E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorç tavanı anlaşması sonrası borsalar rahatlama rallisine hazır---

Borç tavanı anlaşması sonrası borsalar rahatlama rallisine hazır

Borç tavanı anlaşması sonrası borsalar rahatlama rallisine hazır
29 Mayıs 2023 - 10:51 borsagundem.com

ABD’de borç tavanı anlaşması sonrası yatırımcılar riskli varlıklara yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun süredir piyasaları meşgul ve tedirgin eden borç tavanı krizi geçici bir anlaşmaya aşıldı. Bu durum, yatırımcıların riskli varlıklara yönelik iştahını artırması bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de borç tavanı krizi süresince güvenli limanlara yönelen yatırımcılar, varılan geçici anlaşma sonrası tekrar riskli varlıklara yöneliyor. Bunun, borsalarda bir rahatlama rallisini de beraberinde getirmesi bekleniyor.

Güvenli limanlardan riskli varlıklara

Bloomberg’den Carter Johnson’ın haberine göre, yatırımcılar, borç tavanı anlaşmasının ardından daha riskli varlıkları kucaklamaya hazır görünüyor.

ABD'de müzakerecilerin son haftalarda risk hissiyatı üzerinde baskı oluşturan borç krizini çözmek için hafta sonu geçici bir anlaşma üzerinde anlaşmaya varmasının ardından küresel piyasalar bir rahatlama rallisi için hazır görünüyor.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri Asya piyasalarında yükselirken, Hazine emsallerinin gerilediği ve geleneksel liman olarak kabul edilen ‘yen’in düştüğü görülüyor. Yasal borçlanma limiti etrafındaki endişeden faydalanarak yükselişe geçen ABD Doları ise riske duyarlı diğer yatırım araçları karşısında düşüş yaşıyor. Likiditenin ise ABD ve İngiltere piyasalarının ulusal tatiller nedeniyle kapalı olması yüzünden zayıf olması bekleniyor.

Hazine'nin tüm yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği son tarih hızla yaklaşırken yatırımcılar son haftalarda güvenli limanlara akın etmişti. Ancak Başkan Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy, anlaşmanın Kongre'den geçip imza için Başkan'ın masasına ulaşmasıyla ABD’nin temerrüde düşmesini önleyeceğine dair inançlarını dile getirdiler.

Singapur merkezli DBS Group Holdings stratejisti Chang Wei Liang, “Piyasalar rahat bir nefes almalı. Anlaşma, büyümeyi tehlikeye atmadan harcamaları azaltmak noktasında iyi dengelenmiş görünüyor ve ABD Hazine tahvilleri için küçük bir yükseliş olması muhtemel gözüküyor” diyor.

Altından sonra hala en güvenli liman

İronik de olsa, ABD'nin temerrüde düşme olasılığı, bu ay tüm G-10 emsalleri karşısında ilerlemesiyle dolar için bir nimet olmuştu. Dolardaki bu yüksek performans ABD'nin küresel finansal sistemin merkezindeki benzersiz konumunu da yansıtıyor.

Ülke temerrüde düşmekle flört ederken bile, yatırımcıların korunaklı liman olarak Hazine gibi dolar cinsinden varlıklara akın etmekten başka çareleri olmadığı bugün daha iyi anlaşılıyor. Bu ayın başlarında yapılan bir MLIV Pulse anketi de, temerrüt durumunda satın alınacak en popüler varlık olarak ABD devlet borcunun altından sonra ikinci sırada olduğunu gösteriyor.

Endişe devam ediyor

Hazine piyasası yatırımcıları ise borç anlaşması beklentileri konusunda iyimser olmaya devam ediyor. Yatırımcılar, gelecek iki Fed politika toplantısında yaklaşık çeyrek puanlık bir faiz artışı olasılığını fiyatlıyor ve bu da ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadeleye odaklanmaya devam edebileceğine işaret ediyor.

Elbette hala siyasetin her iki kanadındaki sertlik yanlılarının itirazları nedeniyle anlaşmayı Kongre aracılığıyla yürütmek için bir baskı da yok değil. LPL Financial stratejisti Quincy Krosby, “Finansal piyasalar, McCarthy ve Biden'ın yeterli onayı alarak galip gelmesini hâlâ beklese de, en sarsılmaz eleştirmenleri kazanmak için daha fazla müzakereye ihtiyaç olabileceğine dair hâlâ devam eden bir endişe var” şeklinde konuşuyor.

