E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası artık yapay zekadan ibaret değil---

Boğa piyasası artık yapay zekadan ibaret değil

Boğa piyasası artık yapay zekadan ibaret değil
30 Eylül 2024 - 14:20 borsagundem.com

Küresel borsalarda üçüncü çeyrek yapay zeka hisseleri için pek parlak değildi. Ancak borsalardaki yükselişler rallinin yapaya zekanın ötesine geçtiğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka hisselerinin küresel borsalar üzerindeki hakimiyeti yavaşlıyor. 2024’ün ilk yarısında ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini inatla düşürmemesine karşın yatırımcıların yapay zeka teknolojilerine olan tutkusu borsaları en yüksek seviyelere taşımıştı.

Ancak üçüncü çeyrek ve sonrası piyasalara yeni bir düzen getirdi. Yatırımcılar büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekaya yaptığı yatırımlara şüpheyle bakmaya başladı. FED yönetimi ise düşen ABD enflasyonuna ilişkin son verilerden güç alarak faiz oranlarını düşürdü. ABD’nin ekonomik gücüne dair göstergeler de FED’in resesyonla karşılaşmadan fiyat baskılarını kontrol etmeye başaracağına dair yatırımcı güvenini destekledi.

Wall Street Journal’ın haberine göre piyasalardaki son tablo birkaç büyük teknoloji hissesine tehlikeli derecede bağımlı hale gelen ABD borsaları için ralliyi genişletmenin reçetesiydi.

Üçüncü çeyrekte kamu hizmetlerinden sanayiye ve finans hisselerine kadar borsanın geniş alanları güçlü teknoloji hisselerinin performansını geride bıraktı. Değerinin altındaki hisse senetleri güçlendi. Küçük sermayeli hisse senetleri büyük sermayeli Hisse senetlerinin piyasalardaki hakimiyetinden kurtuldu.

Birçok yatırımcı ekonominin birçok sektördeki hisse senedinin ralli yapması için uygun durumda olduğunu, bu sektörlerin muhtemelen daha sürdürülebilir ralliye destek olabileceğini belirtiyor.

WSJ haberinde F.L. Putnam Investment Baş Borsa Stratejisti ve Portföy Yöneticisi Ellen Hazen, “FED gerçekten yumuşak inişi gerçekleştiriyor gibi görünüyor. Borsanın Muhteşem Yedili’nin ötesinde genişelemeye devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hazen, FL Putnam'ın kısa süre önce sanayi şirketi Trane Technologies'in hisselerini satın aldığını ve ekonominin resesyondan kaçınması durumunda bu hisse senedinin iyi performans göstereceğine inandığını söyledi.

Muhteşem Yedili’deki büyük teknoloji hisseleri son çeyrekte daha çok kendi yollarında ilerledi. Yapay zeka rallisinin kalbinde yer alan çip üreticisi Nvidia; Alphabet, Microsoft ve Amazon hisseleriyle birlikte güçlü bir rallinin ardından geri çekildi. Bu arada Apple, Meta ve Tesla hisseleri ise çeyreği daha yüksek bir seviyede bitirme yolunda ilerliyor.

Teknoloji devlerinin yapay zeka alanında harcadıkları paralar yatırımcılar tarafından sorgulanmaya başladıkça Muhteşem Yedili hisselerindeki yapay zeka rallisi de kesintiye uğradı.

Son aylarda Alphabet, Google'daki reklam satışlarındaki büyümenin yavaşladığını ve bir önceki yıla göre sermaye harcamalarının neredeyse iki katına çıktığını bildirdi. Amazon beklenenden daha zayıf bir satış büyümesi öngördü ve yapay zeka hizmetlerine olan talebi karşılamak için harcamaları artıracağını söyledi. İki hisse senedi çeyrek boyunca sırasıyla %10 ve %2,7 değer kaybetti.

Homestead Advisers'ın Öz Sermaye Yatırımları Başkanı Jim Polk, "Yatırımcıların ana anlatısı, 'Tüm bu harcamalarla para kazanacaklar mı?' noktasına geldi. Ortada hâlâ gerçek bir hikaye olduğuna ve yapay zekanın gerçekleşeceğine inanıyoruz. Ancak hikaye kesinlikle gerçekte olanın ötesine geçti” uyarısında bulundu.

Büyük teknoloji hisseleri arasındaki yorgunluk, S&P 500 üzerinde baskı oluşturma eğiliminde. Zira söz konusu zayıflık büyük piyasa değerlerine sahip şirketler üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor. Ancak çok çeşitli diğer hisse senetlerinin yükselişleri, büyük endekslerin yükselmesine yardımcı oldu. ABD'nin büyük sermayeli hisse senetleri gösterge endeksi, çeyrek boyunca %5,1 artarak 2024 getirilerini %20'ye çıkardı. Bu oran Dow Jones verilerine göre, 1997'den bu yana bir yılın ilk üç çeyreğinde en iyi performansı işaret ediyor.

Faiz indirimleri hangi hisse senetlerine yarayacak?Faiz indirimleri hangi hisse senetlerine yarayacak?

 

Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?

 

Ekim ayı borsada zorlu geçecekEkim ayı borsada zorlu geçecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)