E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.56 eksi puanla kapattı ---

Borsa günü yüzde 0.56 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.56 eksi puanla kapattı
19 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.56 düşüşle 77.157 seviyesinden tamamladı

Güne alımla başlayan endeks haftanın ilk işlem gününde yatay seyretti. Yarın ki TCMB kararı öncesinde çift yönlü dalgalanan BİST-100 endeksi günü en düşük seviyesinden yüzde 0.56 eksiyle 77.157 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi günü yüzde 0.66 kayıpla kapatırken işlem hacmi 2.6 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe pozitif başlayan endeks 77.425-77.904 aralığında yatay seyretti. Dar aralıkta görülen işlemlerin ardından endeks günü yüzde 0.11 kayıpla 77.589 seviyesinden tamamladı. Yeni haftanın ilk işlem gününe ise yüzde 0.20 alımla 77.741 seviyesinden başladı.

Piyasanın yakın takibinde olan Merkez Bankası'nın faiz kararı yarın saat 14:00'te açıklanacak. Merkez Bankası'nın (TCMB) yaklaşık üç yıllık aradan sonra kısa vadeli faizlerde geçen ay başladığı artırımlara bu ay da devam ederek, hem politika faizinde hem de faiz koridorunun üst bandında artırıma gitmesi olası gözüküyor. Üst bant için 25, politika faizi içinde 25 baz puan artırım gündemde olabilir. Ekonomistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal sıkılaştırmaya gittiği bir ortamda küresel risk iştahındaki azalma ve yatırımcıların güvenli limana dönme riskine karşı gelişmekte olan ülke merkez bankalarının da parasal sıkılaştırmaya başlayacağını, TL'deki değer kaybı da dikkate alındığında TCMB'nin bu sürecin gerisinde kalmaması gerektiğini belirtiyor.

Credit Agricole Türkiye'nin 2017 yıl sonu dolar/TL beklentisini 3.60 olarak açıkladı.Türkiye'nin 2016 büyüme tahminini %2.7'den %1.4'e düşüren banka 2017 yılı büyüme tahminini %2.5'ten %1.5'e indirirken 2018 büyüme tahminini de %1.5 olarak açıkladı. Açıklamada büyümenin düşük seviyelerde kalınacağı belirtilirken TL'de de kademeli düşüş beklendiği ifade edildi. Banka 2017 yıl sonu dolar/TL tahminini 3.60 olarak açıklarken Mart ayı için dolar tahmini ise 3.65. Banka TL'nin daha fazla değer kaybetme riski olduğuna da dikkat çekti. Raporda ayrıca TCMB'nin yarın piyasaları hayal kırıklığına uğratabilecğeini, bu durumun sermaye çıkışına neden olabileceğini söyledi.

Goldman Sachs'ın Cuma günü yayınladığı raporda, TCMB'nin finansal koşulları mümkün olduğunca gevşek tutmasının beklendiği belirtildi. Goldman Sachs ekonomistleri, Türk lirasında zayıflama ve geçici olarak daha yüksek enflasyon pahasına da olsa TCMB'nin finansal koşulları olabildiğince gevşek tutacağını düşünüyor.

Bloomberght Araştırma Bölümü'nün Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alacağı faiz kararına ilişkin düzenlediği anketin sonuçları belli oldu. 6'sı yabancı, 13'ü yerli ekonomist olmak üzere; toplamda 19 kurumun katıldığı ankete göre politika faizi ve üst bantta 25'er baz puan faiz artırımı beklenirken alt bantta değişiklik beklenmiyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde suçlu bulundu

 

Finansal piyasalar yeni haftaya Fed'in gerçekleştirmiş olduğu faiz artırımının etkisiyle başlangıç yaptı. 2017 faiz artırımı beklentilerinde gelen yukarı yönlü revize doların kuvvetli duruşuna neden olan etkendi. Yeni haftada ise ABD cephesinden önemli veriler açıklanacak. Perşembe günü 3. çeyrek nihai büyüme rakamları özellikle piyasaların gidişatını etkileyebilir. Beklentiler büyümenin yüzde 3.3 olarak açıklanması yönünde. ABD ekonomisinin büyüme hedeflerine ulaşabilmesi adına yüzde 3'ün üzerinde bir büyüme yakalaması yeterli olacağa benziyor. Akşam saatlerinde Baltimore Üniversitesinde istihdam piyasaların durumu ile ilgili bir konferansta söz alması beklenen Fed Başkanı Yellen'ın söylemleri piyasalarda hızlı fiyatlamaları beraberinde getirebilir.

BM Güvenlik Konseyi'nden Halep için flaş karar!

 

AB, Rusya'ya yaptırımlarını uzattı

 

Dikkatler TCMB'ye çevrildi

 


 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)