E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.84 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.84 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.84 artı puanla kapattı
20 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.84 yükselişle 77.807 seviyesinden tamamladı

Hafif satıcılı bir açılış gerçekleştirerek güne başlayan Borsa İstanbul TCMB kararı öncesi yatay ve kararsız seyretti. MB'nin faiz kararı sonrasında  ilk tepki olarak satışa yönelen piyasa hemen ardından tekrar alıma geçti ve günü yüzde 0.84 kazançla 77.807 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 2.7 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Haftanın ilk işlem gününe alımla başlayan endeks bugünkü TCMB faiz kararı öncesi yatay seyretmesinin ardından günü en düşük seviyesinden yüzde 0.56 eksiyle 77.157 puandan tamamladı. BİST-100 endeksi yaşanan gelişmeler sonrasında güne yüzde 0.19 düşüşle 77.009 seviyesinden başladı.

TCMB yılın son toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,50'de ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tuttu. Piyasalarda genel beklenti faiz artırımı olacağı yönündeydi. Merkez Bankası Kasım ayı toplantısında politika faizini 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan yükseltmişti. 

TCMB, aldığı faiz kararıyla yatırımcıları şaşırttı. Londra'da TD Securities gelişen piyasalar araştırma birimi yöneticisi Cristian Maggio, “TCMB'nin kararı, enflasyon görünümü tarafından desteklenmiyor. Ekonomik faaliyet zayıflıyor ve diğer herşeyin sabit kalacağı varsayıldığında, zayıf iç talep halihazırda çok yüksek olan enflasyonun artışını kısıtlayacak” dedi ve “bu durum TCMB'de dikkatlerin ne kadarının enflasyon üzerinde kaldığı sorusunu cevaplıyor” dedi.

JP Morgan, "TCMB ihtiyatlı olmaya devam ediyor, beklendiğimiz gibi faizleri değiştirmedi. TCMB,  TL keskin şekilde değer kaybettikçe veya enflasyon görünümü keskin şekilde kötüleştikçe büyük olasılıkla faizi artıracak, yorumunda bulundu. Jp Morgan, "GBI-Em Model Portföyünde Türk lirası için ağırlığını azalt tavsiyesini devam ettireceğiz"dedi.

Nomura ekonomisti İnan Demir bugün yayınladığı notta, dolar/TL için daha önce belirlediği 12 aylık 3.65 hedefine daha erken ulaşılabileceğini söyledi. Demir, "Bugün bir faiz artırımı yapılması enflasyon görünümünde ve küresel arka plandaki kötüleşmenin kabul edilmesi açısından bir fırsat olabilirdi" dedi.

MB'nin faiz kararına piyasaların ilk tepkisi olumsuz oldu. Rus büyükelçinin öldürülmesinin ardından dün gece saatlerinde 3.5370'e kadar yükseldikten sonra bu sabah güne 3.53 civarında başlayan dolar kuru öğle saatlerine doğru 3,50 seviyelerine indi. MB'nin faiz kararı öncesinde 3,51 civarında hareket eden kur, faiz kararı sonrasında bir anda 3,54 seviyesinin üzerine çıktı. Ardından tekrar gerileyen kur şu dakikalarda yüzde 0.35 kayıpla 3.5163 seviyelerinde işlem görüyor. Euro/TL yüzde 0.56 kayıpla 3.64 seviyesine gevşedi.

Rus Büyükelçi Karlov, devlet töreniyle uğurlandı

Rusya, Türkiye ve İran bugün Moskova'da Halep'teki sorunun da dahil olduğu bir Suriye görüşmesi gerçekleştirdi. Üç ülke Suriye krizine siyasi çözüm bulunması için süreci başlattıklarını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiriyi kabul ettiğini söyledi.

Yarın ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Veri öncesi petrol fiyatları yükselişe geçerek kazançlarını yüzde 1 puanın üzerine taşıdı. Son 4 haftadır azalan stokların bu hafta da 2.4 milyon varil azalması bekleniyor.

AK Partili 316 milletvekilinin imzasıyla verilen, AK Parti ile MHP'nin üzerinde uzlaştığı anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınmaya başlandı.Anayasa Komisyonu'nun teklifle ilgili bugün 16.00'da başlayan görüşmelerinin aralıksız her gün sürmesi ve bu çerçevede yaklaşık bir haftada tamamlanması bekleniyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu ve görünümünün değerlendirilmesi beklenen potansiyel tarihleri açıkladı. Türkiye'nin kredi notu ve görünümünün gelecek yıl 5 Mayıs ve 3 Kasım'da gözden geçirilebilir. Moody's ise 2017 takviminde Türkiye'yi değerlendirmeye yönelik bir tarihe yer vermedi. Kurum, Türkiye'nin AB merkezli önde gelen analist değerlendirmeleri arasında yer almadığı için takvimde olmadığını açıkladı.

Euro her an bitebilir

 

TCMB yılın son toplantısını pas geçti

 

Rus Büyükelçi Karlov'un son sözleri

 



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi20 Aralık 2016 20:59

    Bu ortamda hisse alamam ara sıra vur kaç yaptım yaptım yoksa BİST yatırım yeri olmaktan çıktı... Küresel Resesyon kaçınılmaz...

  • sabancı20 Aralık 2016 17:24

    akçanSA inşallah alan olmuştur bir haftadır yazıyordum

  • melih demir20 Aralık 2016 15:05

    borsaada kazançlar hep artışta zaten yeni farkına varmışsınız..kazançta olanlar sarkuysan gibi yöneticileri olanlar on milyonlar nerede**

  • sabancı20 Aralık 2016 12:41

    pegasusta ayaklandı akçanSA ile birlikte uçuşa devam

  • sabancı20 Aralık 2016 11:58

    düşüşe rağmen akçanSA yükselişe devam

  • meih demir20 Aralık 2016 10:12

    yapı kredideki grup krizi önceden sezip dün anormal bir baskılamayla hisseyide göçerterek kaçtılar.kim bunlar*** ayrıca sarkuysan izlenmeli anormal servet trransferi nereye gidiyor bu servet**