E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1.20 yükselişle tamamladı---

Borsa günü yüzde 1.20 yükselişle tamamladı

Borsa günü yüzde 1.20 yükselişle tamamladı
02 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1.20 kazançla 73.390 seviyesinden tamamladı

Haftanın son işlem gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile 3.5992 TL ile rekor kıran kurun etkisi ile 71.792 seviyesine kadar geri çekilen endeks, bu seviyesinden tekrar alıma geçti. ABD istihdam verisi ile dolar 3.52 seviyelerine gevşerken, kazançlarını 73.545 seviyesine kadar yükselten BİST-100 günü yüzde 1.20 kazançla 73.390 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 3.6 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün endeks 74.094 seviyesinden başlayan düşüşünü Dolar/TL'de başlayan yükselişin 3.5060 seviyesinde tarihi rekor kırması ile sert bir şekilde sürdürdü ve günü yüzde 1.99 düşüşle 72.519 seviyesinden tamamladı. Yeni işlem gününde ise yüzde 0.19 yükselişle 72.657 seviyesinden işlemlerine başladı.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilere yakın geldi, işsizlik oranı 8,5 yılın düşüğünde...ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam 178 bin arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 180 bin artması yönündeydi. Bir önceki ayda tarım dışı istihdam 161 bin artıştan 142 bin artışa revize edildi.Ülkenin işsizlik oranı aynı ayda yüzde 4,9'dan yüzde 4,6'ya indi. Piyasa beklentisi oranın aynı kalacağı yönündeydi. Böylece 22 Ağustos 2007 tarihinden bu yana en düşük seviyeye inildi. Haftalık ortalama çalışma saati değişmeyerek 34,4 saat olurken, saatlik kazanç 0,03 dolar düşüşle 25,89 dolar olarak açıklandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Otonomi'nin açılışına katıldı. Burada konuşma gerçekleştiren Erdoğan, TL'nin dolar önündeki kaybına değinerek, "Dolar şöyle oldu böyle oldu, ben milletime şunu hatırlatıyorum. Yastığının altında döviz olanlar gitsin parasını altına dönüştürsün. Gelsin parasını TL'ye dönüştürsün.Türk Lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Gelin bunu yapın. Bu adımı attığımız sürece birilerinin oyununu bozacağız. Hiç endişe etmeyin bu oyunu kısa sürede bozarız" dedi. Erdoğan "Faizi düşürmekten başka çare yok" dedi.

Borsa İstanbul tüm nakdi varlıkların TL'ye çevrildiğini bildirdi. Konuya dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Borsa İstanbul A.Ş. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı çağrıya destek mahiyetinde, 2 Aralık 2016’dan itibaren tüm nakdi varlıklarının Türk Lirasına çevrilmesine ve Türk Lirası hesaplarında tutulmasına karar vermiştir."

Dolarda tansiyon düştü! Yeniden 3.52 seviyesinde

 

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bugün toplanıyor. Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantıya ilgili bakan ve bürokratlar katılıyor. Toplantıda, döviz kurları ve ekonomideki son gelişmeler ele alınacak. Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü`ndeki tanıtım töreninde konuştu. Yıldırım "Ekonomik gelişmeleri hükümet olarak yakından takip ediyoruz. Bugün EKK`da son durum değerlendirmesi yapacağız" dedi. Yıldırım konuşmasında, " Firmalarımızın dayanıklılığı güçlüdür. Biz küresel şartları dikkate alarak bu süreçten en az etkilenecek şekilde proaktif yaklaşımla alınması gereken kararları alıyoruz. Olumsuz etkilerin geçici olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımız serin kanlı olsun, sakin olsun. 2017 bu yıla göre çok daha iyi olacak. Kamu yatırımları için bütçede 80 milyar TL'ye yakın bir kaynak aktardık. Merkez Bankası da kendi kapasitesinde kararlarını bağımsız olarak alıyor.

Kasım alında Dış ticaret açığı, %3,80 azalarak 4 milyar 115 milyon dolar oldu. Gümrük Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, aynı ayda ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 9,22 oranında, ithalat ise % 6,25 oranında arttı. 2016 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre;- İhracat, % 9,92 artarak 12 milyar 852 milyon dolar,- İthalat, % 6,25 artarak 16 milyar 966 milyon dolar,- Dış ticaret hacmi, % 7,80 artarak 29 milyar 818 milyon dolar,- Dış ticaret açığı, % 3,80 azalarak 4 milyar 115 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2015 yılı Kasım ayında % 73,2 iken, 2016 yılı Kasım ayında % 75,7 oldu. Açıklamada şöyle denildi:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen yıl sonunda belirlediği ve Türkiye için bugün görünen değerlendirmeyi takviminden çıkardı. Moody'in 2016 yılı takvimine eklenen notta Türkiye'nin kredi notu ile ilgili değerlendirmesinin 22 Kasım itibariyle takvimden çıkarıldığı ifade edildi. Moody's 23 Eylül tarihinde yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu 'yatırım yapılabilir düzey' olan 'Baa3'ten bir basamak aşağıda olan 'Ba1'e düşürmüş ve not görünümünü 'durağan' olarak belirlemişti. Moody's'in bugün veya önümüzdeki günlerde olası yapacağı bir değerlendirme takvim dışı bir değerlendirme olacak.

İtalyan bankaları sorunlu kredi yükünü taşımaya çalışırken, banka hisse senetleri düşüşte. Tüm bunlara ek olarak, resesyona ve siyasi değişime meyilli bir ekonomide faaliyet gösteriyorlar. İtalya'nın en zayıf bankalarının ve özellikle de Banca Monte dei Paschi di Siena SpA'nın uçurumun kenarından kaymakta olduklarına dair işaretler ve bu gelişmelerin daha geniş çaplı bir krizi ateşleyebileceğine yönelik tehditler aylardır izlenmekteydi. Süreçte yeni aşama Pazar günü başlayabilir. İtalyan seçmenler yasama sürecini değiştirecek anayasa değişikliğini reddederse, bu karar Başbakan Matteo Renzi'nin istifasıyla sonuçlanabilir. Eğer Renzi istifa ederse İtalya, tam da bankalarının yatırımcı ve düzenleyici kurumların güvenini tekrar kazanmaya çalıştığı ve bu yolda zorlandığı bir süreçte, siyasi ve piyasa çalkantılarının yaşandığı bir döneme girebilir. 

ABD verilerindeki olumlu seyir istihdam verisiyle sürdü

 

Yabancı payındaki değişim hassasiyeti artırıyor

 

Uzmanlardan dolar yorumu

 

 



 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Lan oğlum02 Aralık 2016 18:20

    Şu Reis bir sussa her şey normale dönecek..

  • emekli02 Aralık 2016 14:07

    borsacıların işi zor akıllı olsalardı birsene önce dolara gecerlerdi

  • ali02 Aralık 2016 12:33

    dolar 3,52 olmuş nedendir diye haberlere bakim dedim reis konuşuyor. eee reis konuştuğu zaman teğet giriyor dolar yukarı borsa aşağı

  • kerim02 Aralık 2016 12:00

    göstermelik yükseliş hakindeyiz. dip olsaydık açılışla beraber bin puan artı yapardı. dipte beklemek olmaz öğleden sonra gelen veriler sonucunda 71 bini göstercekler