E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.65 eksi ile kapattı---

Borsa günü yüzde 1.65 eksi ile kapattı

Borsa günü yüzde 1.65 eksi ile kapattı
03 Ağustos 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa günü yüzde 1.65 eksi ile 74.552 puandan kapattı

Endeks negatif başladığı günde enflasyon verisini ardından satışlarını derinleştirerek öğleden sonra yüzde 2'yi aşan kayıplara sahne oldu. Endeks 74.142 seviyesini test etti. Dolar/TL ise 3.02 seviyesine kadar yükseldi. Kapanışa yaklaşırken gelen alımlarla eksilerini azaltan endeks günü yüzde 1.65 kayıpla 74.552 seviyesinden bitirdi. Bankacılık endeksi yüzde 1.88 düşerken, işlem hacmi 2.9 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Güne yatay eğilimle başlayan Borsa İstanbul endeksi yurtdışı borsalardaki satıcılı seyrin etkisiyle günü yüzde 1.18’lik düşüşle 75.804 puandan tamamladı. Yeni günde ise endeks yüzde 0.15 eksi ile 75.690 seviyesinden açılış gerçekleştirdi. 

Saat 10 itibari ile TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Temmuz ayında aylık yüzde 1.16 açıklandı. Beklenti yüzde 0,69 olacağı yönündeydi. Enflasyonda görülen bu artışın TCMB'nin sadeleştirme adımlarına bir süre ara verme ihtimalini kuvvetlendirdiği görülüyor. ABD tarafında ise istihdam verileri için öncü bir gösterge olarak kabul edilen ADP tarım dışı istihdam, 170 bin kişilik beklentinin üzerinde 179 bin kişi olarak açıklandı.

Dün yurtiçinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada AB ile ilgili vize konusunda tavrını belli ederken, Ekime kadar süre verileceğini belirtti. Yurt içerisinde sakin veri akışı yaşanırken ihracatta yüzde 11.5 düşüş yaşandı. Ekonomi Bakanı Zeybekçi konuşmasında dış ticaret açığı azalmaya devam edecek derken Kalkınma Bakanı Elvan açıklamasında faizlerin yurt içerisinde yavaşça düşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yatırımcılar ile yaptığı konuşmasında serbest piyasa ekonomisi yurt içerisinde kesintiye uğramayacak derken yıl sonuna kadar yüzde 4 büyüme hedefini koruyacağız dedi.

Kur cephesinde dün TL varlıklarda zayıflama eğilimi olmasına rağmen dolar/TL  3 TL'nin altında seyretti. Analistlere göre yeni günde paritenin 3 TL  eşiğine yakın seyretmesi ve yurt dışındaki baskının devam edebilecek olması TL varlıklarda da zayıflamaya neden olabilir. Piyasada enflasyon verisi ve kur ana belirleyici olmaya devam edecektir. 

Günün önemli şirket haberleri 03.08.2016

KÜRESEL PİYASALAR

Dün küresel hisse piyasasında hisse senetleri hem büyüme endişeleri  hem de düşen enerji fiyatlarıyla sert şekilde gerilerken uzun aradan sonra düzeltme eğilimi görüldü. Euro Bölgesi’nde bankaların stres testleri beklenenden iyi geçse de, dün açıklanan banka bilançolarının zayıflığı ve büyümeye dair endişeler Avrupa hisselerinde sert geri çekilmeye neden olurken kayıpları yüzde 2’ye yaklaştığı görüldü. Stres testinden zayıf not alan İtalyan bankalarında yaşanan satışlar başta İtalya ve İspanya olmak üzere tüm Avrupa’da satışların derinleşmesine neden oldu. Gün içerisinde İtalya ve İspanya hisselerinde kayıplar yüzde 3’e yaklaştı.

Amerika’da ise başta enerji fiyatlarındaki düşüş diğer taraftan ise büyümedeki endişeler Amerikan hisselerinde düzeltmeye neden oldu. 40 gün sonra ilk defa 2 gün üst üste satıcılı kapatan Amerikan S&P500 endeksinde bir aylık ağırlıklı ortalama seviyesine kadar gerileme görülürken kritik seviyelerin altında kapanış gerçekleşmesi piyasadaki baskıyı artırabilir. Amerikan hisseleri yüzde 1’e yakın satış yaşarken düzeltmenin bir aylık ağırlıklı ortalama seviyesi altında devam etmesi de beklenebilir. Diğer taraftan dün Amerika’da kişisel gelirler beklentilerin altında kalırken, harcamalarda ise artış devam etti. Amerikan vadelileri güne yatay satıcılı başladı.

Bugün sabah Asya seansında Çin’de hizmet PMI beklentilerin altında kalırken yavaşlama sinyali devam etti. Japonya’da ise ek teşviklerin beklentileri karşılamamasının etkisi devam ediyor. Japon hisseleri yüzde 2’ye yakın gerileme yaşarken, Hong Kong’da da kayıplar devam ediyor. Özellikle Amerikan tipi ham petrolün 40$ seviyesi altında işlem görmesi piyasadaki baskıyı artıran en önemli etkenlerden biri görülüyor.

Dolar 3.01 TL seviyesinde

 

Altının gram fiyatında tarihi rekor

  

Altın 1364 seviyesinde seyrediyor

 

Petrolde 30 dolar beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)