E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası için bir iyi bir kötü haber---

Boğa piyasası için bir iyi bir kötü haber

Boğa piyasası için bir iyi bir kötü haber
19 Şubat 2024 - 14:21 borsagundem.com

ABD borsalarında boğa piyasası tüm hızıyla sürüyor. Endeksler yeni rekorlar kırdıkça piyasaya girmek de bir o kadar zorlaşıyor. Motley Fool haberinde doğru zamanı beklemek yerine bir an önce yatırıma başlanması tavsiye ediliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları aralık ayından bu yana süren ralliyle birlikte rekor seviyelere ulaştı ve hisse senetleri yükselmeye devam ediyor. S&P 500 Endeksi Ekim 2022’deki en düşük seviyesine göre %39 yükseldi ve boğa piyasası bölgesinde işlem görüyor.

Piyasalar için zor geçen birkaç yılın ardından yatırımcılar ilerisi için daha iyimser bir tavır kazandı. Ancak bazı yatırımcılar en iyi fırsatların çoktan sona erdiği düşüncesinde.

The Motley Fool’un haberine göre borsalara dair çelişkili hislere kapılmak oldukça normal. Zira S&P 500 Endeksi’nin mevcut durumu için iyi ve kötü haberler görünüyor. Haberde boğa piyasasına dair yatırımcıların bilmesi gereken bazı önemli bilgiler paylaşılıyor:

İyi haber

S&P 500 Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini aşmış olsa da yükselmesi için hâlâ çok fazla fırsat var. Üstelik neler olacağını çok uzun süre bekleyen yatırımcılar elde edebilecekleri önemli getirileri kaçırabilir.

Elbette hisse senetlerinin geleceğinde neler olacağını kimse tam olarak bilmiyor. Zira geçmiş performanslar piyasanın geleceğini tahmin etmek için yeterli değil. Yine de tarihsel verilerin bu gibi zamanlara ilişkin ne söylediğine bakmak yatırımcılar için faydalı olabilir.

Örneğin Küresel Finans Krizi sırasında S&P 500 Endeksi Mart 2009’da resmi olarak dibi bulmuştu. Teknik olarak bu tarih yeni boğa piyasasının başlangıcıydı. Ancak endeks Mart 2013’e kadar tüm zamanların zirvesine ulaşamamıştı.

Haberde 2013’e kadar bekleyen ve sonra bir S&P 500 endeks fonuna yatırım yapan farazi bir yatırımcı örnek gösteriliyor. Söz konusu yatırımcı bu süreçte en büyük yatırım fırsatlarını kaçırmış olabilir. Çünkü piyasalar önceki dört yıl boyunca oldukça güçlü bir performans göstermişti. Ancak aynı yatırımcı bugüne kadar toplamda yaklaşık %215’lik getiri elde etmiş olacaktı ve on yıldan biraz fazla bir süre içerisinde parasını üç katından fazla artıracaktı.

Öte yandan boğa piyasasının devam edip etmeyeceğini görmek isteyen ve daha fazla bekleyen bir farazi yatırımcı daha düşünüldüğünde bu getirinin biraz daha azalacağı görülüyor. Mart 2014’te bir S&P 500 endeks fonuna yatırım yapan yatırımcı bugün sadece %166 kadar bir getiri elde etmiş olacaktı.

Borsalarda servet oluşturmak için en değerli varlık zamandır. Bu nedenle uzun vadede getiriyi en üst seviyeye çıkarmak için bir an önce yatırım yapmaya başlamak Motley Fool haberine göre en akıllıca tercih olacaktır.

 

Kötü haber

Özellikle kısa vadede piyasalarda ne olacağı tam olarak öngörülemiyor. Ekonomide bir gerilemenin yaklaşıyor olma ihtimali yüksek ve bu da yatırımcı portföylerine zarar verebilir.

Ancak habere göre bu bile borsaya girmek için kötü bir zaman olduğu anlamına gelmiyor. Piyasalarda doğru zamanı yakalamak neredeyse imkansızdır ve her zaman yanlış tahmin etme olasılığınız vardır. Bu süreçte yatırım yapmamayı tercih edenler piyasalar gelişmeye devam ederken potansiyel getirileri kaçırabilir. Motley Fool haberinde hisse senedi fiyatlarının nereye gittiğini tahmin etmeye çalışmak yerine fırtınayı atlatmanın genellikle en iyisi olduğu belirtiliyor.

Borsalarda yatırım yapmak uzun vadeli bir stratejidir ve kısa vadeli dalgalanmalar görmek de normaldir. Ancak tutarlı bir şekilde yatırım yapmak riskleri sınırlayabilir.

Haberde riskleri sınırlamak için dolar-maliyet ortalaması olarak belirtilen bir yöntem tavsiye ediliyor. Bu yöntemde yatırımcılar yıl içerisinde düzenli olarak alım gerçekleştiriyor. Doğal olarak piyasalar hem düşerken hem de yükselirken yapılan alımlar portföyün belirli bir ortalamada gelir sağlamasına imkan veriyor. Bu stratejiyi uygulayan yatırımcılar doğru alım tarihleri konusunda tahmin yükünden kurtulabilir ve borsada alım zamanını düşünmek daha az sinir bozucu hale gelebilir.

Boğa piyasaları heyecan vericidir ancak aynı zamanda göz korkutucudur. Satın almak için mükemmel bir zaman asla gelmeyebilir. Bu nedenle yatırıma şimdi başlamak ve paranızın büyümesi için mümkün olduğunca en fazla zamanı ayırmak genellikle en doğru stratejidir. Yatırımcılar ne kadar erken borsaya girerlerse uzun vadede o kadar fazla potansiyel getiri elde edebilirler.

Goldman Sachs S&P 500 hedefini revize etti

 

Enflasyon çelmesi boğa piyasasını yenemedi

 

Dolar için en büyük tehdit ABD ekonomisinin kendisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aydın 19 Şubat 2024 15:09

    Borsa İstanbul Para girişi Yok... yorgun bir savaş cı gibi Duruyor... kâr satışları gelecek gibi görünüyor.