E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.27 eksi kapattı---

Borsa günü yüzde 0.27 eksi kapattı

Borsa günü yüzde 0.27 eksi kapattı
09 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.27 düşüşle 75.727 seviyesinden tamamladı

Güne alımla başlayan Borsa İstanbul 75.584 - 76.177 aralığında ağırlıklı satışla yatay seyretti. Dolar/TL'deki yükselişle baskı altında kalan endeks düşük işlem hacmi ile haftanın son işlem gününü yüzde 0.27 eksiyle 75.727 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 2.3 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Güne yükselişle başlayan endeks öğleden sonra ECB ve EKK kararları sonrasında sert dalgalandıktan sonra günü yüzde 0.13 düşüşle 75.929 seviyesinden kapattı.Haftanın son işlem gününe ise endeks yüzde 0.25 yükselişle 76.116 seviyesinden başladı.

Dün 3.3407 TL'ye kadar gevşedikten sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı kararlarının açıklanmasıyla kazançları koruyamayan TL'de bugün de baskı sürdü. En düşük 3.4217 seviyesini test eden parite 3.48 TL'ye yakın seviyelerde dengelendi. 

Türk lirası dolar karşısında 6 haftalık düşüşünün ardından bu haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanırken, bazı yabancı kurumlar dolar/TL'yi yorumladı. UniCredit stratejisti Kiran Kowshik notunda, "Yetkililerin yerelleri döviz varlıklarını Türk lirasına çevirmeye ikna etme oyun planının TL'yi dengelemesi olası görünmüyor" dedi. Kowshik, "Reel faiz oranlarında somut bir artış olmazsa, TL satış baskısı altında kalmaya devam edecek" yorumunda bulundu.

Bank of America Merrill Lynch analisti Jean-Michel Saliba, "Hükümetin 10 milyar doları (TL'ye) çevirme hedefi, eğer gerçekleşirse, yakın vadede Türk lirasına sınırlı destek sunabilir" dedi. JP Morgan analistleri, Türk lirasının baskı altında kalmayı sürdüreceğini düşündüklerini ve Türk lirasında "ağırlığı azalt" konumunda kalınmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Bugün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Faiz lobisine halkım artık prim vermemeli" dedi. Erdoğan, "İşsizliğe bir ilaç olması bakımından böyle bir adım atılması, 9 ay da olsa özel sektörün bunu iyi değerlendireceğine inanıyorum. Şu anda geçen cumadan bugüne dövizden TL'ye geçişte atılan adımlarda halkımın attığı adımları takdirle karşılıyorum. Ama yeterli değil, milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı. 

Başbakan Yardımcısı Canikli ekonomiye dair değerlendirmede,bulundu. Yeni anayasa teklifinin TBMM Başkanlığına bugün takdim edileceğini açıklayan Canikli, "Bütün yönleriyle mutabakat sağlandı, hiçbir pürüz kalmadı. Daha önce Sayın Başbakanımız da cuma günü verileceğini ifade etmişti. Bu şekilde Türkiye, yönetimde istikrarsızlığı gündeme getirmeyecek şekilde ortadan kaldıracak bir mekanizmayı hayata geçirmiş olacak." ifadelerini kullandı.

Piyasa bugün neleri fiyatladı

İtalya bankacılık sektörü kaynaklarının verdikleri bilgiye göre, ECB'nin bankacılık gözetim, denetim komitesi Monte dei Paschi di Siena'nın sermaye artırımı için daha fazla süre talebini değerlendirmek için bugün yeniden toplandı.

Şirket haberlerinde ise;

*Beyaz et ihracatında dünyanın bir numarası olan Brezilyalı gıda şirketi BRF'nin, Türkiye'nin en büyük beyaz et ve yem üreticilerinden Banvit'e teklif vermeyi planladığı bildirildi.

*Coca-Cola, Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) Muhtar Kent'in şirketin üst yönetim planlamasına ilişkin yaptığı öneriyi Yönetim Kurulu'nun oybirliği ile kabul ettiğini duyurdu.1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni yapıda, halen şirketin Operasyonlar Üst Yöneticisi görevini yürütmekte olan James Quincey, İcra Kurulu Başkanı (CEO) görevini üstlenirken, Muhtar Kent Yönetim Kurulu Başkanı olarak Coca-Cola'daki görevine devam edecek.

*Anel Elektrik tarafından KAP'a yapılan açıklamada şirket, Anel Telekom'dan, devir alınan markaların, aynı bedel ve bu bedele ilişkin birikmiş dönem faizi tahsil edilerek iadesine karar verildiği bildirdi.

*Gözde Girişim Sermayesi, bağlı ortaklığı  Makina Takım Endüstrisi A.Ş.'nin rüçhan hakları kullanılmayan 16.038.369,539 TL nominal değerli payın Birincil Piyasa'da gerçekleşen halka arz işlemleri kapsamında 1 TL fiyattan 16.038.368 adet payın alım işlemini gerçekleştirdi.

Altın için kötümser tahmin

 

Büyük FETÖ dalgası! Flaş isimler var

 

Kar İstanbul'a geliyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)