E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yılın son işlem gününü yüzde 0.39 artı puanla tamamladı---

Borsa yılın son işlem gününü yüzde 0.39 artı puanla tamamladı

Borsa yılın son işlem gününü yüzde 0.39 artı puanla tamamladı
30 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.39 yükselişle 78.138 seviyesinden tamamladı

Yılın son işlem gününde oldukça yatay seyreden endeks 77.765-78.095 aralığında işlem gördü. BİST-100 endeksi yılı yükselişle kapatırken günü yüzde 0.39 kazançla 78.138 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 1.8 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul endeksi dün güne hafif negatif başladıktan sonra en düşük 77.457 seviyesini test etti. Ardından gelen tepki alımları ile 77.953 seviyesine yükselen endeks günü yüzde 0.37 artı ile 77.835 seviyesinden tamamladı.Endeks haftanın ve yılın son işlem gününe yüzde 0.16 yükselişle 77.959 seviyesinden başladı.

2016 yılının son günlerinde ABD ve Rusya arasında yaşanan gerginlik gündemi meşgul ediyor. Trump'ın göreve gelmesine 1 aydan az süre kala mevcut hükümetin dış politikası piyasadaki belirsizliği de artırıyor. ABD'nin hala başkanı konumunda bulunan Obama ve yönetimi, Rusya'yı 2016 başkanlık seçimlerinin sonuçlarını etkilemeye çalışmakla suçluyor. ABD yönetimi, "başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları" kapsamında, Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi. Ayrıca Maryland ve New York'taki diplomatik temsilcilikler istihbarat amacıyla kullanıldıkları iddiasıyla kapatıldı.  

ABD Başkanı Obama yaptığı yazılı açıklamada, alınan kararın Rusya'nın uluslararası normları ihlal ederek ABD çıkarlarına zarar veren çabalarına gerekli ve yeterli bir cevap olduğunu söyledi ve tüm
ABD'lilerin Rusya'nın hareketlerinden dolayı alarmda olmaları konusunda uyardı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, iki ülke ilişkilerini tahrip edecek böyle bir kararın yakında görevinden ayrılacak Beyaz Saray yönetimi tarafından alınmasının şaşkınlık oluşturduğunu ve bu kararı uluslararası hukuk açısından gayrimeşru gördüklerini ifade etti. Putin ABD'ye yanıt verme hakkını saklı tuttuklarını belirtirken, ABD'nin kararına verecekleri yanıtı Donald Trump yönetiminin izleyeceği politikaya göre şekillendireceklerini
duyurdu. 20 Ocak'ta Obama'dan görevi devralacak Trump ise CIA ve istihbarat kuruluşlarından Rusya'nın siber saldırıların arkasında olduğuna dair iddiaları reddetmiş ve istihbarat liderleriyle yakında buluşacağını açıklamıştı.

Enerji Bakanlığı'dan elektrik açıklaması

 

Kasım ayında dış ticaret açığı %4,1 azalarak 4 milyar 113 milyon dolara düştü.Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat
2016 yılı Kasım ayında, 2015 yılının aynı ayına göre %9,7 artarak 12 milyar 817 milyon dolar, ithalat %6 artarak 16 milyar 931 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Başbakan Binali Yıldırım, "2017 yılında emeklilerimize promosyon diye bilinen ödeme yapılacak. 1000 lira altında emekli mmaşı alanlara 300 lira, 1000-200 lira arası 375 lira, 2000 lira üzerine 450 lira ödeme yapılacak. Bunun yıllık tutarı ne diye merak edebilir vatandaşlar 5 milyar TL'lik bir kaynağı emeklilerimize emekli maaşlarına ilave olarak sağlamıştır. 3 yıl hesaplar bankada tutulma karşılığı yapılacak. Bir seferde yapılacak. 2017'de ilk ay içinde tamamlanmış olacak. Sonunda bir uzlaşma var. Emeklilerimizin maaş olma durumuna göre 1 ila 3 ay içinde ödenecek" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonunun anayasa mesaisi sona erdi. Komisyon, görüşmelerine 20 Aralık'ta başlanan ve AK Parti'li 316 milletvekilinin imzası bulunan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ni kabul etti. TBMM Başkanlığına 10 Aralık'ta sunulan teklifin, bazen gece yarısını geçen, bazen sabahı bulan, zaman zaman sert tartışma ve kavgaların yaşandığı görüşmeleri, komisyonda 9 gün sürdü. Teklifin tümü üzerindeki değerlendirmeler, aralıksız 5 gün yapıldı. Meclis Başkanlığına 21 madde olarak sunulan teklif, önergelerle 18 maddeye indi. TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi kabul edildi.

Petrol fiyatları yılın son işlem gününü dalgalı sürdürüyor. Geride bıraktığımız yılın son ayında beklenen anlaşma gerçekleşti. OPEC üyeleri günlük üretimini 1.2 milyon varil, OPEC dışı ülkeler ise üretimi günlük 558 bin varil azaltma kararı aldı. Ülkeler 2017 yılı başında yeni kotalarına göre üretim yapmaya başlayacak. Ülkelerin üretim planına sadık kalması halinde petrol fiyatlarındaki yükselişin yeni yılda da
devam etmesi bekleniyor.

Dolar endeksinin ve ABD 10 yıllıklarının düzeltme hareketleri kapsamında Altın fiyatları 7 hafta arka arkaya düşüşün ardından dün de yükseliş eğilimini sürdürdü. 1163'e kadar yaklaşan yükseliş hareketinin ardından 1159.88 seviyesinde seyir devam ediyor. 

Piyasalar yılı nasıl tamamlıyor

 

AK Parti'de FETÖ temizliği

 

Suriye'de ateşkes ihlal edildi

 



 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)