E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.53 artı ile kapattı---

Borsa günü yüzde 0.53 artı ile kapattı

Borsa günü yüzde 0.53 artı ile kapattı
23 Mayıs 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.53 yükselişle 76.765 puandan kapattı

Borsa endeksi güne yükselişle başladıktan sonra tüm gün dar aralıkta dolar/TL kuruna göre dalgalı seyretti. Öğleden sonra 2.9950 TL seviyesini test eden dolar/TL kuru FED'den gelen faiz açıklamaları ile 2.99 seviyesinin altına gevşedi. Doların gevşemesi ile alımların hız kazandığı BİST-100 endeksi 76.969 seviyesini gördükten sonra günü yüzde 0.53 yükseliş ile 76.765  puan seviyesinden kapattı.İşlem hacmi 2.7 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

BİST 100 endeksi haftanın son işlem günü bankacılık endeksi öncülüğünde yüzde 1,15 değer kaybederek 76.358 seviyesinden kapattı. Endeks yeni güne yüzde 0.23 artışla 76.533 puandan başladı. Dolar/TL kurundaki hareketlerle yön bulan BİST-100 endeksi dalgalanmaya devam ediyor. Endeks gelen alımlarla yüzde 70 artıya geçerek 76.969 seviyesine kadar yükseldi.

Yurt içinde para piyasaları, yeni kabinedeki ekonomi kurmayları ve Merkez Bankası’nın yarınki PPK toplantısına kilitlendi. Akp'de yeni genel başkan ve başbakan adayı Binali Yıldırım oldu. Birkaç gün içinde yeni hükümetin kurulması bekleniyor.Yarın yeni Merkez Bankası Başkanı’nın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Fed’den gelen ‘Erken faiz artışı olabilir’ mesajından sonra Merkez Bankası'nın stratejisi merak konusu. Merkez 25 baz puanlık indirimle yetinebilir.

Diğer yandan piyasalar siyasi gelişmelerin etkisinde. Dokunulmazlık yasasının referanduma gerek kalmadan kabul edilmesi yurt içinde gözleri HDP’ye çevirirken, AB’den yapılan açıklamalarda dokunulmazlığın kaldırılmasının yanlış olduğu belirtildi. AB vize girişimlerinin askıya alınma ihtimalinin güçlenmesine rağmen, bu yoldan geri adım atmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise mecliste terör yanlısı insanların olmaması gerektiğini belirtti.

Gelişmiş ve gelişen ülke endekslerinin birbirinden ayrıştığı süreçte FED belirsizliği devam ederken piyasadaki fiyatlamalarda değişiyor. FED üyeleri yaptıkları açıklamalarda genel olarak faiz artırımına destek verdiklerini belirtirken, FED’in Haziran ayındaki faiz artırım ihtimali de günden güne artıyor. Olumsuz gelişmeleri belli ölçüde fiyatlayan piyasalarda temkinli görünüm korunabilir.

Kısacası bu haftanın genel gündem konuları,siyasi gelişmeler, FED tutanakları, yarınki TCMB faiz kararı, dış piyasaların seyri, terör eylemleri, Suriye, petrol fiyatları, ABD ve Euro Bölgesine ait makro ekonomik veriler… 

KÜRESEL PİYASALAR

Cuma günü haftanın kapanışında Asya borsalarının geneli günü pozitif kapattı. Sabah saatleri itibariyle Asya borsalarının geneli haftaya pozitif başlarken Çin Shanghai Composite endeksi teknoloji ve telekomünikasyon sektörleri öncülüğünde yükselirken Japonya Tokyo Nikkei borsası imalat PMI verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından kamu hizmeti dağıtım şirketleri ve perakende sektörü şirketleri hisselerinde görülen satışla satıcılı seyrediyor.

 Euro Bölgesi’nde cuma günü önemli bir  haber ve veri akışı olmadığı günde ABD borsaları küresel piyasalardaki yükselişe ayak uydurarak günü alıcılı tamamladı. Avrupa borsaları teknoloji, yükselen petrol fiyatlarının enerji sektörü hisselerine alım getirmesi ve İngiltere’nin kanser tedavisini desteklemeyi onaylamasının ardından sağlık sektörü hisselerine gelen alımlar öncülüğünde yükseliş kaydetti. Bugün Euro Bölgesi’nden gelecek büyümenin öncü göstergelerinden olan imalat PMI ve hizmet PMI verileri Avrupa ekonomisinde iç talebi göstermesi bakımından önemli olacaktır.

 ABD tarafına baktığımızda ise mevcut konut satışları beklentilerin üzerinde 5,45 milyon geldiğini izledik. ABD’de son dönemde konut piyasasındaki toparlanma devam ediyor. ABD borsaları hammadde şirketleri ve teknoloji şirketleri öncülüğünde yükseliş yaşadı. 

Uzmanlara göre, endekste ilk destek 76.000 seviyesinde. Bu seviye günlük işlemler için önemli.76.000 seviyesinin altında kalınması durumunda ise düşüşün devamıyla sonraki destekler 75.500-75.000 seviyelerinde bulunuyor. Tepki alımlarında ilk dirençler ise 77.000-77.500 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için 77.500 seviyesinin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 78.000 ve 78.500-79.000 seviyelerinde görülüyor. Satış baskısı sürmekle birlikte destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 23.05.2016

  

Günün önemli şirket haberleri - 23.05.2016

 

Dolar 2.99 seviyesinin üzerinde

  

Petrol düşük seyrini sürdürüyor

 

Altın gevşemeye devam ediyor

 



 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Uzunel23 Mayıs 2016 20:20

    Bistin pozitif ayrışma zamanı geldi de geçiyor bile yeni hükümet eskisinden daha iyi olacak gibi geliyor bana , Binali Yıldırım konuşmalarıyla ağırlığını hissettiriyor.İnsanlara güven veriyor kabinede güçlü olursa tepkiler gelmeye başlar kanaatindeyim. ytd.

  • bankacı23 Mayıs 2016 18:48

    Ne mal veriyorlar ama 70 bine geri dönüş çoktan başlamış

  • bekle23 Mayıs 2016 16:48

    bankalar diplerde ve ufak alımlarla yatırımcıyı çekme çabasındalar. borsa güç kazanamıyor. güçlenemeyen borsa gümler. yabancılar başbakanı beğenmedi. diktatörlüğü kabul etmeyeceklerdir. kriz ve 40 binler bizi bekler.