E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.62 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.62 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.62 eksi puanla kapattı
04 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.62 düşüşle 76.143 seviyesinden tamamladı

Güne alımla başlayan endeks alımlarını 77.022 seviyesine kadar genişlettikten sonra satışa yöneldi ve kayıplarını 75.836 seviyesine taşıdı. 2017 yılının 3. işlem gününde de satış ağırlıklı bir gün geçiren BİST-100 endeksi günü yüzde 0.62 düşüşle 76.143  seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksinin yüzde 1.11 değer kaybettiği günde işlem hacmi 2.6 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Haftanın ikinci işlem gününe pozitif başlayan endeks artan enflasyonun faiz ve risk göstergelerinde oluşturduğu yukarı yönlü baskı ile satıcılı seyrini 77.000 kademesinin altına derinleştirdi. Enflasyon ve OHAL sürecinin uzaması ile zirve yapan doların etkisi ile düşüşe geçen BİST-100 endeksi günü yüzde 1.46 kayıpla 76.618 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne ise yüzde 0.25 yükselişle 76.805 seviyesinden başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de muhtarlara seslendi. Erdoğan, burada vatandaşlara dolar bozdurma; bankalara da faiz indirme çağrısını yineledi. Erdoğan, yatırımların sürdürülmesi gerektiğini 2017'nin parlak bir yıl haline dönüşebileceğini söyledi.

Dolar/TL dün 3.60 seviyesi üzerine hareketin ardından bugün sınırlı geri çekilme yaşadı. Yeni günde 3.5944 seviyesini test eden kur en düşük 3.5684 seviyesini gördü. Şu an itibari ile yüzde 0.38 kayıpla 3.5803 seviyesinde...Euro/TL ise yüzde 0.25 kazançla 3.7482 seviyesinde...

ABD New York'ta iş dünyası aktivitesi Aralık ayında 14 ayın en yüksek seviyesine çıktı. New York Arz Yönetimi Enstitüsünün(ISM) yaptığı açıklamaya göre, New York'taki iş dünyası görünümünü ölçen New York ISM İş Aktivitesi Endeksi Aralık ayında 63,8 puana geldi. Bir önceki ay endeks 52,5 puan seviyesinde bulunuyordu. Aynı ayda 6 aylık görünüm endeksi ise 60,8 puandan 74,2 puana yükseldi. Böylece görünüm 18 ayın en yüksek seviyesine geldi.

Bu akşam TSİ 22:00'da Fed'in Aralık ayı toplantı tutanakları açıklanacak. FOMC toplantı tutanaklarında 14 Aralık toplantısına dair detaylar olacak. Tutanaklar 2017 yılında yapılacak faiz artırım sayısı ve ilk faiz artırım tarihine dair ipuçları verebilir. Öte yandan piyasalarda Haziran ayına kadar en az 1 faiz artırımının fiyatlanıyor olması piyasaların Aralık tutanaklarına dair beklentisini yüksek tutmasına neden olmakta. Tutanaklarda özellikle 2017 yılına yönelik üç faiz artırımı beklentisi içerisinde olan Fed üyelerinin bu değerlendirmeyi neye göre yaptığının detaylarıda takip edilecek.

ABD'de perakende satışlar arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporunda, "Aralık ayı, yurt içi talep koşullarının sınırlayıcı etkisine rağmen Türk lirasındaki değer kayıplarının temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedildiği bir dönem olmuştur." ifadesine yer verildi. TCMB, "Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu"nu yayımladı. Rapora göre, aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,64 arttığı ve yıllık enflasyonun 1,53 puan yükselerek yüzde 8,53 olduğu anımsatıldı. Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde ifade edildiği üzere, gıda yıllık enflasyonunun işlenmemiş gıda kaynaklı olarak yükseldiği belirtilen raporda, enerji grubu yıllık enflasyonundaki artışın döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak sürdüğünün altı çizildi.

