E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.15 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.15 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.15 eksi puanla kapattı
14 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.15 düşüşle 76.880 seviyesinden yatay kapattı

Güne yatay negatif başlayan endeks satışlarını 76.458 seviyesine kadar genişletti. FED kararı öncesinde dar aralıkta yatay seyreden BİST-100 endeksi günü yüzde 0.15 kayıpla 76.880 seviyesinden tamamladı.İşlem hacmi 2.7 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün güne alımlarla başlayan endeks gün boyu dolar/TL'nin seyrine göre yön buldu. BİST-100 endeksi 76.268 - 77.016 aralığında seyrettikten sonra günü bankacılık sektörü öncülüğünde yüzde 0.99 yükselişle 76.995 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne ise yüzde 0.13 kayıpla 76.892 seviyesinden başladı.

ABD'de perakende satışlar Kasım'da beklentileri karşılamadı. Bugün ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre perakende satışlar aylık %0.1 arttı, uzmanların beklentisi %0.3 artıştı. Bu arada daha önce %0.8 olarak açıklanan Ekim ayı perakende satış verisi de %0.6'ya revize edildi.Verinin Fed'in bu akşamki faiz kararını etkilemesi beklenmiyor. Uzmanlar Fed'in bu akşam faiz artışı yapacağı konusunda hemfikir.Bugün açıklanan diğer bir veriye göre ülkede üretici fiyatları endeksi Kasım'da tahminlerden fazla yükseldi.

ABD'de sanayi üretimi Kasım'da aylık %0.4 düştü. Beklenti %0.3 düşüştü. Kapasite kullanımı Kasım'da %75 olurken imalat üretimi %0.1 düştü. İmalat üretimi böylece 3 ayda ilk kez geriledi. Beklenti %0.2 düşüş olmasıydı. 

Başbakan Binali Yıldırım; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile biraraya geldi. Görüşmede terörle mücadele konuşuldu. Çankaya Köşkü'nde, basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 2,5 saat sürdü. Toplantı sonrası ortak basın toplantısı yapıldı.

Başbakan Yıldırım, terör konusunda geniş kapsamlı değerlendirme yaptıklarını belirtirken, CHP Lideri Kılıçdaroğlu, terör soruna karşı ortak mücadele vurgusu yaptı. MHP lideri Bahçeli ise terörle mücadelenin kesin ve acımasız bir kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Küllliye'de 32. Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başı olarak, PKK'sıyla, DEAŞ'ıyla, FETÖ'süyle, DHKP-C'siyle ve tüm diğerleriyle, tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum" dedi.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu, Ekim ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 16,8 milyar dolar oldu. Özel sektör uzun vadeli yurt dışı kredileri ise Ekim'de Eylül ayına kıyasla fazla değişiklik göstermeyerek 207.6 milyar dolar oldu.

Berenberg'in Londra merkezli hisse senedi stratejisti Carsten Hesse, Türkiye'nin yeniden benzerlerinden yüksek performans göstermesi için ilk olarak enerji fiyatlarında sert düşüş, ikinci olarak TCMB'nin faiz oranlarını 200-300 baz puan artırması, üçüncü olarak gelişmekte olan piyasalara büyük sermaye akımı girişleri ve dördüncü olarak Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesine izin verebilecek AB ile daha iyi ilişkiler" olmak üzere 4 unsurun tetikleyici olabileceğini söyledi.

Standard Chartered Bank icra direktörü Koichi Yoshikawa'ya göre, dolar yılın son haftalarında yen karşısında 118.50, euro karşısında 1.05 seviyesine kadar güçlenecek. Yoshikawa'ya göre dolar euro karşısında 1 seviyesine yönelebilir.

Piyasalarda FED bekleyişi sürüyor

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) faiz politikası kararlarına ağır eleştiriler getiren Donald Trump'ın kazandığı başkanlık seçiminin ardından, faiz kararı için ilk kez toplanıyor.  FED'in 2016 yılındaki son FOMC toplantısında alacağı faiz kararı ve ardından 2017 yılına dair açıklamalar, beklentiler piyasalarca merak konusu. Bu yıla dört faiz artırım beklentisiyle başlayan fakat Aralık ayına kadar küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle bu beklentileri birer birer azaltan FED'in bugünkü toplantıda faiz artırma ihtimali neredeyse kesin. Bu gelişme fiyatlamalara da yansımış durumda. Bu nedenle asıl hareketlilik 2017'de FED'in ne yapmak isteyeceğine dair açıklamalarda yaşanacak.

ABD'de son dönemde toparlanan istihdam, yüzde 4.6'ya kadar gerileyen işsizlik oranı, beklentileri aşan büyüme verisi, tüketici harcamalarındaki artış ve olumlu PMI verileri gibi ekonomik verilerin yanında özellikle Trump'ın seçim zaferi sonrası ekonomik büyüme anlamındaki vaatleri nedeniyle artan enflasyon beklentileri FED için bu yılki faiz artırım hamlesini güçlendiren unsurlar olmuştu

Ekonomistler Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 25 baz puan faiz artırımına gidileceğini tahmin ediyor.  FED'in geçtiğimiz Eylül ayındaki toplantısı, kurul üyelerinin 2017 yılında iki kez faiz artırımına gidileceği yönündeki eğilimini ortaya koymuştu. FED, faiz kararı ile birlikte 2017 yılı enflasyon ve büyüme görünümü ile diğer ekonomik verilere dair tahminlerini iki günlük toplantısının ardından 14 Aralık'ta Türkiye saati ile 22.00'de açıklayacak.

CHP'den Erdoğan'ın 'seferberlik ilanına' cevap

 

Trump rallisi aşırıya kaçtı

 

Obama'nın danışmanından Türkiye açıklaması

 


























 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)