ABD bankaları üzerindeki baskı artabilir

Haftalarca süren siyasi çekişmelerin bedelinin ise çok ağır olduğu görülüyor. ABD Hazinesi'nin Yellen'ın nakit paranın tükendiğine dair daha önceki uyarılarının ardından tahvil ihraç etmek için 80 milyon dolar daha ödediği belirtiliyor. Bu arada Wall Street gözlemcileri, hükümetin bir anlaşmanın ardından kasasını yeniden doldurmaya yönelik müteakip baskısının bankacılık sisteminden likiditeyi hızla boşaltacağını söylüyor.

Bu, aylarca süren kargaşanın ardından ABD bankaları üzerinde daha fazla baskı anlamına gelecek. Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz Stratejisi Başkanı Bipan Rai'ye göre, bir fatura arzı tufanının doları destekleyen bir başka destek işlevi görmesi mümkün gözüküyor.

Rai, geçen hafta yazdığı notta, “İşler düzeldikten sonra fatura arzı yükümlülükleri ve bunun finansal sistem likiditesi için ne anlama geleceğini göz önünde bulundurarak doların gücünün kalıcı olabileceği görüşüne karşı daha duyarlı hale geliyoruz” diye yazmıştı.

Biden'dan 'borç limiti' açıklaması

 

Biden ve McCarthy uzlaştı, ABD temerrütten kurtuldu

 

Yellen'dan kritik uyarı: Temerrüt şoku resesyona yol açar

 

ABD temerrüde düşerse yatırımcılar nereye sığınacak?

 

Biden: ABD temerrüde düşerse, tüm dünyanın başı derde girer

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum29 Mayıs 2023 13:20

    Tavan marjının pandemi öncesi olduğu gibi %20 olarak güncellemesi gerektiğini düşünüyorum. Borsada 1 haftada kaybettiğini 3-4 ayda geri alamıyorsun.

  • Mucise Reis : )29 Mayıs 2023 11:29

    Seçim sonrası olurdu. ama kasa boş ve dolar 20 tl ... Gerçektende nasıl birr ali olacak ? olsada sonrası nasıl gelecek ? faizler zaten 36 ları aşmış. dolar 20 leri aşıp kur korumalı hesaplar mümkün..  seçim öncesi ekonomi hakkında bir program?? bilmiyoruz... yabancı desen onlarda ne olacak anlamaya çalışıyor hala, izliyor... etkin bir isim konuşsada bir bakmışsın görevden el eçktirilip yerine başkası atandığıdna söylenenler havada bulut boşda kalıyor yanılabiliyorsun.. Gerçektende riski bir ortam ve durum. biraz plan proje, açıklama, stratejı beklıyor ama etkin isim bunları demeli. görevden alınacak birkişinin söylemleri güven vermez. düşüncelerin bu yönde. kaza eksi zaten biliyoruz  orasıda başbaşka bir durum...Bankalar kısar ise karları düşer ama bu sefer Tl ihticıda usd ihtiyacıda daralan sıkı ekonomi oluşturur, bireyler alamadığı için tuketım durur , ekonomi daralır ve kar marjları düşer. sorular çok fazla, cevap 100 lerce, 10 larca senaryo karşısında....

  • Mucise Reis : )29 Mayıs 2023 13:28

    Yobaz kardeş haklısın. Pasaport cepte... Gelir usd oldunca koymuyor... Dışarsa yaşasan orta halli bir hayat... Zengin zaten keyfi yerinde. Ev alayım, oto alayım derdi yok. eee iyi kötü birikimde var. Ben mi ağlıyayım ? sen mi ağla Semih ? ... ağlayan ağlar bizde izleriz ne yapalım... Çalışan zaten evine ekmek alır 20 tl de kazanamayacak mı insan ? alsın ekmek evde doyursun kardınını... Doymayanda yeşil kart alsın, sosyal destek istesin evine belediye ekmek getirir, yemek verir. Devlete vergi verelim gerisi büyüklerin ve siyasilerin işleri.

  • TAMYOBAZSEMİH29 Mayıs 2023 13:15

    haklısın gartdaşım .şimdi berberden geldim gıl boyama gı lmasajı falan derken 425 TL bayıldım .gerçi ucuz euro kazandığımdan arada geliyom memlekete ucuz aslında memleket .o kadar rahat ki neden bu kadar isyan ediliyo anlamıyom . bu kadar abartı yani .yok 10 milon surili afgan falan diyola ossun daa nossun ne zararları varki gariplerimin .