Goldman Sachs bugün yayınladığı raporunda, Türkiye'deki terör saldırıları, anayasa değişikliği görüşmeleri ve büyümenin 3. çeyrekte negatif gerçekleşmesiyle belirsizliklerin sürdüğüne işaret etti. TÜİK’in açıkladığı aralık ayı enflasyon rakamının beklentilerin üzerinde geldiğini belirten Goldman Sachs, bu koşullar altında TCMB'nin yapabildiği kadar finansal politikaları gevşek tutacağına inandığını açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, "50 bin TL kredi şartları sağlayan her esnafa verilecek" dedi. Yıldırım ayrıca, sicil affı düzenlemesinin de bu hafta Meclis'te görüşüleceğini belirtti. Yıldırım, "Sicili bozulan esnafa sicil affı getiriyoruz" diye konuştu. Ahilik ve Esnaf Fonu kurulduğunu belirten Yıldırım, "Fon için esnaf 35 TL, devlet 18 TL verecek." şeklinde konuştu.

Roubini: Türkiye tehlikeli yolda

ABD'nin eski Hazine Bakanı ve Harvard profesörü Lawrance Summers, yatırımcıların Donald Trump'ın politikalarının riskleri hakkında çok fazla iyimser olduklarını söylerken, yatırımcılara siyasi riskler konusunda danışmanlık hizmeti veren Eurasia Group analistleri, yeni başkanın politikalarının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmeyen küresel istikrarsızlık seviyesine katkıda bulunabileceği uyarısında bulundu. ABD Başkanı seçilen Donald Trump, seçim kampanyası sırasında, Ford'un ve diğer büyük Amerikalı şirketlerin ülke dışında üretim yapmasını sert bir dille eleştirmiş ve bu firmaların ABD'ye geri dönerek yurt içinde istihdam yaratması gerektiğini vurgulamıştı. Ford Üst Yöneticisi (CEO) Mark Fields, dün düzenlediği basın toplantısında, Meksika'da yapacağı ve 1,6 milyar dolara mal olacak fabrikanın iptal edilmesinin planlandığını açıkladı. Fields, söz konusu plan yerine, Ford'un genel merkezinin de bulunduğu ABD'nin Michigan eyaletinde şirketin 700 milyon dolarlık yatırım yapacağını ve bunun 700 kişilik yeni istihdam yaratacağını bildirdi. 

İngiltere Merkez Bankası verilerine göre, geçen yılın kasım ayı sonuna kadarki 12 aylık sürede toplam hanehalkı borcu bir önceki döneme kıyasla yüzde 10.8 artarak 192.2 milyar sterline yükseldi. Eldeki en güncel verilere göre, İngiltere’de hanehalkı borçlanmasında Aralık 2008’den bu yana en yüksek seviye görülmüş oldu. Verilere ilişkin olarak sivil toplum kuruluşu Step Change’den yapılan açıklamada, İngiliz hükümetine, ‘ödeme güçlüğü çeken kişilere 12 aylık ek süre tanıyarak borçlarını yeniden yapılandırmaları’ çağrısında bulunuldu.

ECB, Hane Halkı Finans ve Tüketim Anketi’nin sonuçlarını yayınladı. Siyasi belirsizliklerin arttığı Avrupa’da ekonomiyi canlandırma çabaları sürüyor ancak son araştırmalar ekonomik yavaşlamanın halkın cebine çoktan yansıdığını gösteriyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yaptığı bir araştırmaya göre Avrupa halkı yoksullaşıyor ve bölgede zengin ve fakir arasındaki uçurum artıyor. 18 Euro ülkesi ile Polonya ile Macaristan’da 84 bin ailenin katılımıyla yapılan anket, Euro Bölgesi’nde refah düzeyinin değişimiyle ilgili çarpıcı bilgiler ortaya koydu. Sonuçlar, büyük finans krizinin birçok Avrupalıyı olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini ve hükümetlerin serveti halkın arasında daha çok yaymaya ya da refahı artırmaya yönelik çabalarının yetersiz kaldığına işaret ediyor.

