E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBlinken: İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgaline karşıyız---

Blinken: İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgaline karşıyız

Blinken: İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgaline karşıyız
21 Ağustos 2024 - 01:17 borsagundem.com

İsrail ve Hamas arasındaki esir takası ve ateşkes mutabakatına değinen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uzun süreli işgaline karşı olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu programı kapsamında bulunduğu Katar'ın başkenti Doha'da basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Blinken, bölgedeki gerginliklerin azaltılması ve insani krizin çözülmesi için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Blinken, Orta Doğu ziyaretinde birçok üst düzey yetkiliyle görüşme fırsatı bulduğunu belirterek, mesajının basit ve net olduğunu söyledi: Ateşkes ve rehine mutabakatına acilen ulaşılmalı. Zamanın önemini vurgulayan Blinken, Gazze'deki sivillerin her gün acı çektiğini, yeterli gıda ve ilaç bulamadıklarını ve çatışmanın devam etmesi durumunda yaralanma ve ölüm risklerinin arttığını ifade etti. Bölgedeki gerilimin her geçen gün tırmanma riskine de dikkat çekti.

Mısır ve Katar ile gerilimi azaltma çabalarının devam ettiğini belirten Blinken, Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası müzakerelerine de değindi. ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisinin İsrail tarafından onaylandığını savunan Blinken, Hamas'a bu öneriyi kabul etme çağrısını yineledi. Her iki tarafın da anlaşmanın uygulanmasının detayları üzerinde çalışması gerektiğini ve esneklik göstermeleri gerektiğini söyledi.

Blinken, ABD'nin yanı sıra Mısır, Katar ve birçok ülkenin ateşkesin hemen sağlanması konusunda hemfikir olduğunu belirterek, mutabakatın derhal gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda ABD'nin mümkün olan her şeyi yapacağını ifade etti.

Sudan'daki insani durumu da ele alan Blinken, şu anda dünyadaki en kötü insani durumun Sudan'da yaşandığını belirtti. Sudan'daki çatışmalar ve şiddet nedeniyle birçok kişinin gıda ve temel yardımlara ulaşamadığını söyledi. Sudan'daki durumu iyileştirmek için uluslararası toplumla işbirliği yaparak çözümler geliştirdiklerini ve insani yardımların bölgeye ulaştırılmasını sağlamak için çeşitli ülkeler ve uluslararası kurumlarla çalıştıklarını ekledi.

Son olarak, Sudan'daki insani yardımların ulaştırılması için önemli anlaşmalara varıldığını ve daha geniş bir anlaşmaya ulaşmak için çalışmalara devam edildiğini belirtti. Blinken, bölgedeki gerilimin diğer bölgelere yayılmaması gerektiğini vurgulayarak, Gazze, Lübnan ve Hizbullah konularında ilerleme sağlanmasının bölge için anahtar olduğunu ifade etti. Kızıldeniz’de Husiler ile gerilimin düşürülmesi ve İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşme anlaşması gibi konuların da önem taşıdığını belirtti.

Hollanda'dan Gazze'de Hollanda'dan Gazze'de "derhal ateşkes" çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)