E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'te yükselişler sekteye uğrayabilir---

BİST'te yükselişler sekteye uğrayabilir

BİST'te yükselişler sekteye uğrayabilir
18 Eylül 2015 - 12:57 borsagundem.com

Borsa İstanbul, politik ve dış kaynaklı nedenlerden dolayı düşüş eğilimi gösterebilir

Fed'in faizi sabit tutması ile gelişmekte olan piyasalar pozitif ayrıştı. Ancak Türkiye Fed'in kararından negatif ayrıştı. Dolar Fed'in faizi açıklaması anında 2.97 TL seviyelerine gerilese de kısa süre sonra tekrar 3 TL seviyesinin üzerine çıktı.

Piyasalardaki durumu Destek Menkul Değerler'den Emre Özgüven yorumladı:

Dün merakla beklenen FED faiz kararı açıklandı ve faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Karar sonrasında FED Başkanı Janet Yellen’in yaptığı açıklamalara bakıldığında, iç piyasada USDTL’de geri çekilmeler ve BİST tarafında toparlanma beklentilerinin arttığı söylenebilir. Ancak, oluşan tabloyu bu kadar basit bir şekilde formüle etmek yatırımcılar açısından aldatıcı olabilir. Peki neden?

Öncelikle bizim iç piyasadaki dinamiklerimizin, içinde bulunduğumuz zorlu sürecin son dönemdeki TL ve BİST tarafındaki fiyatlamalarda daha baskın olduğunu söyleyebiliriz. Birçok veri ve gelişmenin ötesinde, 1 Kasım erken seçimlerinin yarattığı politik belirsizliğin ekonomiye yansılamalarının bu noktada ilk olarak  değerlendirilmesi gerekiyor. Seçim ortamı ve sonuçlarının bir kez daha koalisyon çalışmalarına sebep olacak şekilde ortaya çıkması ile devam edebilecek politik belirsizlikler, seçim sonuçları sonrasında hükümet kurma çalışmalarının yine uzun sürme ihtimali, belirsizlik ortamı ile beraber not değerlendirme kuruluşlarının yapacağı değerlendirmelerin de Türkiye’ nin notu hakkında olumsuz neticelere sebep olabileceğini unutmamak gerekiyor.( not indirimi TL için oldukça olumsuz olur )Buna ek olarak, artan jeopolitik riskler ve terör olayları da TL’yi zayıflatmakta, BİST tarafındaki yükselişleri de sınırlamaktadır.

 

Dış piyasa tarafından değerlendirildiğinde, FED'in 2006’dan bu yana ilk defa kullanacağı faiz hamlesini yine devreye sokmamasının kısa vadede gelişmekte olan ülkeleri rahatlatabileceği, adeta bir nefes aldırabileceği, sermaye çıkışlarını sınırlayabileceği belirtiliyor. Ancak FED Başkanı Yellen’in de vurguladığı gibi 28 Ekim veya 16 Aralık toplantılarının herhangi birinde faiz artırımı olabileceği belirsizliği devam ederken, yıl sonuna kadar faiz artırım beklentilerinin gündemi meşgul etmeye devam edeceği hesaba katıldığında, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki bahar havası kısa sürerek, orta vadede negatif görünümün devam etmesi daha fazla fiyatlanabilir. Bu beklentilerin sonucu olarak da USDTL’deki düşüşler sınırlı kalırken, BİST endeksindeki yükselişlerin ivme kazanması sekteye uğrayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)