E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.52 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.52 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.52 eksi puanla kapattı
16 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 günü yüzde 0.52 düşüşle 74.759 seviyesinden tamamladı

Güne alımla başlayan endeks dolar/TL'nin 3.3279 seviyesinde yeni zirve oluşturması ile gün boyu negatif seyretti. Gün içerisinde en düşük 74.399 seviyesine kadar kayıplarını artırırken, yükseliş tarafında ise 75.410 seviyesini test etti. BİST-100 endeksi günün sonunda yüzde 52 düşüşle 74.759 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Bankacılık endeksinin yüzde 1.33 düştüğü günde işlem hacmi 3.3 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün Ağustos ayı işsizlik rakamında artış görülürken TL varlıklarda hareketlilik devam etti. Avrupa borsalarına paralel olarak tepki alımları ile karşılan Borsa İstanbul günü yüzde 0.98 kazançla 75.150 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne yüzde 0.26 yükselişle 75.347 seviyesinden başladı.

Günün en önemli ekonomik gelişmesi dolar/TL'nin yeni rekoru idi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık toplantısında faiz artışı yapma olasılığının artması ve iç politik gerginliklerle dolar/TL  3.3279 seviyesi ile daha önceki zirvesi olan 3.3041 seviyesini aşarak yeni zirve oluşturdu. Kur şu an itibari ile yüzde 1.05 kazançla 3.3225 TL seviyesinde... Türk Lirası böylece yılbaşından bu yana yüzde 12 düşerek Meksika pesosu ve Arjantin pesosundan sonra gelişen piyasa paralarında en sert düşüşü kaydetti. Euro/TL ise an itibari ile ise yüzde 0.82 kazançla 3.5572 TL seviyesinde...

HSBC stratejistleri bugün yayınladıkları raporda, ABD'de başkan seçilen Trump'ın gelişmekte olan ülke para birimleri için yeni zorluklar yaratacağını belirtti. HSBC stratejistleri, ABD'de Trump'ın seçim zaferinin ardından daha önce "en beğendikleri yüksek getirili para birimleri" arasında saydıkları Türk lirası ve Güney Afrika randı hakkında artık boğa görüşe sahip olmadıklarını belirtti. HSBC dolar/TL kurunun 2016 sonunda 3.25, 2017 sonunda 3.60 olacağını tahmin ediyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Trump'ın politikalarının ABD ekonomisinde resesyon ihtimalini biraz erteleyebileceğini ve Fed'in faiz artırımı için herhangi bir ekonomik mantık bulunmadığını söyledi. Gedikli, Türk lirasının bu dönemde en büyük kaybedenler arasında olmadığını ve vatandaşların döviz kuru tahminlerine kulak asmaması gerektiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin döviz kurunu etkilemediğini belirten Gedikli, Türkiye'de enflasyonun yavaşlamaya devam edeceğini ve faiz indirimleri için hala alan olduğunu kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, dolardaki yükseliş ile ilgili "FED`in faiz artıracağı beklentisinin kurun artışında etkili oldu. Kurun belli noktada dengeleneceğine inanıyoruz" dedi.

New York borsası satışlarla başladı

 

ABD'de Ekim ayında üretici fiyatları beklentilerin altında geldi. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları değişim göstermedi. Piyasada beklenti yüzde 0,3 artış olacağı yönündeydi. Gıda ve enerji fiyatları hariç olarak hesaplanan çekirdek üretici fiyatları bir önceki yüzde 0,3 azaldı. Analistler çekirdek ÜFE'nin yüzde 0,2 artacağını tahmin ediyordu. Yıllık bazda üretici fiyatları yüzde 0,8, çekirdek üretici
fiyatları yüzde 1,2 artış gösterdi. Analistlerin beklentisi üretici fiyatlarının yüzde 1,2, çekirdek üretici fiyatlarının yüzde 1,5 artacağı yönündeydi.

Fed verilerine göre, sanayi üretimi ekimde önceki aya kıyasla sabit kaldı. Veriye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,2'lik artış göstermesi yönündeydi. Eylül ayına ait sanayi üretimi verisindeki yüzde 0,1'lik artış ise yüzde 0,2'lik düşüş olarak revize edildi.Öte yandan, yüzde 0,3 artması öngörülen ekim imalat sanayi üretimi yüzde 0,2 genişleyerek beklentinin altında kaldı.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 100'e yaklaşıyor. Trump'ın ABD başkanlık seçimlerinden zaferle çıkmasının Fed'in faiz artırımına gitme olasılığını azaltacağı beklentisi yerini gelişmelerin ardından Aralık ayında faiz artırımı olacağı ihtimaline bıraktı. Traderlar 13-14 Aralık'taki bu yılın son toplantısında, Fed'in faiz artırımına gitme olasılığını, bu yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 94 olarak görüyor. Trump'ın harcama planları, enflasyon beklentilerinin hızlanması ile birlikte, Fed'in faiz artırımlarını hızlandırma beklentilerini güçlendiriyor.

Petrol fiyatlarında dün akşam saatlerinde gelen OPEC'in üretim konusunda anlaşma için diplomatik turlara başladığı haberi yükseliş tepkisi yarattı. Ancak bugün bir miktar kar satışları ile fiyatlar geri çekildi. Doha'da yarın bir araya gelecek üyeler gayri resmi toplantı gerçekleştirecek. Fakat İran'ın petrol bakanı bu görüşmeye katılmayacak, İran'ı temsilen OPEC delegesi olacak. İran'ın bu toplantıda olmaması ilk görüşme açısından pek olumlu değil.

Dolar/TL yeni rekor kırdı

 

Gross'a göre Trump kalıcı değil

 

AB'den bir kopuş sinyali daha!

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)