E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.07 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.07 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.07 artı puanla kapattı
26 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.07 yükselişle 77.028 seviyesinden yatay tamamladı

Bu hafta Noel tatili nedeniyle birçok dünya piyasasında işlem yapılmaması Borsa İstanbul'da da hacmi oldukça düşürdü. Endeks haftaya alımla başladıktan sonra 77.028-77.257 seviyeleri aralığında oldukça sığ işlem hacmi ile yatay bir günü geride bıraktı.  Endeks günü yüzde 0.07 artışla 77.028 seviyesinden tamaladı. İşlem hacmi 775 milyon TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Noel tatili öncesinde düşük işlem hacmiyle zayıf hareketler gösteren endeks günü yüzde 56 eksi ile 76.972 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 2 milyar TL oldu.Endeks birçok piyasanın kapalı olacağı yeni haftaya yüzde 0.15 yükselişle 77.086 seviyesinden başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Hizmet sektörü güven endeksi aralıkta yüzde 3,5 azalırken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 ve perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,1 arttı.

2016 yılı Aralık ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0.1 puan artarak yüzde 76.5 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 75,3 seviyesinde geldi. 2016 yılı Aralık ayında mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, yatırım malları, dayanıksız tüketim mallarında ile gıda ve içeceklerde artış görülürken, ara malları ve dayanıklı tüketim mallarında azalış gözlendi.

TCMB, günlük olarak belirlenen dolar cinsi yabancı para zorunlu ve serbest hesaplara ödenen faizi yüzde 0.49'dan yüzde 0.75'e çıkardı.

Ekonomistler, yükselen faiz ve doların etkilerinin yanı sıra ABD'de Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başlaması sonrasında uygulayacağı politikaların takip edileceği 2017'nin, piyasalar açısından "fırsat yılı" olabileceğini öngörüyor. ABD'de başkanlık seçimleri, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı (Brexit), jeopolitik gelişmeler, küresel ekonomik büyümeye yönelik tedirginlikler ve merkez bankalarının politikaları, 2016'da piyasalara yön veren gelişmeler olarak öne çıkarken, bu gelişmelerin dolar ve faizlerde yükselişi beraberinde getirmesi sonrasında tahvil piyasasında belirginleşen sorunlar yılın sonuna doğru piyasalardaki volatiliteyi artıran gelişmeler arasında yer aldı.

Gerginlik tırmanıyor

 

Kurlarda son aylarda yaşanan artış sonrasında Türk Lirası'na destek kampanyaları gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "dövizinizi satın, TL'ye dönün" çağrısını yapmasının ardından 2 Aralık'tan bu yana yurtiçi yerleşiklerin dolar hesaplarında 1.5 milyar doların üzerinde azalış yaşandı. Bu azalışa karşın euro ve altın hesaplarında artış dikkat çekiyor. Vatandaşların Türk Lirası'na yaptığı destek aslında 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra başlamıştı. Merkez Bankası verilerine bakıldığında, Türk Lirası'na desteğin 15 Temmuz'dan sonra 60 milyar TL'yi aştığı görülüyor.

Satış baskısı altında bir 12 ay geçiren TL varlıklar BofA Merrill Lynch raporunda gelecek yılın en riskli üçlüsü arasında gösterildi. 2016 yılı TL varlıklar için satış baskısı altında geçti. Son hafta açılışı itibariyle Türk Lirası döviz sepeti karşısında yılın başından bu yana yüzde 16,3 değer kaybederken dolar karşısındaki kayıp yüzde 18'i aştı. Borsa İstanbul da dolar bazında yüzde 7,62 geriledi. Bank Of America Merrill Lynch'in projeksiyonlarına göre TL varlıklar için 2017 görünümü de olumsuz.

Kurda düşük hacimli seyir devam ediyor. Geçen hafta Cuma günü de 3.50-3.51 bandında dalgalanan ve haftayı 3.51 seviyesinde tamamlayan Dolar/TL yeni haftada da bu seviyelerde seyretti.

ABD'de konut verilerinin ve toptan stokların takip edileceği hafta özelinde gözler yurtiçindeki Salı günü açıklanacak olan TCMB Toplantı tutanakları ve Cuma günkü Türkiye'nin Dış Ticaret Dengesi izlenecek. Bugün Noel ertesi sebebiyle; ABD ve Avrupa borsaları ile Asya borsalarının bir kısmı kapalı olacak.

Suriye sınırına askeri sevkiyat hız kazandı

 

Emeklilerin yüzde 30'u çalışıyor

 

TMSF'ye geçen o şirket 5 yıllık rekor kırdı!

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • paracıklar ve komisyon getirisi26 Aralık 2016 18:13

    kemal derviş kuduruyordur.2013 yılında tc yi batıramadım diye .yandaşları dahil