E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarBorç yükü yüksek 2011 zor geçer---

Borç yükü yüksek 2011 zor geçer

Borç yükü yüksek 2011 zor geçer
26 Aralık 2010 - 08:41 borsagundem.com

Borç krizine giren her ülkeye yardım paketi ve kemer sıkma reçetesini uygulayan AB’nin bu yaklaşımının yarardan çok zarar getireceği tartışılıyor

Yunanistan, İrlanda ve şimdi de Portekiz, İspanya, hatta İtalya... Euro Bölgesi’ndeki hastaların sayısı yılın başında birken, şimdi beşe çıkmış durumda. Sorun şu ki, Almanya’nın baş hekimliğinde bu hasta ekonomilere uygulanan tedavi fena halde birbirine benziyor ve bazı ekonomistler bunun önümüzdeki dönemde sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekmeye başladı.
Bir zamanlar Türkiye gibi borcunu çevirme sıkıntısı yaşayan gelişmekte olan ülkelere Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) aynı reçeteyi dayamasına benzetilen bu durumun ileride daha büyük sorunlara zemin hazırlayabileceğini savunanlar var.
Euro Bölgesi’nde bugüne kadar yaşanan süreç şöyle: bir ülkenin borcunu çevirme sıkıntısına gireceğini hisseden yatırımcılar, tahvil piyasasında saldırıya geçiyor eş zamanlı olarak euro’dan da kaçış başlıyor. Bu gelişme tüm Euro Bölgesi’ndeki ülkeleri olumsuz etkilediği için önce devreye Avrupa Merkez Bankası (ECB) giriyor.
Euro’nun değerini yükseltmek, tahvil piyasasının ateşini düşürmek için yapılan açıklamalar yetmeyince bu kez tahvil alımları geliyor. Sıkıntı yaşadığına inanılan ülkenin tahvilleri piyasadan toplanarak faiz aşağı çekiliyor. Bu da yetmezse, kurban isteyen “piyasa tanrılarının” dediği oluyor ve zordaki ülke birkaç yıllığına borçlanma defterini kapatarak AB ve IMF’nin yardımını istemek zorunda kalıyor. Ardından da gelsin kemer sıkma önlemleriyle dolu bütçeler...
‘Kemer sıkma yetmiyor’
Londra merkezli Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Simon Tilford, Los Angeles Times gazetesinde yayımlanan röportajında ocak ve şubat aylarında İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İtalya’nın yüklü miktarda borç geri ödemesi bulunduğuna dikkat çekerek 2011’in Euro Bölgesi için çok rahat başlamayacağına dikkat çekti.
Krizin nereden kaynaklandığının teşhisinin çok iyi yapılmadığı görüşündeki Tilford, “Almanya liderliğindeki Euro Bölgesi mali disiplinsizlikten kaynaklanan bir krizle boğuştuklarını düşünüyor. Yunanistan’da durumun böyle olduğu açık. Ama İspanya ve İrlanda’da böyle bir durum yok. Bu ülkeler 2007’de bütçe fazlası veriyordu” dedi.
Tilford, “Bu ekonomilerden büyümeden, kemer sıkarak durumlarını düzeltmeleri isteniyor. Aşır mali kısıntılar yatırımcıları yatıştıracağına telaşlandırıyor. Çünkü bu ekonomilerde çarkların nasıl tekrar dönmeye başlayacağını göremiyorlar” dedi.
Borçların yapılandırılması gündemde
Peki bu durumda kurtarma paketi yerine bazı ülkelerin borcunu yeniden yapılandırmayı tercih etmesi daha doğru bir yöntem olabilir mi? Özellikle Portekiz gibi küçük ekonomiler için bunun daha sağlıklı bir yöntem olabileceğini savunanlar var. Son olarak dünyanın en büyük tahvil yatırım fonu Pimco da koroya katıldı. Pimco’nun Avrupa portföy yönetim biriminin başındaki Andrew Bosomworth, “Yunanistan, İrlanda ve Portekiz kendi para birimlerine sahip olmazlarsa ya da borçlarını yeniden yapılandırmazlarsa ayağa kalkamayacak” dedi. Bosomworth’ün önerisi, bu üç ülkenin önce Euro Bölgesi’nden çıkması, ardından borçlarının vadesini uzatıp durumlarını düzeltince yeniden katılması yönünde.
Bu yönde bazı işaretler de geliyor... Hafta içinde Yunan Ta Nea gazetesi, Yunan hükümetinin 2013 sonrası için borcunu yeniden yapılandırma konusunda bir plan hazırladığını yazmıştı. Gazetenin haberine göre Yunanistan’ın yanı sıra İrlanda ve Portekiz’in de böyle bir girişimde bulunması bekleniyor. Gazetenin ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı habere göre Yunan hükümeti, Avrupa Komisyonu üyelerine, Alman hükümetine ve ECB’ye bu konuyla ilgili bir ön çalışma sundu. Komisyon’un 2013’ten sonra ödenmesi gereken borçların ve 110 milyar euro’luk AB-IMF yardımının bir kısmının geri ödemesinin uzatılmasını içeren öneriye sıcak yaklaştığı belirtiliyor. Yunanistan’da kamu borç stoğunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2013’te yüzde 150’yi bulacağı tahmin ediliyor. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)