E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü 77.393 seviyesinden tamamladı---

Borsa günü 77.393 seviyesinden tamamladı

Borsa günü 77.393 seviyesinden tamamladı
10 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü değişim göstermeyerek 77.393 seviyesinden tamamladı

Güne düşüşle başlayan endeks 77.141 seviyesine kadar geriledi. Öğleden sonra TCMB'nin açıklamaları sonrası dolar/TL hafif gevşerken, BİST-100 endeksi alıma yönelerek 77.733 seviyesine kadar yükseldi. Genel itibari ile yatay seyreden endeks günü değişim göstermeyerek dünkü kapanış seviyesinden 77.393 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 4.3 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün Moody’s açıklaması sonrasında BIST-100 endeksinde kısa süreli bir zayıflama görülse de endeks yüzde 0.37 artı ile 77.394 seviyesinden günü tamamladı. İşlem hacmi 2.8 milyar TL oldu. Endeks dolar/TL'deki yükselişin devam ettiği güne yüzde 0.26 düşüşle 77.195 seviyesinden başladı.

Güne yine Dolar/TL'de rekorlarla başladık. Kur 3.7876 seviyesinde yeni zirve oluşturdu. TCMB'nin kararı sonrası ise 3.75 seviyesinin altına inen kurda alımlar çok gecikmedi. Dolar/TL paritesi 3.7650 seviyesinde iken euro/TL  3.9920 seviyesinde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 11 Ocak 2017 tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk
Lirası'na düşürdü. Merkez Bankası Döviz zorunlu karşılıklarının tüm vadelerde 50 bp düşürüldüğünü ve bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağını açıkladı. TCMB açıklamasında, "Piyasalarda gözlenen aşırı oynaklık yakından takip edilmektedir" denildi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dövizdeki seyrin ekonominin şartlarından, dengelerinden kaynaklanan bir sonuç olmadığına işaret ederek, "Belli ki bazı çevrelerin yaptığı bir takım manüpilasyonların sonucudur. Bunların durdurulacağına, Dövizin normal seviyesine geleceğine inanıyorum. Eğer ekonominin şartlarından kaynaklı bir sonuç olsaydı işimiz zordu. Çok karamsar olmaya gerek yok." dedi.

Dolar 4 TL'yi görebilir, herkes hazırlıklı olsun

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "TCMB'nin Döviz satarak piyasaya müdahale etmesi yanlış olur" dedi. Zeybekci faiz artışının ekonomiye kalıcı zarar verebileceğini belirtti. TL kazancı olan şirketlerin kolay borçlanmaması gerektiğini belirten Zeybekci özel sektörün Döviz riskini azaltmak için tedbirler üzerinde çalışıldığını kaydetti. Zeybekci ayrıca Türkiye'nin Rusya'nın ilişkileri yeniden kurma performansından memnun olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, yaptığı açıklamada, Türk halkı için kurun çok hassas bir mesele olduğunu belirterek, dövizi olsun ya da olmasın herkesin kurun hızlı bir şekilde yükselmesinden rahatsız olduğunu ve bir gecede yoksullaştığı günleri hatırladığını söyledi. Ertem, "Şu anda böyle bir durumda değiliz. Biz dalgalı kur rejimi uyguluyoruz. Küresel fırtınaların oluştuğu ortamlarda serbest kur politikası uygulayan gelişmekte olan ülkeler, buna para birimlerini rezerv paralar karşısında değer kaybederek cevap verir. Bu bir nevi emniyet supabıdır. Türkiye'de kur yukarı gidiyor ama bu bir devalüasyon hikayesi değildir. Bu bir sonuçtur." diye konuştu.

The Johnson Redbook'un hazırladığı indikatöre göre, ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Ocak ayının ilk haftasında bir önceki yılın aynı haftasına göre yüzde 0,9 arttı.Redbook'un açıkladığı verilere göre, Ocak ayının ilk haftasında satışlar 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,9 yükseldi.
Ocak ayının ilk haftasında satışlar 2016 Aralık ayının aynı haftasına göre ise yüzde 3,1 azaldı.

 

MB'nin müdahalesi dolarda yükselişi önlemedi

 

Küresel piyasalarda ABD’de Trump’ın başkanlık görevini devralması beklenirken, FED’den gelen açıklamalar takip ediliyor. FED cephesinde dün üç ayrı üyenin açıklamaları takip edildi. Chicago FED Başkanı Evans 2017’de üç faiz artırımının mantıksız olmadığını belirtirken, Atlanta FED Başkanı Lockhart önümüzdeki üç yıl boyunca %3 büyüme ve 2017 ya da 2018'de yüzde 2 enflasyon öngördüğünü ifade etti. Boston FED Başkanı Rosengren ise, kademeli fakat beklenenden daha hızlı faiz artırımı öngördüğünü belirtti. Piyasa fiyatlamaları şimdilik ağırlıklı olarak 2017’de iki faiz artışında yoğunlaşıyor.

Deutsche Bank'a göre Seçilmiş Başkan Donald Trump'ın uygulamayı vaad ettiği politikaların ABD'nin ekonomik büyümesinde yeni bir çağı tetikleme potansiyeli var. Trump'ın regülasyonları azaltma, gelir vergisinde ve kurumlar vergisinde reform taahhütleari ile altyapı için en az 1 trilyon dolar harcama sözünün hayata geçirilmesi halinde ABD'de GSYH büyümesinin ikiye katlanacağına işaret eden Deutsche Bank baş ekonomisti David Folkerts, "Bu politika karışımının verimlilik büyümesini yeniden canlandırmasını ve ABD'de büyüme potansiyelini artırmasını bekliyoruz" diye konuştu. Trump'ın politikalarının ham rakamlarla 2017'de büyümeyi yüzde 2,4'e ve 2018'de yüzde 3,6'ya iteceğini öngören Deutsche Bank, Obama'nın Herbert Hoover'dan bu yana yüzde 3 büyümeyi göremeyen ilk başkan olduğunu da hatırlattı. 

Türkiye'ye 100 milyar dolar geliyor

 

Benzin fiyatlarına zam yapıldı

 

THY'nin hedefi 10 milyar dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)