E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.14 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 1.14 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 1.14 artı puanla kapattı
03 Şubat 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.14 yükselişle 88.389 seviyesinden tamamladı

Haftanın son işlem gününe yatay negatif başlayan endeks TÜFE rakamlarının beklenenden yüksek gelmesi ile 87.047 seviyesine kadar ani düşüş yaşadı. Bu seviyeden gelen alımlarla tekrar yükselen endeks öğleden sonra ABD verileri ile yükselişini 88 bin seviyesi üzerine taşıdı. Endeks günü yüzde 1.14 kazançla 88.389 seviyesinden tamamlarken, işlem hacmi 4.5 milyar TL oldu.

Borsa İstanbul'daki yükseliş Aralık başından bu yana TL bazında yüzde 20 seviyesine yaklaştı. Bununla birlikte Fitch'in not kararı ardından tüm hafta boyunca yükseliş yaşayan endeks son 20 ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

BİST-100 endeksi dün FED sonrası gevşeyen dolar/TL'nin de etkisi ile kazançlarını 87.675 seviyesine kadar sürdürdü. Fitch not indiriminin gerçekleşmesinin ardından rahatlama evresine giren endeks hafta boyunca yükselişini sürdürerek 20 ayın en yüksek seviyelerini test etti. Endeks günün sonunda yüzde 0.63 artışla 87.394 seviyesinden kapandı. Borsa İstanbul yeni güne yüzde 0.06 düşüşle 87.343 seviyesinden yatay başladı.

Dün 3.7190 ile son 3 haftanın en düşük seviyesine gerileyen kur güne 3.74'lü seviyelerden başladı. Kur enflasyon ve ABD istihdam verisi sonrası 3.6896 seviyesine geriledi.

ABD'de tarım dışı istihdam Ocak'ta 227 binle beklentinin üzerinde arttı. Beklenti 175 bindi. Bu rakam 4 ayın en iyi artışı oldu. Ancak ücret artışları beklentinin altında kalarak istihdam piyasasında hala zayıflık olduğuna işaret etti. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre işsizlik oranı % 4.7'den %4.8'e yükseldi. Saatlik ortalama ücretler aylık %0.1, yıllık %2.5 arttı. Yıllık artış Ağustos'tan beri en düşük seviye oldu. Ücretler bir önceki ay yıllık %2.8 artmıştı. İşgücüne katılım oranı ise 62.7'den %62.9'a çıkarak 4 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans aşağı yönlü risklerden kaçınmak için faiz artışlarında 'yavaş' gidilmesi gerektiğini belirtti. Evans konuşmasında ekonominin birkaç yıl içinde %2-%2.5 büyüyeceğini öngörürken büyümenin mali politikalarla desteklendiğine dikkat çekti. Bu yıl FOMC'de oy hakkı bulunan Evans FOMC'nin geçen haftaki toplantısından beri ilk konuşan Fed yetkilisi oldu. İşsizlik oranının düşmeye devam edeceğini öngören Evans 2019'da işsizliğin %4.25 olacağını belirtti. Fed geçen hafta faiz oranlarını değiştirmeyerek %0.50 - 0.75 aralığında bırakmıştı. Fed'in bir sonraki toplantısı 14 - 15 Mart'ta gerçekleşiyor. Evans Fed'in en 'güvercin' tondaki üyelerinden olarak görülüyor. Evans enflasyonun %2'lik hedefe ulaşması için faizlerin düşük tutulmasından yana.

Kurda geri çekilme ikinci gününde de devam ediyor

Yurt içi üretici fiyatları Ocak ayında yüzde 3,98 artış gösterdi. TÜİK'in verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,98, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,69 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,96 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %6,58 artış, imalat sanayi sektöründe %3,87 artış, elektrik ve gaz sektöründe %4,12 artış ve su sektöründe %3,72 artış olarak gerçekleşti. Aylık en fazla artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti.

Nomura ekonomisti İnan Demir, Merkez Bankası'nın, iç ve dış şoklara karşı Türk lirasına "sürdürülebilir destek" sunma yeteneği konusundaki kuşkuların enflasyon verisinin ardından arttığını söyledi. Demir, "Reel getirilerdeki hızlı erime TCMB'den daha kalıcı bir cevap gelmesini gerektiriyor. Bu cevap tüm faiz koridorunu yukarı kaydıran simetrik faiz artırımları şeklinde olmalı" dedi. Demir, "Böyle bir hamle Türk lirasının risk-getiri profilinde daha kalıcı bir iyileşme getirebilir. Bu hamlenin yokluğunda, Türk lirasında olumsuz kalmaya devam ediyoruz" dedi.

Gülen'in 2 yeğeni gözaltına alındı!

 

'O sisteme evet mi hayır mı?'

 

Dolar/TL 3.6896 seviyesine geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)