E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul günü yüzde 1.02 puan ekside kapattı---

Borsa İstanbul günü yüzde 1.02 puan ekside kapattı

Borsa İstanbul günü yüzde 1.02 puan ekside kapattı
23 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.02 düşüşle 75.036 seviyesinden tamamladı

Borsa güne alımlarla başladıktan sonra 76.173 seviyesine kadar yükseldi. Ancak öğleden sonra gelen ABD verisi ile Dolar/TL'nin tekrar yükselmesinin ardından düşüşe geçen endeks, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamaları sonrası satışlarını hızlandırarak Bankacılık sektörü öncülüğünde günü yüzde 1.02 düşüşle 75.036 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 2.9 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Dün güne yatay başlayan endeks öğleden sonra gelen alımlarla yükselişini 76.215 seviyesine kadar genişletti . 76 bin seviyesi üzerinde tutunamayan endeks günü yüzde 0.36 yükselişle 75.811 seviyesinden günü tamamladı. Yeni günde ise endeks yüzde 0.35 yükselişle 76 bin 081 puan seviyesinden başladı.

Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası Arasında İmzalanacak Stratejik İş Birliği İçin Mutabakat Zaptı Gong Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faize dayalı bankacılık sistemi ciddi bir çıkmazın içindedir. 2008'de bozulan dengeler yerine oturmadı. Hala en yüksek reel faiz ödeyen ülkelerden biriyiz, bundan kurtulabiliriz" ifadesini kullanarak "Merkez Bankası'nın bağımsızlığına sözüm yoktur. Ama uyarımı yapacağım, o da çözüm yollarını bulacak" dedi. Erdoğan, "Buradan bir kez daha bankacılık sektörüne sesleniyorum: Faizleri lütfen makul seviyelere çekin" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Canikli, TL üzerindeki baskının ağırlıklı olarak küresel sebeplerden kaynaklandığını söyledi. Canikli TL'nin değer kaybının hiçbir şekilde makro göstergelerde kalıcı hasar bırakmayacağını belirterek "TL'nin değer kaybı sadece Türkiye'deki dinamiklerin, ekonomik gelişmelerin ortaya çıkardığı bir durum değildir" dedi. Canikli,ayrıca, yabancı yatırımcıların TL'deki dalgalanmanın boyutunu sınırlıyor, ifadesini kullanırken, Son günlerde kriz tellallığı yapılmakta. Onların beklediği kriz gelmeyecektir, dedi.

EKK öncesi dolar 3.41 TL'yi aşarak rekor tazeledi

 

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 40 yılın en düşük seviyesinden yükseldi. ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 19 Kasım ile sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 18 bin artışla 251 bin oldu. Piyasalarda beklenti başvuruların 13 bin artışla 248 bin olacağı
yönündeydi. Bir önceki haftanın rakamı 235 binden 233 bine revize edildi.4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları 2 bin düşüşle 251 bin oldu.

ABD’de Ekim ayında dayanıklı tüketim malları siparişi aylık bazda yüzde 4,8 artarak 239,4 milyar Dolar seviyesine yükseldi. Ulaştırma sektörü haricinde ise dayanıklı mal siparişleri yüzde 1 artarken, savunma harici harcamalar ise yüzde 5,2 oranında artış gösterdi.

Bugüne yatay başlangıç yapan dolar/TL, 19.30’da Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu toplanacağı haberi ile gevşeyerek 3.3698 TL seviyesine geldi. Fed tutanakları öncesinde gelen ABD verisi ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları sonrasında 3.4170 TL ile yeni zirvesini test etti. Kur şu saat itibariyle 3.4024 TL'den alıcı buluyor. Küresel piyasalarda Fed'in toplantı tutanakları gündemin önemli başlıklarından biri olurken, akşam ki EKK toplantısı ve yarın yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararların da piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. 

JP Morgan, Türk lirasının dolar karşısında 2016 yıl sonunda 3.50, 2017 yıl sonunda 3.65 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

JP Morgan bugün yayınladığı gelişmekte olan piyasa raporunda, kurdaki zayıflığın etkisiyle enflasyonun büyük olasılıkla yükseleceğini, ancak TCMB'nin faiz indirimi/artırımı yönündeki baskılara direneceğini
öngördüklerini ifade etti. Banka, Türk Lirası'nın benzerlerinin anlamlı derecede altında performans ortaya koyması halinde TCMB'nin faiz artırmaya zorlanabileceğini de vurguladı. Raporda, siyasi gerilimin artması ve global finansal piyasalarda belirsizlik Türkiye'nin büyüme görünümünü vurduğunu da savunan JP Morgan, bunun sonucu olarak 2016 ve 2017 için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini belirtti. Türk ekonomisinin 2016 ve 2017'de ise büyümenin yüzde 2,8 seviyesinde kayacağıını tahmin etti. Kurdaki zayıflığın ana enflasyonist güç olduğunu belirten JP Morgan, kurdaki oynaklık dikkate alındığında yıl sonunda enflasyonun yüzde 7,8'e yükseleceğini tahmin ettiklerini vurguladı. 2017 yılında ise enflasyonun yüzde 8,2'ye çıkacağını öngörüyor.

Altın 1200 doların altında

Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul programı nedeniyle dün yapılacağı açıklanan Ekonomi Koordinasyonu Kurulu (EKK) toplantısı iptal edilmişti. Bugün yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19.30'da Beştepe'de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu toplayacak. Yarınki Merkez Bankası toplantısı öncesinde kuruldan çıkacak kararlar çok önemli olacak. 

Bu hafta OPEC'in Viyana'da yapılan diplomatik görüşmelerinden olumlu açıklamaların gelmesi petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. İran-Irak petrol üretimini kısma konusunda bir türlü anlaşmak istemiyor bu nedenle petrol fiyatlarının yükselişini sınırlıyor.Irak Dışişleri Bakanı, savaşta olmaları nedeniyle petrol üretimini artırmaları gerektiğini söyledi. Nijerya ise OPEC üyesi ülkelerin üretimin 6 ay süre ile sınırlanmasına yönelik bir anlaşmayı müzakere ettiklerini açıkladı.

Bugün FOMC toplantı tutanakları açıklanacak. Fed’in Aralık ayında faiz artırması kesin gibi...

Piyasaların gündeminde EKK var

 

Erdoğan: Merkez Bankası'na uyarımı yapacağım

 

Böke: Küresel değil, Türkiye'nin kendi krizi

 



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)