aylık ve yıllık dönemler için değişim beklemeyen ankete katılanların oranı da sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 42 oldu. Katılımcıların yüzde 42'si ise gelecek bir yılda sözkonusu oranda artış beklediğini belirtti.
Katılımcıların yüzde 57 ile çoğunluğu gelecek ay reel kesimin borçlanma durumuna yönelik değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için borçlanma durumunda artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 50'ye ulaştı.
BIST pay piyasası yatırımcı sayısında gelecek ay değişim beklemeyenlerin sayısı yüzde 51 olurken, mayıs ayı sonuçlarında yüzde 4 olan yatırımcı sayısında düşüş bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 34'e yükseldi. Ankete katılanların yüzde 47'si gelecek altı ay değişim olmayacağını tahmin ederken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 44 oldu.
-Katılımcıların yüzde 48'i VOB işlem hacminde değişim beklemiyor-
VOB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 48'i gelecek ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 52'ye çıktı.
Yatırım fonları net aktif değerine yönelik yüzde 51'lik kesim gelecek ay değişim beklemediğini beyan ederken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklediğini kaydeden katılımcı oranı sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 51 şeklinde gerçekleşti.
Emeklilik fonları net aktif değerine yönelik her üç dönemde de katılımcıların önemli bir oranı artış beklediğini bildirdi. Bu doğrultuda tahmin yapan kişilerin oranı aylık dönem için yüzde 48, altı aylık dönem için yüzde 63 ve yıllık dönem için yüzde 67 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)