E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.14 yükselişle tamamladı---

Borsa günü yüzde 0.14 yükselişle tamamladı

Borsa günü yüzde 0.14 yükselişle tamamladı
07 Şubat 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.14 yükselişle 87.476 seviyesinden tamamladı

Güne satışla başlayan endeks 86.877 seviyesine kadar geri çekildikten sonra kayıplarını kazanca çevirerek 88.075 seviyesine kadar yükseldi. Ancak dolar/TL'nin 3.74 seviyesini aşması ile kazançlarını geri veren endeks günü yüzde 0.14 kazançla 87.476 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksinin yüzde 0.62 kazançla kapattığı günde işlem hacmi 4.7 milyar TL oldu.  

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul'da hızlı başlayan seansta 90 bin seviyesine ramak kala satışlar etkili oldu. Şubat 2015 yılından beri gördüğü en yüksek seviye olan 89.537 seviyesini test eden endeks bu seviyeden gelen satışlarla 87.339 seviyesine kadar geriledi ve günü yüzde 1.17 düşüşle 87.357 seviyesinden tamamladı. BİST-100 endeksi yeni güne yüzde 0.23 düşüşle 87.154 seviyesinden başladı.

Merkez Bankası'nın son dönemdeki likidite adımları ve Fed'den Mart ayında faiz artışı beklentilerinin azalmasıyla 3.66 TL seviyelerine kadar gerileyen kur yeni güne yükselişle başladı. Dolar endeksinin yükselmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklaması ile yükselişini yüzde 1.5 seviyelerinin üzerine taşıyan kur 3.7474 seviyesini test etti. Cumhurbaşkanı bankaları kredi faizlerini daha düşük tutması konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası'na katıldı. Erdoğan faiz konusunda "Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır. Bunu da özellikle söylemek istiyorum. Zira girişimci, atacağı adımları neyle atacak, alacağı düşük faizli krediyle. Fakat Merkez Bankasının ilan ettiği faiz oranını ikiye katlayarak kalkıp da kredi vermeye yönelirsen yüzde 15, 16, 17 ile bu ülkede biz bir yere varamayız. Onun için finans sektörünün patronlarını özellikle insafa davet ediyorum." açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomiyle ilgili alanlarda görev yapan bakanların katılım sağladığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası toplandı. TOBB bünyesindeki 17 sektör meclisi yanı sıra, OSB’lerin temsilcisi ve 7 bölgenin temsilcileri dahil olmak üzere 30’a yakın konuşmacı, bölgesel ve sektörel sorunları dile getirildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Ağbal, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) "kaynak üretimine yardım edeceğini" belirtirken, TVF'nin kamu projelerinde anahtar role sahip olacağını söyledi. TVF'de 3 aşamalı denetim olacağını belirten Ağbal, bağımsız denetim raporları hazırlanacağını söylerken, "Meclis denetimi var yanlış bilgi veriliyor" ifadelerini kullandı. Ağbal, "Varlıklar Bakanlar Kurulu onayıyla yönetilecek ve şirketlerin yönetimine müdahale olmayacak" dedi.

Borsa İstanbul'da, 2016'yı alımla tamamlayan yabancı yatırımcılar, bu yılın ilk ayında da net 816 milyon dolarlık hisse aldı. Borsada, geçen yılın büyük bölümünde alım tarafında yer alan yabancı yatırımcılar, 2016'yı 614 milyon dolarlık net alım ile tamamlamıştı.Yabancı yatırımcı, ocakta da net 816 milyon dolar ile 2016'nın mart ayından bu yana en güçlü alımını gerçekleştirdi.

Doların Salı günkü yükselişinden en fazla etkilenen paralardan biri olan sterlin, iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. İngiliz Sterlini, dolardaki küresel yükseliş sürerken İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecine ilişkin endişelerin yatırımcıların odağına yerleşmesiyle birlikte sert düştü. Sterlin, G-10 paraları arasında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Bununla birlikte perakende satışların Ocak ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü işaret eden İngiltere verisi, sterlindeki düşüşü hızlandırdı.

Piyasalarda bugün neler yaşandı

PIMCO küresel tahvil birimi CIO'su Andrew Balls, Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitmek istiyorsa piyasaları şaşırtmamak için “sıkı çalışması” gerektiğini, yatırımcıların böyle bir hamleye ilişkin beklentilerinin düşük olduğunu belirtti. “Tarım dışı istihdam raporundaki ücret artışı verisi Mart ayı anlamında baskıyı kesinlikle bir miktar kaldırıyor” diyen Balls, Fed'in bu yıl iki kez faiz artıracak olmasına karşın üçüncünün de mümkün olabileceğini belirtti. 

Merkez Bankası aylık TÜFE'yi değerlendirdiği "Fiyat Gelişmeleri Raporu"nda TL'deki değer kaybına vurgu yaptı. ECB ve Fed cephesinden gelen açıklamalar ise piyasalarda etkili oldu. Draghi, gerekirse varlık alımını artırabileceğini ifade ederken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker Mart ayında faiz artırımının masada olduğunu ifade etti. 

Fransa'da aşırı sağcı Cumhurbaşkanı adayı Le Pen'in anketlerde önde gidiyor olması ve açıkladığı 144 maddelik seçim programında Avrupa Birliği'nden ayrılmaya endeksli sert ifadeleri piyasada risk algısını tekrardan artırmış oldu. Fransa'nın AB'den ayrılması veya ihtimalinin artması bile Avrupa piyasaları için korkunç olarak nitelendirilirken piyasada fiyatlaması oldukça sert oldu.

Trump, Brexit derken son olarak Fransa'dan elen haber akışı ve Draghi'nin açıklamaları sonrasında küresel piyasalarda güvenli liman fiyatlamaları öne çıkmış durumda. Risk iştahının düşmeye devam etmesi karşısında tahvil faizleri yükselişe geçerken, altın fiyatlarında da yukarı yönlü eğilim görüldü. Altın üç ayın zirvelerinde 1235 seviyelerinde seyrediyor.

 

THY'den Varlık Fonu devri açıklaması

 

AYM, yeni kimliklerle ilgili kararını verdi

 



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)