E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.23 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.23 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.23 artı puanla kapattı
16 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.23 yükselişle 81.711 seviyesinden tamamladı

Haftaya alımlarla başlayan BİST-100 endeksi 81.345 seviyesini test etmesinin ardından alımlarını 82.160 seviyesine kadar yükseltti. Gün boyu pozitif seyreden endeks günü yüzde 0.23 artı ile 81.711 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 4.6 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul rekorların yaşandığı geçen haftayı yüzde 0.78 kazançla 81.524 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 5.9 milyar TL oldu. Endeks yeni haftaya ise yüzde 0.17 yükselişle 81.662 seviyesinden başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomiyi değerlendirmek üzere ekonomiyle ilgili bakanlar ve üst düzey bazı bürokratların katılımıyla bugün bir değerlendirme toplantısı yapılıyor. Toplantıda kurdaki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Öte yandan toplantıya Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da katılacak. Daha önce saat 16.00'da başlayacağı bildirilen toplantının saati Erdoğan'ın bir önceki toplantısının uzaması nedeniyle ileri alındığı duyuruldu.

TBMM'ye sunulan 18 maddelik anayasa değişikliğinin tamamı genel kurulda kabul edildi. Birinci görüşmelerin bitiminden 48 saat sonra ikinci görüşmeye geçilecek. Salı günü başlayacak olan görüşmelerde maddeler üzerinde eğer varsa değişiklik önergeleri görüşülecek, yoksa maddeler direk oylanacak. Tek tek yapılan oylamanın ardından anayasa değişiklik teklifi tümden oylanıyor. 330-367 arasında oy alınması durumunda referanduma gidilmesi zorunlu. 367 ve üzerinde oylamalarda Cumhurbaşkanı isterse referanduma götürüyor.

Goldman Sachs, TCMB'nin 24 Ocak'taki toplantısında tüm politika faizlerini 25'er baz puan, Şubat toplantısında 50'şer baz puan, Mart toplantısındaysa 25'er baz puan artıracağını tahmin ediyor. Goldman Sachs analisti Clemens Grafe'nin kaleme aldığı rapordaki beklentilerin gerçekleşmesi halinde, gecelik likidite oranı yüzde 11'e, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 9.5'e ve 1 haftalık repo faiz oranı yüzde 9'a ulaşacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. 2015 yılında ise 23,5 milyar TL açık veren bütçe, 2016 yılı genelinde 29,3 milyar TL açık verdi. 2016 yılı Ocak-Aralık döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 oranında artarak 554,4 milyar TL olurken, bütçe giderleri yüzde 15,3 oranında artarak 583,7 milyar TL olarak gerçekleşti. 2016 yılı Ocak-Aralık döneminde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 oranında artarak 458,7 milyar TL olarak olurken, faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 17,7 oranında artarak 533,4 milyar TL oldu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi kefalet sisteminin daha etkin hale getirilmesi için "Portföy Garanti Sistemi"ni (PGS) devreye soktuklarını, bununla başta KOBİ ve ihracatçı olmak üzere işletmelere kefalet sağlanmasında süreçlerin kısaldığını bildirdi. Şimşek, bankaları da önemli ölçüde rahatlatan bu sistem sayesinde bir aydan daha az sürede 13 binin üzerinde işletmenin düşük faizli krediye erişiminin sağlandığını açıkladı. Şimşek, reel sektörün desteklenmesi amacıyla Bakanlar Kurulu kararı ile Hazine destekli kefalet sisteminin daha kapsamlı bir hale getirildiğini ve sektör ayrımı gözetmeksizin bütün işletmelerin sistemden rahatça yararlanmasının sağlandığını belirtti.

Türkiye'de işsizlik oranı, 2016 yılı ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan artarak yüzde 11,8 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı, 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişi oldu.  İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 411 bin kişi artarak 27 milyon 267 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek %46,2 oldu.

3.6 milyar nüfusun toplam serveti 8 zenginin elinde

 

Hafta sonunda İngiltere'de Brexit ile ilgili gelen haberler ise Sterlin'in haftaya sert satışlarla başlamasına neden oldu. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in İngiltere'nin sınırları ve kanunlarında tekrar kontrolü alabilmek için Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkmaya ilişkin planlar konusunda işaretler vereceği haberinin ardından sert düştü. Sunday Times gazetesinde yer alan haberde  Başbakan Theresa May tarafından Salı günü yapılacak olan konuşmada bu yönde ipuçları verileceği belirtiliyor. Yatırımcılar ortak pazardan çıkması halinde İngiltere'ye yatırımların ve ülkenin ihracatının zarar göreceğini düşünüyorlar.

Goldman Sachs Asset Management Cuma günü yayınladığı raporda, Polonya yerel tahvillerinde, zayıf enflasyonun para politikası yetkililerine genişleme alanı açması sebebiyle "ağırlığı artır" tavsiyesinde bulundu. Goldman analistleri Türkiye yerel para cinsi tahvillerinde jeopolitik belirsizlik ve "zorlu" makro dinamikler nedeniyle "ağırlığı azalt" tavsiyesinde bulundu.

Dolar/TL geçtiğimiz haftaya yükselişle başlamasının ardından 3.9422 üzerine kadar yükselerek tüm zamanların zirvesini tazeledi ancak ardından TCMB’den gelen hamlelerin de etkisiyle 3.71’lere kadar gevşedi. Yeni güne alımlarla başlayan kur cephesinde TL'ye karşı yüzde 1'i aşan yükselişler görülüyor.

Haftanın ilk işlem gününde ABD’de Martin Luther King günü dolayısıyla piyasalar kapalı olacak. 

 

BM'den flaş Türkiye çağrısı!

 

Altın yükselişe devam eder mi

 

Ekonomi zirvesinde dolar konuşulacak

 



 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)