E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.24 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.24 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.24 eksi puanla kapattı
21 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.24 düşüşle 77.619 seviyesinden tamamladı

Güne alımla başlayan BİST-100 endeksi, 77.558-78.203 aralığında çift yönlü dalgalandı. Gayet sakin geçen günün ardından endeks yüzde 0.24 düşüşle 77.619 seviyesinden günü tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0.25 eksi kapatırken, işlem hacmi 2.7 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün güne hafif satışla başlayan Borsa İstanbul TCMB kararı öncesi yatay ve kararsız seyretti. MB'nin faiz kararı sonrasında  ilk tepki olarak satışa yönelen piyasa hemen ardından tekrar alıma geçti ve günü yüzde 0.84 kazançla 77.807 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne ise yüzde 0.23 yükselişle 77.988 seviyesinden başladı.

Tüketici güven endeksi Aralık'ta 63,4 oldu.Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 8 oranında azaldı Kasım ayında 68,93 olan endeks değeri Aralık ayında 63,38 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre %4,1 oranında azalarak Aralık ayında 85,40 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının düşmesinden kaynaklandı.Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 86 oldu.

İtalya ve İspanya bankalarına yönelik sorunlar tekrardan küresel piyasaların gündemine yerleşti. İtalyan hükümeti bu hafta parlamentoda, Monte Paschi ve diğer bankalara destek olabilmek için kamu borçlanma limitini 20 milyar euro kadar artırma talebinde bulundu. Deutsche Bank AG'nin Milan merkezli analisti Paola Sabbione'ye göre, İtalyan bankalarının kötü kredi sorununun çözülebilmesi için kurtarma paketinin tutarının 30 milyar euroya yakın olması gerekiyor. Bu sonuca göre, UniCredit ve diğer bazı bankalar sermaye artırımı, varlık satışı ve karın muhafazasıyla 20 milyar euro kadar sermaye sağlanabilir. Bu durumda hükümetin 52 milyar euroluk açığın kalanını tamamlaması gerekiyor.

Banco Popular Espanol SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA da (BBVA) dahil olmak üzere İspanyol bankaları, Avrupa Birliği'nin üst mahkemesinin son hükmü ardından mortgage müşterilerine milyarlarca euro geri ödemek durumunda kalabilir. Bazı bankaların hisselerinde kayıpları yaklaşık yüzde 10'u gördü. İspanya bankalarından ziyade İtalya bankalarının, Avrupa bankacılık sektörü için bir risk unsuru olduğu belirtiliyor. İtalyan bankalarında yaşanabilecek bir iflasın domino etkisi yaparak Avrupalı diğer bankalara da sıçramasından korkuluyor. 

Küresel finansal piyasalarda 2016 nasıl geçti

TCMB Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısından çıkan kararları değerlendiren Goldman Sachs, ekonomiye en büyük desteğin mali taraftan gelemesini beklediklerini, ancak TCMB'nin de bu zayıf bir TL ve geçici olarak yüksek enflasyon anlamına gelse bile finansal şartları gevşek tutmaya devam edeceğini öngördüklerini bildirdi. Bununla birlikte ABD Doları/Türk Lirası paritesinin gelecek 12 ayda 3,60 seviyesinde olacağını öngören Goldman Sachs, Fed'in 2017'de faizi 3 kez artıracağı tahmini dikkate alındığında TCMB'nin enflasyonu kontrol altında tutmak için er ya da geç 200 baz puanlık bir faiz
artırımına gideceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin 2017 yılında kredi notunun ve görünümünün gözden geçirilmesine ilişkin olası tarihleri açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün 27 Ocak ve 21 Temmuz tarihlerinde değerlendirilebileceğini belirtti. Fitch Ratings, en son 19 Ağustos'ta yaptığı not açıklamasında, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz'da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) merkezli bir başanalist tarafından izlenmediği için takvimde yer almadığını belirtti. Moody's tarafından yapılan açıklamada “Türkiye'nin başanlistinin Kasım ayında normal işleyiş doğrultusunda değişmiştir ve kendisi AB merkezli değildir” ifadesi yer aldı. Açıklamada, “Ülke notu takvimi AB regülasyonu gereğince başanalistleri AB içerisinde olan ülkeleri içermektedir” dendi.

Ünlü para yöneticisi Mohamed A. El-Erian ve PIMCO'daki eski çalışma arkadaşları küresel finans piyasalarındaki son yükselişlerden faydalanmak ve riski azaltmak için iyi bir zaman olduğunu belirtiyor. Dow Jones Sanayi Endeksi'nin, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de yeni yönetimin reflasyonu tetikleyeceği yönündeki beklentilerin etkisiyle zirveye tırmanması ardından, bazı yatırımcılar endişelerini dile getirmeye başladı.

Azerbaycan'dan TL kararı

 

Avrupa'da bankacılık krizi yeniden gündemde

 

20 milyar euroluk banka kurtarma paketine onay

 






















Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)