E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.12 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 1.12 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 1.12 eksi puanla kapattı
24 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.12 kayıpla 74.193 seviyesinden kapattı

Endeks yatay negatif başladıktan sonra  TCMB faiz artırım kararı ardından yüzde 1'i aşan yükselişle 75.867 seviyesini test etti. Ancak bu seviyeden satışa maruz kalan endeks  AP kararının ardından ise dolar/TL'nin 3.4444 ile yeni zirve yapması sonucu kayıplarını 74.104 seviyesine kadar derinleştirdi. Gün sonunda ise BİST-100 endeksi yüzde 1.12 düşüşle 74.193 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksinin yüzde 2.03 değer kaybettiği günde işlem hacmi 4.5 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul dün alımlarla başladığı günü, Dolar/TL'nin tekrar yükselmesinin ardından ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamaları sonrasında satışlarını hızlandırarak Bankacılık sektörü öncülüğünde yüzde 1.02 düşüşle 75.036 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne yüzde 0.09 düşüşle 74.972 seviyesinden başladı.

Dün 3,41`in üzerine tırmanarak rekor seviyeyi test eden dolar/TL yeni güne 3.40 seviyesinin üzerinde başladı. Dolar MB kararı ile 3.3690 seviyesine gevşedikten sonra Avrupa Parlamentosu ile sert yükselerek  3.4444 TL ile rekor seviyeye ulaştı.

Merkez Bankası şaşırttı...Merkez Bankası Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizini 50 baz puan, üst bandı 25 baz puan yükseltti. Marjinal fonlama oranı yüzde 8,25’ten yüzde 8,5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 8’e yükseltildi. Yabancı para zorunlı karşılık oranları da 50 baz puan indirildi.

Mart ayında başlayıp 7 ay boyunca faiz koridorunun üst bandını aralıksız indiren ancak geçen ayki toplantıda indirimi pas geçen Merkez Bankası (TCMB), yılın 11'inci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da faiz artırımına gitti. Merkez Bankası son olarak Ocak 2014'te faiz artırımına gitmişti.

TCBM Para Politikası Kurulu'nun kararını değerlendiren Goldman Sachs, TCMB'nin beklentilerin üzerinde yaptığı artırımlar ile piyasayı pozitif yönde şaşırttığını vurguladı. Goldman Sachs TCMB'nin verilere bağlı hareket ettiğini ve enflasyon hedefinin yakalanması için gerektiğinde faizlerin daha fazla artırılmayacağı düşüncelerinden kaçınmasının önemli olduğunu ifade etti.

TCMB Para Politikası Kurulunun (PPK), faiz kararına siyasi taraftan yorumlar geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek twitter hesabından Merkez Bankası kararına ilişkin olarak, "Başbakanımızın hafta başında ifade ettiği gibi ekonomideki gelişmeleri yakından izliyoruz, ciddiye alıyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz..." dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını desteklediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, karara ilişkin, "Merkez Bankamız, dünyadaki araç bağımsızlığını açısından en saygın ve en üst düzeydeki merkez bankalarından. Dolayısıyla bu karar da gösteriyor ki TCMB elini gösterdi. TCMBn'in elindeki araçları özgürce ve bağımsız olarak kullanacağını göstermesi açısından bu kararın altını çizmek gerekiyor." dedi.

Rusya'dan Türkiye'ye kritik ziyaret

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi. Avrupa Parlamentosu'nda bugün yapılan oymadan Türkiye ile üyelik müzakerelerinin, 15 Temmuz başarısız darbe girişimine verilen orantısız tepki nedeniyle geçici olarak durdurulması çağrısı çıktı. Parlamentonun bu kararının AB hükümetleri tarafından dikkate alınması ise muhtemel görünmüyor. Avrupa Parlamentosu'nun bağlayıcı olmayan kararında AB Komisyonuve üye ülkelerden Türkiye ile devam eden müzakerelerin dondurulması istendi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Böyle bir günde AP’nin vizyonsuz kararı hakkında değerlendirme yapmak istemezdim. Esasen bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. AP’nin bugün aldığı karar hiçbir hukuki bağlayıcılığı olamayan bir karardır" dedi.

Kasımda imalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, bir önceki aya kıyasla değişmeyerek yüzde 76,4 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0,1 puan düşüşle yüzde 74,9'a geriledi.

Bugün ABD piyasaları Şükran Günü nedeniyle kapalı.

İçişleri Bakanlığı'ndan kritik görevden almalar

 

AP'nin kararı olumlu havayı kötü etkiledi

 

Dolar 3.44'ün üzerine çıkarak tarihi rekorunu kırdı

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)