E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.94 artı puanla tamamladı---

Borsa günü yüzde 0.94 artı puanla tamamladı

Borsa günü yüzde 0.94 artı puanla tamamladı
06 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.94 yükselişle 77.106 seviyesinden tamamladı

2017 yılının ilk haftasında ilk kez dün pozitif kapanış gerçekleştiren BİST-100  endeksi yeni güne negatif seyirle başladıktan sonra 76.145 seviyesine kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımları ile ABD verisi sonrası yüzde 1 kazançla 77.150 seviyesini test eden endeks haftanın son işlem gününü yüzde 0.94 artı ile 77.106 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 2.7 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün güne hafif pozitif başlangıç yapan endeks gün içinde 75.600 civarına doğru düşüş kaydetse de 76.000 seviyesinin desteğini alarak gün içinde 76.800 puana kadar yukarı yönlü hareketler gösterdi. BİST-100 endeksi günü yüzde 0.32 artı ile 76.386 seviyesinden tamamlarken işlem hacmi 3.6 milyar TL oldu. Endeks yeni güne yüzde 0.17 düşüşle 76.259 seviyesinden başladı.

ABD'de Aralık ayında tarım dışı istihdam beklentilerin altında gelirken, işsizlik oranı ise beklentilere paralel olarak yüzde 4,6'dan yüzde 4,7'ye yükseldi. ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam 156 bin arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 183 bin artması yönündeydi.

ABD'de tarım dışı istihdamın Aralık ayında beklentilerden daha zayıf bir artış kaydetmesine karşılık ortalama ücretlerin tekrar artışa geçmesi istihdam piyasasındaki ivmenin korunduğuna ve ekonomik büyümenin hızlandığına ve Fed'in faizleri daha da artırabileceğine işaret etti.

Bu durum doların önde gelen para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oldu. TCMB'nin TL'deki sert değer kaybına karşı faiz adımı atamayacağı endişesi, Fitch beklentileri ile siyasi ve jeopolitik gelişmelerin baskısı altında olan TL'de negatif ayrışma bugün de devam ederken, kur ABD tarımdışı istihdam verisi ardından yükselerek 3.6372 seviyesini gördü.

Türk lirasının dolar karşısında bugünkü kayıpları yüzde 1'e ulaşırken, dolar/TL'de haftalık düşüş yüzde 3'e yaklaştı. Bu düşüş aynı zamanda 18 Kasım'da sona eren 5 günlük dönemden bu yana en büyük haftalık kayıp olabilir. Commerzbank gelişmekte olan ülkeler kıdemli ekonomisti Tatha Ghose, "Türk lirası için zehirli bir ortam var. TL, politika yapıcılar ortodoks olmayan ve alternatif politika araçlarıyla deney yapmayı bitirdiklerinde muhtemelen daha düşecek" dedi. Ghose, "Dolar/TL'de 2017 yıl sonu hedefimiz olan 3.75 şimdiden risk altında gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

ABD'den olumlu veri akışı devam ediyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı büyük şoklara karşı büyük bir direnç gösterdiğini anımsatarak, "Bu direnç ancak temeller sağlamsa mümkündür. Yani Türkiye öyle şoklar yaşadı ki bugün aslında yakın dönem büyüme rakamlarına bu çerçevede bakarsanız hayal bile edemezsiniz." dedi. Şimşek belirsizlikler aşılırsa tekrar büyüme dönemine girileceğini söyledi.

Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) toplantısında yaptığı konuşmada, zor bir yılın geride bırakıldığını ve yıla kötü bir başlangıç yapıldığını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Başımıza hangi felaket gelirse gelsin. Piyasa ekonomisi olduğumuzu bir kenara bırakamayız" diyerek Türkiye'nin ne olursa olsun dışa bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi. Şimşek ayrıca, "Piyasalar derin olmadığı için mevduat faizi çok yüksek, bir kanunla mevduat faizi belirleyemeyiz, empoze edemeyiz" dedi.

ABN, altının güçlü ABD verileri ile birlikte ons başına 1200 doların altına inebileceği tahmininde bulundu. ABN, raporunda, önümüzdeki haftalarda ve aylarda ABD verilerinin, bankanın beklediği üzere, pozitif yönde sürprizler yapması durumunda, yatırımcıların muhtemelen altın pozisyonlarını likide etmeye devam edeceklerini kaydetti. ABN analisti Georgette Boele, böyle bir ortamda, fiyatların ons başına 1,100 doların altına düşebileceğini ve 2015 yılının en düşük seviyesi seviyesine inebileceğini kaydetti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinden (EIA) yapılan açıklamada, ülkede ticari ham petrol stoklarının bir önceki haftaya göre geçen hafta 7,1 milyon varil (yüzde 1,5) azalarak 479 milyon varile gerilediği bildirildi. Piyasa beklentisi stokların 2,1 milyon varil düşmesi yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 0,6 milyon varil artmıştı. ABD'de stratejik petrol stokları değişmedi ve söz konusu haftada 695,1 milyon varilde kaldı.

Dün fiyatı 1190,78 dolar seviyesine kadar yükselerek rekor kıran dijital para birimi Bitcoin'in değeri bu seviyenin test edilmesinin ardından keskin bir düşüş yaşadı. Bitcoin fiyatı yüzde 16'nın üzerinde düşüş gösterdi. Coin Market Cap'ın verilerine göre Bitcoin fiyatı 910,42 dolar seviyesine kadar gerilemenin ardından şu sıralarnda 982,73 Dolar seviyesinde.

Borsa İstanbul, 2016 yılının son yönetim kurulu toplantısında önemli kararlar aldı. Takasbank’taki yüzde 62,25 olan payını yüzde 70’e çıkartma kararı alan Borsa İstanbul, ‘kör havuz’ olarak bilinen, aracı kurum isimlerinin gizlenmesi uygulamasına da kademeli olarak son veriyor.

"2017 otomotiv sektörü için zor olacak"

 

İstanbul Valiliği'nden kar ve soğuk uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Goldaşzede06 Ocak 2017 18:53

    En büyük kazığı yabancılar yedi, zira BİST'e yatırım yapmayı düşünen kalmadı.

  • melih demir06 Ocak 2017 15:18

    yapı kredi ve halk bank ve iştiraklerini aşşa çeken ısrarlı grubların amacı nedir.çok kimse konuşuyor herkes bi şeyler üretiyorda ..***sonu hayırlı olur diyelim.**kimse bunlar0***

  • melih demir06 Ocak 2017 14:22

    hisselerde seçici olmal lazım endeks şişik aslında...yorumcularda hep aynı hisseleri primlenmiş hisseleri alın falan diyor.. sarkuysan turcas yok.. halk ve vakıf gyo yok yapı kredi halkbank yok......