E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.29 artı puandan kapattı---

Borsa günü yüzde 0.29 artı puandan kapattı

Borsa günü yüzde 0.29 artı puandan kapattı
15 Temmuz 2016 - 17:40 borsagundem.com

Borsa günü yüzde 0.29 artı ile 82.825 seviyesinden kapattı

Borsa İstanbul gün boyunca 82 bin üzerindeki seviyesini koruyarak, 82.825 ile 82.234 puan aralığında ağırlıklı olarak negatif yatay seyretti. BİST-Bankacılık endeksinin yüzde 0.81 artı seyrettiği günde endeks haftanın son işlem gününü son anda gelen alımlarla yüzde 0.29 yükselişle 82.825 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 3.1 milyar TL oldu

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul 74 binden başlayan iki haftalık yükselişini dün de verilerin desteği ile gün boyu sürdürerek günü yüzde 1.56'lık bir yükselişle 82.589 puan seviyesinden kapattı. Haftanın son işlem gününe endeks yüzde 0.25 düşüşle 82.385 puandan başladı.

Güne terör saldırısı endişeleri ile küresel piyasalara paralel negatif seyirle başlayan BİST-100 endeksi, açılışın ardından artıya geçerek 82.749 seviyesine kadar yüksel se de bu durum uzun sürmedi. Haftanın son işlem gününde yatay ve negatif seyreden endeks yurtdışı borsalarda eksilerin artmasına rağmen öğleden sonra da düşük işlem hacmi ile yüzde 15 kayıpla 82.467 puan seviyesinde işlem görüyor. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar yüzde 0,6 arttı. Piyasaların beklentisi yüzde 0,1 artış olacağı yönündeydi. ABD'de temmuzda Michigan tüketici güven endeksi ise 89.5 ile beklentilerden düşük geldi.

Dün gece Fransa' nın Nice kentinde meydana gelen 84 kişinin ölümü 100'den fazla kişinin de yaralanması ile sonuçlanan terör saldırısı sabah saatlerinin en önemli gelişmesi durumunda. Ancak bu vahim gelişmenin finans piyasalarına etkisinin sınırlı kaldığı görülüyor.

Dün İngiltere Merkez Bankası (BOE) piyasalardaki 25baz puan faiz indirim beklentisinin aksine faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini açıkladı. Kararın ardından Avrupa borsaları yükselişler göstererek günü alıcılı tamamladı. ABD'de ise açıklanan olumlu makroekonomik verilerin yanı sıra JP Morgan'ın beklentinin üzerinde kar açıklaması ile borsalar yükselişler gösteri ve S&P 500 ve Dow Jones endeksleri rekor seviyelerini genişlettiler.

Asya Bank'ın sırası geçici olarak durduruldu

KÜRESEL PİYASALAR

Dün İngiltere Merkez Bankası (BOE) sürpriz bir şekilde faiz indirimine gitmeyerek faizleri sabit tutarken parasal genişleme miktarında da değişikliğe gitmedi. 7 yıl aradan sonra ilk defa faiz indirimine hazırlanan BOE raporunda, Ağustos ayı işaret edilirken, bu süreçte açıklanacak verileri ve ekonomik göstergelerin takip edileceğini belirtti.

İngiltere MB kararı sonrasında rekor seviyede bulunan Amerikan hisseleri ve Brexit sonrası en tepede bulunan Avrupa hisselerinde kar satışları yaşanırken bir miktar geri çekilme yaşandı. Ancak her şeye rağmen Japonya ve İngiltere'den ek teşvik beklentisinin devam etmesi ve şirket karlarının beklentileri karşılaması piyasadaki yükselişleri destekledi.

Avrupa hisseleri Alman DAX30 endeksi önderliğinde yükselirken, DAX30'un 10.100 seviyesini şimdilik kıramadığı görüldü. Gün boyunca alımların desteklendiği Avrupa'da yüzde 1.5'a varan alımlar görülse de gün sonunda kısmi kar satışları yaşandı. Gün sonunda ise Fransa'nın Nice kentinde yaşananlar piyasadaki baskıyı bir miktar daha artırdı. Fransa'nın Nice kentinde yaşanan terör saldırısında en az 80 ölü bulunurken, ülke genelinde ve Avrupa'da tekrardan terörün kötü yüzü görüldü. Önümüzdeki süreçte terör riskinin tekrardan görülmesi Avrupa hisselerindeki baskıyı artırabilir.

 Amerika'da ise ÜFE beklentilerin üzerinde artış sağlarken Amerika'daki güçlü veri akışına devam edildi. ÜFE rakamı sonrasında Amerikan hisselerindeki alımlar güçlenirken, rekor seviyelerin gün içerisinde genişlediği görüldü. Bugün sabah Amerikan vadelileri güne yatay başladı.

Bu sabah Asya seansında ise Çin'de 2.çeyrek büyüme rakamı beklentilerin üzerinde kalarak ekonominin güçlü olduğunu gösterdi. Çin rakamı sonrasında piyasada olumlu hava görülürken piyasalarda iyimserlik yaşandı. Diğer taraftan yeni kredilerdeki artış ve sanayi üretiminin beklentileri karşılaması da Çin ekonomisine dair soru işaretlerini şimdilik ortadan kaldırdı. Japonya hisseleri yükselişe devam ederken Çin hisselerinde ise kar satışları yaşandı.

Günün önemli şirket haberleri - 15.07.2016

 

Dolarda tepki alışı görülüyor

  

Altın düşüşünü sürdürüyor

 

Petrolde satışlar arttı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Goldaşzede15 Temmuz 2016 19:03

    Yabancılar, spekler ve patronlar aldıkları ahların bedelini ödüyorlar, ve uzun yıllar ödemeye devam edecekler.