E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorçlanma araçları için oranları belirledi---

Borçlanma araçları için oranları belirledi

Borçlanma araçları için oranları belirledi
12 Temmuz 2013 - 16:29 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu, borçlanma araçlarındaki oranlarla ilgili tebliğin uygulanmasına açıklık getirdi

Yurt içinde halka arz edilmeksizin gerçekleştirilecek ihraçlarda, satış öncesinde tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’a başvurulmasına gerek olmayacak.
Sermaye Piyasası Kurulu, 7 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren “1.1 sayılı Borçlanma Araçları Tebliği”nin uygulamasına yönelik yazılı açıklama yaptı. Buna göre yurt içinde halka arz edilmeksizin gerçekleştirilecek ihraçlarda, satış öncesinde tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla kurula başvurulmasına gerek olmayacak. Yurt içinde gerçekleştirilecek halka arzlardan önce arz programı sirkülerinin veya sermaye piyasası aracı notu ile özetin; yurt dışında gerçekleştirilecek ihraçlardan önce tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla Kurula başvurulması uygulamasına ise devam edilecek.
Kurul hesabına yatırılacak ücretlerin hesaplanmasında, ihraç tavanına ilişkin başvurunun kurul tarafından karara bağlandığı tarihte yürürlükte olan mevzuatta yer alan oranların dikkate alınması gerekecek. Bu kapsamda kurul ücretinin; “Yurt içinde yapılacak tüm satışlarda (halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin) Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş’ye (MKK) yapılacak başvurudan önce, yurt dışında yapılacak tüm satışlarda ise tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla kurula yapılacak başvurudan önce kurulun ilgili hesabına yatırılması gerekecek.
7 Temmuz 2013 tarihinden önce Kurul tarafından onaylanmış izahnameler kapsamında izahnamenin geçerlilik süresi içinde gerçekleştirilecek satışlar için sirküler verilmesi uygulaması devam edecek.
Tebliğ kapsamında borçlanma araçlarının ihraç süreci her bir satış türü itibarıyla şöyle olacak:
"Yurt içinde yapılacak halka arzlar: Kurula yapılan başvuru kapsamında kurul tarafından onaylı ihraççı bilgi dokümanı veya arz programı izahnamesi ihraççıya verilecek. Kurul ücreti alınmayacak.
Her bir tertibin satışıyla ilgili olarak, ihraççı tarafından kesinleşmiş satış tutarı üzerinden hesaplanacak ücret borçlanma araçlarının ihraççı havuz hesaplarına aktarılmasından önce Kurul hesabına yatırılacak.
YURT İÇİNDE YAPILACAK HALKA ARZ EDİLMEKSİZİN SATIŞLAR
Yurt içinde yapılacak halk arz edilmeksizin satışlarda Kurul’a yapılan başvuru kapsamında kurulca onaylı ihraç belgesi ihraççıya verilecek. Bu aşamada kurul ücreti alınmayacak.
Her bir tertibin satışıyla ilgili olarak ihraççı tarafından kesinleşmiş satış tutarı üzerinden hesaplanacak ücret borçlanma araçlarının ihraççı havuz hesaplarına aktarılmasından önce kurul hesabına yatırılacak.
Kurulca onaylı ihraç belgesi (ihraç tavan tutarını içeren), kurul ücretinin yatırıldığına ilişkin dekont ve MKK tarafından talep edilen diğer bilgi ve belgeler ile birlikte MKK’ya başvurulacak."
Yurt dışında yapılacak ihraçlar kapsamında MKK nezdinde kayden ihraç edilecek olanlarda kurula yapılan başvuru kapsamında kurulca onaylı ihraç belgesi ihraççıya verilecek. Bu aşamada kurul ücreti alınmayacak.
İhraççı tarafından her bir satış öncesinde tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla kurula başvurulacak ve onaylı belge teslim alınacak. Tertip ihraç belgesinin teslim alınmasından önce ihraççı tarafından ilgili ücret kurul hesabına yatırılmış olması gerekecek. İhraççı tarafından MKK nezdinde kayden ihraç işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla MKK tarafından talep edilen bilgi ve belgeler ile birlikte MKK’ya başvurulacak.
MKK nezdinde kayden ihraç edilmesinden muaf tutulan ihraçlar da ise Kurula yapılan başvuru kapsamında Kurulca onaylı ihraç belgesi ihraççıya verilecek. Bu aşamada da kurul ücreti alınmayacak. İhraççı tarafından her bir satış öncesinde tertip ihraç belgesinin onaylanması amacıyla Kurula başvurulacak ve onaylı belge teslim alınacak. Tertip ihraç belgesinin teslim alınmasından önce ihraççı tarafından ilgili ücret kurul hesabına yatırılmış olması gerekiyor. İhracın yurt dışında gerçekleştirilmesini takip eden üç iş günü içinde ihraççı tarafından, ilgili borçlanma araçlarına ilişkin ihraç tutarı, ihraç tarihi, ISIN kodu, vade başlangıç tarihi, vade, faiz oranı, saklamacı kuruluş, ihracın gerçekleştirildiği döviz cinsi ve ihracın gerçekleştirildiği ülkeye ilişkin bilgiler MKK’ya iletilecek.
YURT DIŞINDA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ İHRAÇLARA İLİŞKİN MKK BİLDİRİMİ
İhraççılar yurt dışında ihraç edildi ve halen tedavülde olan borçlanma araçlarına ilişkin olarak, ihraç edilen borçlanma aracının ihraç tutarı, ihraç tarihi, ISIN kodu, vade başlangıç tarihi, vade, saklamacı kuruluş, ihracın gerçekleştirildiği döviz cinsi ve ülkeye ilişkin bilgileri 7 Ağustos 2013 tarihine kadar MKK’ya iletmek zorunda olacak.
KURUL ÜCRETİNİN HESAPLANMASINDA ESAS ALINACAK ORANLAR
İhraç tavanına ilişkin kurul karar tarihi 7 Temmuz 2013’ten sonra olan ihraçlar için esas alınacak oranlar vadesi 179 güne kadar olanlar için on binde 5; vadesi 180 gün ile 364 gün arasında olanlar için on binde 7; vadesi 365 gün ile 730 gün arasında olanlar için binde 1; vadesi 730 günden daha uzun olanlar için binde 2 olacak. Reel sektör şirketleri için bu oranlar yüzde 75 oranında dikkate alınacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı12 Temmuz 2013 17:00

    Bence panik halinde karar almamak lazım. ABD yasalarını incelemek daha doğru olur. Türk Lirası cinsinden borçlanma aracı ihraç edeceklerde ve alacak olanlarda belirli şartlar aranması daha doğru olur. Ama şu an zaten isteyen istediğini yapıyor, belki yerlilerin önünü açmak için yapmış olabilirler.