Fed'in Aralık ayı toplantı tutanakları açıklanacak

 

Gelişen piyasa portföylerine girişler azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan04 Ocak 2017 21:01

    endex % 0.62 düşerken hisseler % 1.40 çivarı düşüyor, spekler robotik yazılımlarla, endexi dans ettiriyorlar, açığa satış yasaklansın eyyy bist başkanı

  • K204 Ocak 2017 17:59

    ENSEYİ KARATMAYALIM BORSA ÖZELLİKLE BANKALAR ÇOK UCUZ KAZANACAĞIZ......ÜLKENİNDE NİHAYETİNDE BUNA İHTİYACI VAR.......

  • melih demir04 Ocak 2017 17:05

    siyaset dünyamızın kamu bankaları olan halk ve vakıftaki günlerdir süren göçüşün ve bu sebeplede öncü göçüşcü bu bankaların duurmuyla ilgili ne yapacaklarını merak ediyoruz.*

  • melih demir04 Ocak 2017 16:54

    asıl bomba bilançolarda.blombergte anlatıyor 370 milyar dolar döviz borcu şirketlerin 200 milyara yakını açık pozisyon ..gerçi uzun vadeli..burda spk masak izlemesi gereken durum çok önemli..bu yöneticilerin şahsi servetleri ne durumda**ttk ya göre yönetici malı mülküyle sorumlu...spk masak önemli denetim***

  • mali04 Ocak 2017 16:38

    Hisse senetleri her türlü bazda batık geminin malları, beleşşşşşşşş. Var mı alan!

  • melih demir04 Ocak 2017 16:22

    şöyle bir düşünce yürütelim..bu yıl bes faaliyete geçti..milyarlarca lira para borsaya akacak..bu şirketlerin ana firması kim daha ziyade bankalar***bankalara bakıyoruz hisseleri aşşa göçertmeye uğraşıyorlar***nasıl bir tesadüf.**

  • melih demir04 Ocak 2017 16:16

    borsayı göçerten özellikle göçertmeye uğraşan kesim ..izlenmeli..biz küçükl yatıırmcılar borsadan çıktıkça dövize sarılıyoruz.***amaçda bu herhalde.***adamlara istemeden destek oluyor gibiyiz..ama siyaset dünyası bu borsayı suni göçerten kurumları izlemeli ***

  • melih demir04 Ocak 2017 16:07

    küçük yatıırmcının zorluğu için her türlü etken bol borsada.. kör havuz canlı erişim yasağı garabeti**dünyada tek bilançolar birkaç ay sonra açıklanıyor..içerden bilgililer mesela şu an onlar bilançolarını biliyorlar.bizler bekleyeceğiz 2.5 ay..zor artık borsa***

  • emekci04 Ocak 2017 15:55

    hedef 70 bin. o zaman alım fırsatı doğar. şimdi çook riskli borsa

  • melih demir04 Ocak 2017 15:27

    2017 yılı tüm dünyada trumpink etkisinde uçacak kaçacak..en az 10 yıl kalkınma hamlesi olacak..

  • Mg04 Ocak 2017 15:17

    Düşüş Daha başlamadı...panik satışlara az kaldı...birkaç gün sabır...

  • melih demir04 Ocak 2017 15:16

    yaklaşık 1.5 milyonluk bir küçük yatıırmcı ne yazıkki umutsuz..gibi..birkaç yıl evvel uygulanmaya başlanan kör havuz canlı eirişim yasakları düzelmeden ve spk masak denetimleri başlamadan borsadan ancak kazık yemeye devam ederiz..devletde muazzam vergiş zararına devam eder..

  • global04 Ocak 2017 15:14

    global holding ne zaman yükselişe geçse borsa düşüyor. kutman son noktayı bekler

  • TRUMP04 Ocak 2017 11:53

    TRUMP GELDİĞİNDE İNŞAATLAR COŞACAK. ÇİMENTO DEMİR ÇELİK VE İNŞAAT ÜSTÜNE NE VARSA YÖN TAVAN