E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasına tamam mı devam mı?---

Boğa piyasasına tamam mı devam mı?

Boğa piyasasına tamam mı devam mı?
11 Eylül 2024 - 12:51 borsagundem.com

ABD’de borsa yatırımcıları şu sorunun cevabını arıyor: “Boğa piyasası devam edecek mi yoksa inişli çıkışlı seyir sürecek mi?”

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yüksek volatilitenin devam edeceği düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs, 1973’ten bu yana her borsa düzeltmesinden çıkarılması gereken derslerin bugüne ışık tutabileceğini söylüyor.

Yatırımcıların ana sorusu ve geçmiş veriler

MarketWatch’tan Steve Goldstein’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi için 18 ayın en kötü haftasını dün çok az yeni haberle üç haftanın en iyi günü izledi; bu da faiz oranları ve politika konusundaki belirsizliğin gelecek birkaç ay boyunca piyasaları muhtemelen oynak tutacağını gösteriyor. Goldman Sachs'a göre bu, dünya çapındaki hisse senedi endekslerinin yüzde 94'ünün en az yüzde 5 düşüş yaşadığı bir ayın ardından geliyor.

Christian Mueller-Glissmann liderliğindeki Goldman Sachs stratejistleri, “Yatırımcılar için soru şu anda boğa piyasasının benzer şekilde yüksek risk ayarlı getirilerle devam edip etmeyeceği veya daha fazla iniş çıkış ve daha fazla hisse senedi düşüş riski olup olmadığı” diyor. Bu sorunun cevabı elbette bilinemez ancak Goldman Sachs ekibi, borsa düşüşlerinden alınan dersleri geçmiş veriler ışığında değerlendirerek bir sonuca varmaya çalışıyor.

S&P 500'de 1928'den beri en az 22 ayı piyasası yaşandı ve bunların sıklığı her dört ila beş yılda bir en az yüzde 20'lik bir düşüş şeklinde gerçekleşti. En az yüzde 10'luk ancak yüzde 20'den de az bir düşüş ise, 1973'ten beri her 12 aylık dönemde ABD’de yüzde 15 oranında ve ABD dışında daha yüksek bir sıklıkla meydana geldi.

Bu yüzde 10 ila yüzde 20’lik düşüşlerde, son dört ayın ortalaması zirveden dibe yüzde 13 oranında gerçekleşti ve bu düşüşlerin sıklığı 1990'lardan beri azaldı.

Dipler satın alınmalı mı?

Peki bu düşüşlerin sonrasında dipleri satın alınmalı mı? Bu, çizgiyi kumda nereye çektiğinize bağlı olarak değişiyor. 2010 yılından beri, bir düzeltme satın almanın işe yaradığı görülüyor. 1990'a geri dönüldüğünden ise bunun daha az sonuç verdiği anlaşılıyor.

Analistler, “Bir hisse senedi düşüşünden sonra, değerlemeler düştükçe ve yatırımcı hissiyatı ve pozisyonlar daha karamsar hale geldikçe asimetri genellikle daha iyi oluyor ancak bu durumda da genellikle makro anlamda piyasa koşullarının daha da kötüleşmesi riski bulunuyor. Bir hisse senedi düşüşü ayrıca daha sıkı finansal koşullara da yol açabiliyor ve bu da makro momentumu daha da olumsuz etkileyebilir” diye yazıyor.

Portföyler nasıl olmalı?

Peki ya şu an ne yapmak gerekiyor? Goldman ekibinin, önde gelen ekonomik endeks, ISM imalat sektörü endeksi, momentum, oynaklık, enflasyon ve değerleme gibi bir dizi değişkene dayanarak ürettiği modelin gerçek düşüşlerle korelasyonu 0'dan 1'e kadarlık bir ölçekte sadece 0,2 seviyesinde. Ancak model, korelasyon yüzde 30’un üzerine çıktığında düşüşleri tahmin ediyor gibi görünüyor; şu an ise model yüzde 20'de ve bu yüksek bir seviye sayılmıyor.

Goldman Sachs ekibi, varsayımlarına uygun bir portföyün nasıl olması gerektiğine de değiniyor. Buna göre ekip, 60/40 hisse senedi/tahvil stratejilerinin tekrar iyi performans göstermeye başladığını belirtiyor; bu, piyasanın mevcut ekonomik büyüme endişelerinin yüksek enflasyon döneminden sonra tahvillere yardımcı olması göz önüne alındığında gayet mantıklı duruyor.

Ekip, “Bu sefer negatif hisse senedi/tahvil korelasyonunun devam etme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz” diyor ancak yatırımcıların sadece tahvil kullanmaktan daha iyisini yapabileceklerini de ekliyor çünkü piyasa zaten agresif Fed parasal genişlemesini fiyatlıyor ve ayrıca ABD seçimlerinden sonra reflasyonist politikalar riski bulunuyor.

Ekip, ek bir portföy çeşitlendirmesi için altını, Japon Yeni’ni ve İsviçre Frangı’nı öneriyor. Portföyün borsa kısmında ise savunma hisse senetlerine ağırlık verilmesini tavsiye ediyor.

Bank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zamanBank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zaman

 

Beklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilirBeklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilir

 

Borsalar dev ralliye hazırlık aşamasındaBorsalar dev ralliye hazırlık aşamasında

 

Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağıFundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı

 

Hisse senedi piyasaları yılın en kötü dönemine girdiHisse senedi piyasaları yılın en kötü dönemine girdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)