E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin hukuken nedir---

Bitcoin hukuken nedir

Bitcoin hukuken nedir
05 Eylül 2017 - 16:38 borsagundem.com

Son dönemde iniş ve çıkışlarıyla gündemden düşmeyen Bitcoin'e belli başlı ekonomilerdeki bakış açısı nasıl?

Bitcoin regülasyonlar açısından nasıl bir konuma sahip? Şant Manukyan Fortune Türkiye'deki bu ayki yazısında son dönemde gündemden düşmeyen Bitcoin'i kaleme aldı. İşte Manukyan'ın o yazısı:

Bitcoin gündemden düşmek bilmeyen bir konu olmasına rağmen regülasyonlar açısından nasıl bir konuma sahip olduğuna dair çok az sayıda makale ile karşılaştım. Bu nedenle belli başlı ekonomilerde kamu otoritesinin Bitcoin'e bakışını özetlemek istedim.

ABD

ABD'de birkaç kuruluş dijital paraların tanımlanması işini yürütüyor. Hazineye bağlı çalışan Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) olarak bilinen kuruluş hangi şirketlerin para transferi işinde (MTB) çalışan bir şirket olarak tanımlanabileceğine karar veriyor. MTB'ler kara para aklama (AML) ve müşteriyi tanıma (KYC) yükümlülüklerine ek olarak regülasyonlara da uymak zorundalar. ABD hazinesine göre Bitcoin konvertible sanal para birimi (2013). CFTC'ye göre ise bir emtia (2015). Vergi dairesi IRS'e göre is Bitcoin mal olarak vergilendirilecek yani benzer işlemlerde uygulanan vergi kuralları geçerli. Manhattan'da Bitcoin'in sanal para olduğu ve olmadığı yönünde 2 mahkeme kararı mevcut. 1 Ocak 2017 itibarı ile ise 13 eyalet Bitcoin'inin "ne olduğunu" karara bağlamış durumdayken geri kalanı için gri bir alan. ABD kanunlarının standardize edilmesine yönelik çalışma yapan Uniform Law Commission temmuz ayında Uniform Regulation of Virtual Currency Businesses Act adlı tasarıyı onayladı.

ÇİN

PBOC 2013 yılında finans kuruluşlarının Bitcoin işlemleri yapamayacağını açıkladı. 2017 yılı içinde para çıkışlarını müteakip kişilerin de Bitcoin işlemleri yapmasına engelleme geldiği spekülasyonlarına rağmen net bir yasa söz konusu değil.

JAPONYA

Dijital para konusunda en hızlı ve vizyoner ülkelerden biri de Japonya ; 1 Nisan 2017 tarihi itibarı ile Bitcoin yasal bir ödeme aracı olarak kabul edildi, yani para olarak sınıflandırdı. Buna rağmen kara para aklaması için kullanılmadığına dair bir dizi regülasyona uygunluk şartı söz konusu. Mt. Gox skandalının ardından yasa dijital para borsalarını Japon Finansal Hizmetler Ajansının denetimi altına soktu.

İNGİLTERE

İngiltere'de bir dijital para regülasyonu olmasa da hükümet Bitcoin işlemlerini FX işlemleri olarak değerlendirdiğini ve buna göre vergilendirileceğini açıkladı. KDV uygulanmayacak ancak sermaye kazancı vergilendirilecek.

İRLANDA

Liberal vergi yasaları ile (en azından bir zamanlar) bildiğimiz İrlanda dijital para birimlerini düzenleyen bir yasa çıkartmış değil. Ancak daha ilginç bir özelliği var ki bu konuda ülkeyi tek kılıyor: Irishcoin adı altında bir dijital parası var. Özellikle turizm sektörüne yönelik yaratılan bu dijital para ülkenin genel olarak kavrama yaklaşımının da olumlu olduğunu gösterir nitelikte.

LÜKSEMBURG

Konuya liberal yaklaşım sergileyen ülkelerden biri. CSSF 2014 yılında yayınladığı bildirimle Bitcoin'in para olarak kabul edildiğini ancak ülke içinde aktivite gösterecek her kurumun Finans Bakanlığından izin almak ve CSSF kontrolünde olmak zorunda olduğu hatırlatmasını yaptı.

RUSYA

2016 öncesinde Bitcoin kullanımının yasak olduğu Rusya'da bu yıl Ethereum platformunun kurucularından Vitalik'in Başkan Putin ile görüşmesinin ardından daha liberal adımlar mı atılacak sorusu geldi. Şimdilik bilinen Rusya MB'sinin Bitcoin vs'yi dijital mal olarak tanımlamayı düşündüğü.

G.KORE

G. Kore S. Korean Foreign Exchange Transactions Act adlı yasayı şubat ayında revize ederek 18 Temmuz itibarı ile fintech şirketlerinin Financial Supervisory Service'e (FSS) tecil edilmek kaydı ile "Bitcoin dahil olmak üzere" küçük fonlar ve şirketler için uluslar arası para transferi yapmasına izin verdi. Buna göre bir defada gönderilecek miktar 3000 dolar veya daha az olurken yıllık bazda bir hesabın fintech üzerinden gönderebileceği miktar da 20 bin dolarla sınırlandırıldı.

Şant Manukyan - Fortune Türkiye Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)