E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporBomba transferler rafa kalktı---

Bomba transferler rafa kalktı

Bomba transferler rafa kalktı
26 Haziran 2011 - 02:14 borsagundem.com

Avrupa'daki ekonomik durgunluk yeşil sahalara da yansıdı.

Önceki yıllarda milyon dolarlık transferlerle gündeme gelen futbolun devleri, yıldızlara para dökmek yerine, bonservisi düşük, umut vaat eden gençlere yöneldi. Borç sıralamasında İngiliz kulüpleri başlarda yer alıyor. UEFA verilerine göre; Avrupa'da 1. liglerde mücadele eden 733 kulüpten yüzde 56'sı borç batağında.

Avrupa'da yaşanan ekonomik krizden sadece şirketler, bankalar ve finans kurumları etkilenmedi. Avrupa'nın futbol kulüpleri de yaşanan olumsuzluktan büyük yara aldı. Her yaz milyon Euro'luk transferlerle gündeme gelen İspanya, Almanya, İngiltere, Portekiz ve Hollanda'nın futbol devleri, 2011-2012 transfer sezonuna sessiz bir giriş yaptı. Geçen son birkaç yılda yıldız oyuncular için imkanlarını sonuna kadar kullanan Avrupa takımları, yeni sezonda pahalı transferler yapmaktan ziyade altyapıya yönelerek gelecek vaat eden gençlere imza attırdı. Aslında takımların bu sezon pahalı transfer yapmamalarının altında Avrupa devlerinin kabaran borçları yatıyor. Avrupa'nın en borçlu kulüpleri olarak ilk sırayı İngilizler alıyor. Sıralamada Manchester United 716 milyon Euro'yla (yaklaşık 1,5 milyar lira) öne çıkıyor. İngiliz kulüplerinin giderlerinin en önemli kısmını oyunculara ödenen yüksek maaşlar oluştururken, tüm kulüplerin gelirinin yüzde 86'sı futbolcu maaşlarına gidiyor. UEFA'nın verilerine göre; Avrupa'da 1. liglerde mücadele eden 733 kulüpten yüzde 56'sı borç batağında bulunuyor.

Transfer sezonunun açılmasına karşın Avrupa'nın dev kulüpleri Barcelona, Manchester, Milan, İnter ve Porto kadrolarına yüksek bonservisli yeni bir ismi dahil etmedi. Kulüpler futbol piyasasındaki durgunluğun temel sebebinin ödeme yetersizliğinden kaynaklandığını belirtiyor. Ayrıca Avrupa'daki birçok bankanın kulüplerden teminat istemeleri de devlerin suskunluğunu bozmasına engel oluyor. Nitekim önceki sezonlarda Chelsea Fernando Torres için Liverpool'a 50 milyon sterlin, Real Madrid ise Christiano Ronaldo için kırmızı şeytanlara 94 milyon Euro ödeme yapmıştı. Ancak krizin etkisinin ağırlaşması ve kulüp patronlarının ekstra bir maliyetin altına girmek istememeleri, ses getirecek yeni transferlerin önünü kesiyor. Takımların genç yıldızlara yönelmesini, Real Madrid'de görmek mümkün. Kadrosunda onlarca yıldız barındıran İspanyol kulübü bu sezona Türk oyuncuları Hamit Altıntop, Nuri Şahin ve Jose Maira Callejon'u transfer ederek girdi. Bu oyuncular için de yalnızca 15 milyon Euro gibi cüzi bir ödeme yaptı. Bunun yanı sıra Avrupa'nın en pahalı transferini ise Bayern Münih gerçekleştirdi. Alman kulübü, Schalke 04'ün kalecisi Manuel Neuer'e yaklaşık 25 milyon Euro ödeme yaparak kadrosuna kattı. Münih'in de rakipleri gibi pahalı oyuncu almak yerine Asya, Uzakdoğu ve Latin ülkelerinden genç oyuncuları izlemeye aldığı belirtiliyor. Münih'in ardından ise İngiliz takımı Liverpool geliyor. Kulüp, Sunderland'in 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Henderson'a 24 milyon Euro ödeme yaptı, Kırmızı Beyazlıları ise Rus takımı Anzhi takip ediyor. Rus ekibi de Hollanda'nın Anderlecht kulübünde oynayan Faslı Mübarek Boussoufa'yı kadrosuna dahil ederek Alman takımının ardından transfer borsasının ikinci sırasına yerleşti. Anzhi, Faslı futbolcu için takımına 14,5 milyon Euro'luk bonservis bedeli ödedi. Ancak transfere ödenen miktarlar, önceki yıllarla kıyaslandığında cüzi kalıyor. İspanyol kulüpleri 2009-10 sezonunda toplamda 502 milyon Euro'luk transfer gerçekleştirerek krize meydan okumuştu. Ancak imzaların atılmasının ardından kulüplere ve futbolculara ödenen yüksek paralar, takımları finansal krizin eşiğine getirdi.

