E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.64 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.64 düşüşle kapattı

Borsa günü yüzde 0.64 düşüşle kapattı
03 Kasım 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.64 düşüşle 76.681 seviyesinden kapattı

Primle başlayan günün ardından endeks 77.554 seviyesine kadar yükselse de bu seviyelerde fazla tutunamadı. ABD verisinin ardından satışlarını hızlandıran endeks günü yüzde 0.64 düşüşle 76.681 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksinin yüzde 1.13 düştüğü günde işlem hacmi 2.8 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Gün içerisinde 77.155 seviyesine kadar gevşeyen BİST-100 endeksi günü yüzde 0.33 kayıpla 77.171 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne yüzde 0.20 yükselişle 77.324 seviyesinden başladı.

TÜFE’de Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1.44, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6.23, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.16 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.89 artış gerçekleşti. Beklenti enflasyonun aylık yüzde 1.68, yıllık yüzde 7.40 olmasıydı. Çekirdek TÜFE de yıllık yüzde 7.04 ile yüzde 7.21'lik beklentinin altında arttı. Ekim'de yurtiçi ÜFE aylık yüzde 0.84 arttı. Beklenti yüzde 0.53'tü.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan enflasyon rakamını değerlendirdi. "Bu sene öyle görünüyor ki Merkez Bankamız hedeflerini tutturabilecek" diyen Şimşek, "Bu son liradaki değer kaybının etkisini bile dikkate alırsak, umut ediyoruz ki yüzde 7,5 civarında uzun bir süre sonra ilk defa hedefler tutturulmuş olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem banka kredilerinde düşüşün süreceğini öngördüğünü ve yeni dönemde kamu bankalarının öncü rol oynayacağını söyledi.Türk lirasının mevcut seviyesinin Türkiye'deki makro verilerin bir yansıması olduğunu belirten Ertem, döviz kurunda seviyeden ziyade volatilitenin daha önemli olduğunu kaydetti. Ertem, bankacılık sektörünün, ekonomik büyümenin yüzde 5'in üzerinde gerçekleşmesi yolunda önemli görevlere sahip olduğunu ancak Türkiye'de bankaların kredi verme iştahının düşük olduğunu söyledi.

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları 29 Ekim'de sona eren haftada 7 bin yükselerek 265 binle beklentinin üstünde arttı. Beklenti; 256 bindi. İşsizlik başvurularının 4 haftalık ortalaması 4 bin 750 artışla 257 bin 750 oldu. Süregelen işsizlik maaşı başvuruları ise 22 Ekim'de sona eren haftada 14 bin düşüşle 2.03 milyon oldu, bu 2000 yılının Haziran ayından beri görülen düşük rakam oldu. İşsizlik maaşı başvuruları 87 haftadır 300 bin seviyesinin altında seyrediyor. Bu,1970 yılından beri görülen en uzun süreli trend ve sağlıklı istihdam piyasasıyla uyumlu bir seviye.  

ABD'de hizmet sektörü Ekim ayında beklentilerin altında büyüdü. Bugün açıklanan veriye göre ISM hizmet sektörü endeksi Eylül'deki 57.1 seviyesinden Ekim'de 54.8'e geriledi. Endeksin 50'nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor. Beklenti 56'ydı.

İsviçre basınına konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonuna kadar Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmazsa mülteci anlaşmasını sona erdireceklerini söyledi. DW'nin haberine göre, Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin başlatılması için yılsonunu beklemeyeceklerini söyledi. Bakan uygulamaya geçilmediği takdirde mülteci geri kabul anlaşmasını feshedeceklerini belirtti.

Gündemin yoğunlaştığı şu günlerde piyasalar ABD seçimlerini fiyatlamaya devam ediyor. Trump'ın anketlerde öne geçmesi sonrası Dolar sert değer kaybı yaşarken FED'in toplantısı takip edildi. Fed'in faizleri değiştirmemesine rağmen karar metnindeki açıklamalarla Aralık ayında faiz artırımı beklentilerinin arttığı görülüyor. Metnin geneli enflasyon için iyimser ve Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımını destekliyor . Büyüme ve istihdam oranının gelişmeye devam ettiğine yönelik ifadeler kullanıldı. Piyasalar Cuma günü açıklanacak olan Tarım dışı istihdam rakamlarını takip edecek.

FED'in ardından önümüzdeki süreçte var olan en büyük risk, 8 Kasım'da gerçekleştirilecek ABD Başkanlık seçimleri. Seçimlerde Clinton'ın kazanması, piyasalar tarafından  FED faiz artırımı için zemin hazırlayacağı düşüncesi ile pozitif karşılanacaktır. Aksi halde, ABD ekonomisine dair belirsizlikler bir süre daha gündemde olacaktır.

Dün yükselen CDS primi ve uzun vadeli TL gösterge tahvil faizlerine ek olarak küresel riskten kaçınma eğilimi ile birlikte TL varlıklarına satışların gelmesi dolar/TL kurunun yükselişini gün içinde 3.1250 seviyesine taşımasına neden oldu. Bugün zayıf seyreden kur 3.10 seviyelerinde dengelendi.

BİST'te beklenti 72 bin puan

 

Brexit süreci yeniden alevlendi

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları yükseldi

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)