E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.11 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.11 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.11 eksi puanla kapattı
16 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.11 düşüşle 77.589 seviyesinden kapattı

Güne pozitif başlayan endeks haftanın son işlem gününde 77.425-77.904 aralığında yatay seyretti. Dar aralıkta görülen işlemlerin ardından endeks günü yüzde 0.11 kayıpla 77.589 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 3.1 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

BİST-100 endeksi dün güne FED etkisi ile satışla başlayarak 76.255 seviyesine kadar geriledikten sonra gelen alımlarla 31 Ekim'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Endeks günü yüzde 1.04 yükselişle 77.678 seviyesinden tamamladı. Hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 77.500 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştiren Borsa İstanbul haftanın son işlem gününe yüzde 0.16 alımla 77.802 seviyesinden başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin Halep kentinden devam eden tahliyelerle ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Çavuşoğlu, "Halep'ten 7 bin 500 kişi kurtarıldı. Hasta, yaralı, kadın ve çocukları öncelikli olarak Türkiye'ye alıyoruz" dedi.  Çavuşoğlu ayrıca; 'Bizim arzumuz Suriye'de ateşkes sağlansın. Suriye'de ateşkesle birlikte kuşatma altında olan tüm insanlar özgür hale gelsin. Bizim Suriye'nin geleceği ile ilgili vizyonumuzda son derece nettir. Sınır bütünlüğü toprak bütünlüğü, bağımsızlığı korunmuş bir Suriye. Herkesi kapsayan bir yönetim' ifadelerini kullandı.

ABD'de konut başlangıçları Kasım'da beklentilerden sert düştü. Ekim ayında dokuz yılın zirvesine tırmanan konut başlangıçları Kasım'da tahminlerden fazla düştü. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ülkede konut başlangıçları Kasım'da %18.7 düşüşle 1.09 milyon oldu. Beklenti %7 düşüştü. Ekim ayı konut başlangıçları verisi 1.23 milyondan 1.34 milyona revize edildi. İnşaat izinleri de Kasım'da aylık %4.7 düşüşle yıllık 1.2 milyon oldu. Beklenti %1.6 düşüştü. Sert düşüşe rağmen konut inşaatları bu çeyrekte diğer 3 aya kıyasla ortalama olarak daha hızlı büyüdü. Konut piyasası, mortgage faizlerinin yükselmesine rağmen sağlam görünümünü koruyor. 

Euro Bölgesi’nde kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 0,6 olarak ölçüldü. Yıllık enflasyon, ekim ayında ise yüzde 0,5 yükselmişti. Piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşen yıllık enflasyon, daha önce yayımlanan öncü veriyi de teyit etti. Bölge'de kasımda nihai çekirdek enflasyon da beklentileri ve öncü veriyi karşılayarak yıllık yüzde 0,8 arttı.

Rusya hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Türk Akımı anlaşmasının onaylanmasına yönelik yasa tasarısının onaylanarak, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma'ya gönderilmesine karar verildiği belirtildi. Rusya Enerji ve Rusya Dışişleri bakanlıkları tarafından hazırlanan yasa tasarıyla, Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden başka ülkelere güvenilir şekilde doğalgaz akışının sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

20 yıl önce kurulan e-posta ve internet arama portalı Yahoo, tarihinin en büyük skandalının yaralarını sarmaya çalışıyor. 1 milyardan fazla kullanıcısının e-posta ve kişisel bilgilerini çaldıran Yahoo'nun ABD borsalarında işlem gören hisseleri yüzde 7’den fazla değer kaybetti. 14 Aralık değeri 39 milyar dolar olan Yahoo’nun piyasa değeri, 3 milyar dolarlık kayıpla 36 milyar dolara geriledi.

Haftaya piyasanın takibinde TCMB'de olacak. Merkez Bankası'nın (TCMB) yaklaşık üç yıllık aradan sonra kısa vadeli faizlerde geçen ay başladığı artırımlara bu ay da devam ederek, politika faizi ve koridorun üst bandını artırması bekleniyor. Ekonomistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaştırmaya gittiği bir ortamda küresel risk iştahındaki azalma ve yatırımcıların güvenli limana dönme riskine karşı gelişmekte olan ülke merkez bankalarının da parasal sıkılaştırmaya başlayacağını, TL'deki değer kaybı da dikkate alındığında TCMB'nin bu sürecin gerisinde kalmaması gerektiğini belirtiyor.

TCMB'nin kararı önemli olacak

 

FED' in toplantı kararlarını açıklaması sonrasında piyasalarda oluşan sert dalgalanma dün de birçok piyasa varlığı üzerinde etkili oldu ve uzun süredir görülmeyen seviyeler test edildi. FED'in 25 baz puanlık faiz artırımı daha öncesinden fiyatlandığı için çok etkili olmasa da 2017 yılında 3 faiz artışını öngörmeleri ve önemli ekonomik projeksiyonlarda 2017 yılı için pozitif revize gerçekleştirmeleri etkili oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde dün yüzde 2.60 seviyesi üzeri görüldü. ABD 2 yıllıkları da benzer şekilde yükselişlerini hızlandırdı. 

ABD Merkez Bankası Fed'in son 10.5 yılda ikinci faiz artışına gitmesi ve şahin açıklamaları nedeniyle dolar endeksi 103 seviyesini aşarak Ocak 2003'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Euro/dolar paritesi de Ocak 2003 seviyelerine kadar geriledi. Bir doların bir euro olmasına ramak kalırken euro son olarak 1 doların altını 15 Kasım 2002 tarihinde 0.9989 ile görmüştü. Dolar yen karşısında da 10 ayın zirvesinde tutundu.

Doları'nın küresel anlamda değer kazanımına devam etmesine rağmen dolar/TL en az zarar gören para birimlerinde oldu. TL'de özellikle cari açık fazlası ve enerjide dışa bağlı bir ülke olmamızın sonuçları yavaş yavaş görülebilir. Geçen haftalarda aşırı hızlı alımların geldiği paritede, bu aşırı alımdan dolayı dün 3.50 seviyesinde sakin seyir görüldü.

Ziraat Yatırım, öneri portföyünü güncelledi

 

Petrol yükselen dolar ile geriledi

 

Altın kayıplarını azalttı

 

 








 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)