İNGİLTERE'DE KRİZİ MİLYARDER İŞADAMLARI TETİKLEDİ

İngiltere Premier Lig'de transfer çılgınlığı, Rus milyarder Roman Abramoviç'in Chelsea'yi satın almasıyla başladı. Manchester United, Arsenal ve Liverpool gibi köklü kulüpler gerekli mevkiler için transfer yaparken Rus milyarder ses getirecek yıldız oyuncuları kadrosuna toplama yolunu tercih etti. Abramoviç, Chelsea'yi aldığı 2003'te 18 futbolcu transfer ederken, 172 milyon Euro para harcadı. Sonraki dönemde de pahalı transferlerle adını duyuran Abramoviç, Shevchenko, Deco, Drogba ve Esien gibi oyuncuları kadrosuna katmak için de yüz milyonlarca sterlini harcamakta bir beis görmedi. Transfer çılgınlığına daha sonra ise zenginler tarafından satın alınan M. United ve Liverpool dâhil oldu. Abramoviç'in transfer politikasını teknik adamlara bıraktığı bir dönemde sahneye Manchester City'yi satın alan Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Mansur Bin Zayid çıktı. Geçen yıl Şeyh Mansur; Carlos Tevez, Stuart Taylor, Santa Cruz, Gareth Barry, Emmanuel Adebayor ve Kolo Toure gibi yıldızları takımına kazandırmak için kasasından 111 milyon 800 bin Euro çıkardı. City, geçen yıl ise Lazio'dan Kolarov, Barcelona'dan Yaya Toure, Valencia'dan David Silva, Hamburg'dan Jerome Boateng, İnter'den Balotelli ve Aston Villa'dan James Milner gibi isimleri kadrosuna katmak için de yaklaşık 150 milyon Euro harcadı. Zengin işadamlarının elinde oyuncak haline gelen İngiliz futbolu, hesapsız transfer harcamalarından dolayı borç batağında. UEFA'ya bağlı tüm Avrupa ülkelerindeki kulüplerin borçları dikkate alındığında bu rakamın yüzde 56'sını İngiliz kulüplerinin oluşturduğu belirtiliyor. Kurumun verilerine göre, dünyanın ilk 30 kulübü arasında yer alan takımlardan sadece 4'ünün mali durumlarının istenilen seviyede olduğu belirtiliyor.
Bilinçsiz yapılan transfer harcamaları Türk kulüplerini de tedirgin ediyor. Borcu en fazla olanlar ise şüphesiz büyük takımlar. Fenerbahçe Kulübü'nün, 2015'e kadar ödemesi gereken tahakkuku yapılmış borç toplam 254 milyon 896 bin 41 lirayı buluyor. Beşiktaş'ın toplam borcu ise 355 milyon 489 bin 567 lira. Ayrıca Sarı-Kırmızılı kulübün resmi internet sitesinde yer alan 2010 Yılı Mali Genel Kurul Raporu Kulüp Konsolide Borçlar ve Alacaklar bölümünde yer alan bilgiye göre ise Galatasaray'ın borcu 514 milyon 46 bin 150 lira, alacağı ise 75 milyon 231 bin 553 lira. Kulübün borç-alacak farkı ise 438 milyon 814 bin 598 lira olarak kayıtlara geçti. Trabzon-spor'un borcu ise yaklaşık 138 milyon lira.
zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)