E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul günü yüzde 0.72 eksi kapattı---

Borsa İstanbul günü yüzde 0.72 eksi kapattı

Borsa İstanbul günü yüzde 0.72 eksi kapattı
10 Ağustos 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.72 düşüşle 77.955 seviyesinden kapattı

Pozitif açılışın ardından öğlene kadar artı-eksi arasında dar aralıkta dalgalanan endekste, öğleden sonra Erdoğan'ın bankalara verdiği sert mesajlar sonrası bankacılık sektörü öncülüğünde satışlar geldi.
BİST-100 endeksi yüzde 1 eksiye kadar gevşerken 77.532 seviyesini test etti ve ardından günü yüzde 0.72 kayıpla 77.955 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi günü yüzde 1.78 eksi kapatırken, işlem hacmi 3.9 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Dün piyasalar için oldukça olumlu bir gündü. Pozitif beklentiler temelinde güne alıcılı başlayan BIST-100 endeksi yüzde 0.96'lık artışla 78.525 seviyesinden günü tamamladı. 21 Temmuz'dan bu yana en yoğun işlemin yaşandığı endekste hacim 5.4 milyar TL oldu. Endeks yeni güne yüzde 0.19 yükselişle 78.674 seviyesinden başladı.

Cumhurbaşkanı'ndan bankacılık sektörüne sert mesaj geldi. Finans sektöründe bazı engellemelerin olduğunda dair bilgiler edindiğini söyleyen Erdoğan, hiçbir bankanın karı azaldığı için kalıcı
zarar görmeyeceğini, faiz ve kredi politikasında olumsuz yönde kırılma görülen bankalardan kurallar çerçevesinde hesap sorulacağını bildirdi. Erdoğan, faizlerin düştüğü, kredi imkanlarının genişletildiği bir
dönemin hem ülke hem yatırımcı hem de bankalar için yeni dönem olacağını, bu dönemde kredi vermekten çekinen ve uyduruk bahaneler ile kredileri geri çağıran bankaların kendine bir saf belirlemiş olacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar sonrası, artıda seyreden bankacılık endeksi yönünü aşağı çevirerek yüzde 1.1 düşüş kaydetti.

Küresel piyasalarda petrol üretimi ile ilgili gelişmelerin ön plana çıktığını görüyoruz.Bu bağlamda OPEC’in bugün yayımlana aylık raporunda fiyatlarda yaşanan gerilemenin petrol stoklarının yüksek seviyede kalması ile birlikte devam edebileceği vurgusu yapıldı.Raporda temmuz ayında haziran ayına göre günlük üretimin 46 bin varil artış göstererek 110 bin varile yükseltildiği belirtildi.

OPEC'in raporuna göre petrolde zayıflık sürebilir

Dün,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmeye ekonomik konular damgasını vururken, Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin normalleşmesi konusunda açık bir uzlaşı olduğu görüldü. İlişkileri eskisine dönüştürmek için hükümetler arasında orta vadeli bir program hayata geçirme kararı alındı.  

Dün yaşanan bir diğer gelişme ise TCMB’nin zorunlu karşılık ve ROK ayarlamaları ile likidite artırıcı adımlar uygulamasıydı. Bankadan yapılan açıklamaya göre  TL zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildi. Rezerv opsiyon mekanizması ( ROM ) kapsamında ise döviz imkanının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkanının ilk iki diliminde katsayılar 0.1 puan artırıldı. Atılan bu adımların finansal sisteme yaklaşık 1.1 milyar TL ve 600 milyon dolar likidite sağlayacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Varlık Fonu'nun, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin açıkladığı 200 milyar dolarlık  büyüklükle devler liginde ilk 20'ye girmesi bekleniyor Türkiye'de zaman zaman gündeme gelen varlık fonunun kuruluşuna ilişkin çalışmalar son dönemde hız kazandı. TBMM Başkanlığı'na geçen hafta sunulan Türkiye Varlık Fonu'nun  kurulmasına ilişkin yasa tasarısı dün Meclis’e sunuldu.  Fonun ekonomik büyümeye gelecek 10 yılda ciddi katkı sağlaması bekleniyor. 

Dolar/TL kuru ise hem dolar endeksindeki gevşeme hem de  yurt içersinde yaşanan pozitif gelişmeler ile TL‘nin olumlu etkilenmesi sonucu  2.9600 seviyelerine kadar gevşedi. 

 

Altın 1350 dolar seviyesinde

Dolar 2.95 seviyesinin altında

  

Petrol yükselişe geçti

 



 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mutlucan10 Ağustos 2016 20:21

    76 bin destek noktaları. al-sat tavsiyesi değildir

  • ralli10 Ağustos 2016 19:07

    bist 100 ............................. 100 bine hazırlanıyor.

  • yeter10 Ağustos 2016 17:52

    sıkıldım artık borsadan. 100 bin yapacaksanız yapın sıktı 70 80 bin git gel midemiz bulandı.

  • K210 Ağustos 2016 16:55

    BU BORSAYA GÜVEN OLMAZZZZZZZZZZ......BU İŞ KENDİ VATANDAŞIMIZA KAZIK ATMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL......BİLANÇO İYİ GELDİ..MODYS ERTELEDİ...KARŞIK 50 PUAN DÜŞTÜ ...HÜKÜMET İŞ BAŞINDA DAHA NE......

  • şakacı10 Ağustos 2016 15:50

    BU KADAR GAZ YETER. 6 AYLIK BİLANÇOLARLA ANCAK BU KADAR YÜKSELİŞ OLURDU.