E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.28 eksi puanla tamamladı---

Borsa günü yüzde 1.28 eksi puanla tamamladı

Borsa günü yüzde 1.28 eksi puanla tamamladı
25 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.28 düşüşle 83.128 seviyesinden tamamladı

BİST-100 endeksi kar satışları ile hafif satıcılı başladığı günde dolar/TL'nin 3.854 seviyelerini aşması ile kayıplarını 82.811 seviyesine genişleterek dünkü kazançlarını geri verdi. Endeks günü yüzde 1.28 eksi ile 83.128 seviyesinden tamamlarken işlem hacmi 4.4 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

TCMB'nin kararı sonrası piyasanın ilk tepkisi sert oldu, dolar aniden 3.82 seviyesine yükselirken borsa 82.880 seviyesine çekildi. Ardından gelen alımlarla kademeli olarak 9 ayın yeni zirvelerine kadar yükselen Borsa İstanbul endeksi günü yüzde 1.40 artışla 84.207 seviyesinden sert yükselişle tamamladı. İşlem hacmi 5.3 milyar TL oldu. Endeks yeni güne yüzde 0.09 düşüşle 84.129 seviyesinden başladı.

Dolar endeksinde görülen düşüşe karşın TCMB'nin dünkü adımlarının yeterli görülmemesi, TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinde daha sınırlı bir yükseliş olması ardından TL bugün benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Not indiriminin fiyatlandığı Cuma günkü Fitch değerlendirmesi öncesi baskı altında kalan TL'nin bugün dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2'ye yaklaşırken, dolar/TL 3.85 seviyesini aştı. Benzer ülke para birimlerinde bugün genel olarak değer kazancı trendi görüldü.

2017 yılı Ocak ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 75,5 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde geldi. 2017 yılı Ocak ayında mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, tüm mal gruplarında azalış gözlendi.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Ocak ayında bir önceki aya göre 1.4 puan azalışla 97.0 oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

JPMorgan Türkiye hisse senetleri için "ağırlığı azalt" tavsiyesi verdi. JPMorgan stratejisti Aserkoff, "Zayıflayan büyüme, TL'deki zayıflama ve artan tahvil getirileri henüz şirket karlarında fiyatlanmadı. TCMB faiz artırsa ve TL'deki düşüşü durdursa da "ağırlığı azalt" tavsiyemizi değiştirmezdik" dedi.

Merkez Bankası Döviz depo ihalesinde TL faizi dün olduğu gibi bugün de yüzde 10 olarak belirledi. Dolar faiziyse yüzde 0.75'te tutuldu.TCMB, haftalık Döviz depo ihalesinde tutarı 300 milyon dolar olarak belirledi.TCMB TL depo karşılığı Döviz depo ihalesinde teklif tutarı 665 milyon dolar olurken, gerçekleşen tutar 300 milyon Dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 2016 Aralık ayında 93,3 iken, 2017 Ocak ayında %6,2 oranında azalarak
87,5 değerine düştü. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi 2017 Ocak ayında %0,2 oranında azalarak 95,9 değerine düştü. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 76,1 iken, 2017 Ocak ayında %1,7 oranında azalarak 74,8 değerine düştü.

Societe Generale'nin Londra merkezli stratejisti Phoenix Kalen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Türkiye varlıklarındaki mevcut piyasa baskısını geçici olarak görebileceğini söyledi. Kalen, "Merkez Bankası, para politikasının sıkılığını keskin biçimde kontrol edebilmesini sağlayan, günlük likidite yönetimini gerçekleştirmedeki esnekliğini artıran bir yaklaşımı tercih etse de, bu politika çerçevesi gelecek fonlama koşullarını tahmin etmek isteyen piyasa katılımcıları açısından öngörülebilirliğin ve şeffaflığın azalması anlamına geliyor" dedi.

Fitch'den kredi notu açıklaması

Amerikan medyasında yer alan ve Trump'ın yakın ekibindeki bazı isimlere dayandırılan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın, birçok ülkeden göçmenlerin ABD'ye girişini geçici olarak yasaklayan, Suriye'nin yanı sıra 6 ülkeden daha vize başvurularını geçici süreyle durduran ve Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnamelere bugün imza atacağı iddia edildi. Trump'ın Suriye, Irak, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen'den gelen vize başvurularının "daha sıkı güvenlik prosedürleri tanımlanıncaya kadar" geçici süreyle askıya alacağı iddiası da ortaya atıldı.

Cuma günü Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini açıklaması beklenen Fitch'in kararı piyasaların radarında.. Olası bir not indiriminin TL varlıklar üzerinde negatif etki yapacağı belirtiliyor. Fitch, Ağustos ayında Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz'da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.

TÜİK enflasyon sepetinde değişikliğe gitti

 

Hadımköy'de fabrikada patlama! Yaralılar var

 

Piyasalarda öne çıkan riskleri neler?

 










 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ....25 Ocak 2017 18:46

    ykb de bildiğim kadarı ile bazı yabancı kurumlarım ilgisiz kaldıgını araştırma raporlarını incelediğinizde görürsünüz. Bugunku olay ise hızlı yukselen endeksin, cuma gunu fichkararı oncesi kar realisazyonuna gitmesi oldu. gayette bılındık olması gereken bişi oldu. şaşılacak ne var anlamadım ?

  • melih25 Ocak 2017 15:55

    yapı kredi öncülük yapmaya devam ediyor her olumsuzluğu aşşa çekmeye hazırlar bu yapı kredideki hissedarlar***kim bunlar acaba ısrarlı aşşa cılar***

  • melih25 Ocak 2017 14:51

    yine yapı kredi ısrarlı satışlar kaostik ortam.**neden****

  • 2 yılda iyi pirim oldu25 Ocak 2017 11:27

    2.2.2104 -endeks 64.614-şimdilerde ise 84.000'lerde yani 2 yıllık periotta çok iyi bir çıkış yaptı borsamız artık dinlenme olsa da ...