E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.67 yükselişle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.67 yükselişle kapattı

Borsa günü  yüzde 0.67 yükselişle kapattı
18 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.67 yükselişle 75.638 seviyesinden kapattı

Haftanın son işlem gününe satışlarla başlayan endeks, dolar/TL'nin rekoru ile düşüşünü 74.495 seviyesine kadar genişletti. Öğleden sonra EKK toplantısının başlaması ile gevşeyen dolar kurunun etkisiyle alımlarını genişleten endeks günü yüzde 0.67 kazanç ile 75.638 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0.96 yükselirken, işlem hacmi 3.6 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Dün Avrupa Borsalarında yaşanan olumlu hava ile birlikte yukarı yönlü denemelerde bulunan Borsa İstanbul alımlarını 75.688 seviyesine kadar genişletti. FED Başkanı Yellen'in açıklamalarının ardından gelen Dolar/TL kurunun rekoru ile kazançlarını azaltan endeks günü yüzde 0.50 artı puanla 75.136 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne yüzde 0.29 düşüşle 74.918 seviyesinden başladı..

TL varlıklarda kan kaybı gün içerisinde devam etti. Dolar/TL, Fed Başkanı Janet Yellen'ın parlamentoda yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin iyileşmeye devam etmesi ile birlikte, Fed'in faiz artırımına yakın olduğunu kaydetmesinin ardından dolarda global değer kazancı ile rekorlarına devam etti. Tarihi zirve seviyesini 3.4085'e taşıyan Dolar/TL kuru, Başbakan Binali Yıldırım'ın bugünkü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında dolar kuru dahil olmak üzere değerlendirmelerin yapılacağını, ekonomiyle ilgili alınması gereken kararların alınacağını açıklamasıyla kur 3.36'nın altına kadar çekildi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Çankaya Köşkü'nde saat 16.20'de başlayan toplantıda, dolar kurundaki artışın yanı sıra, diğer döviz kurlarındaki artışlar da dahil olmak üzere, ekonomiye ilişkin gelişmeler değerlendirilecek. Toplantıya, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Şakir Ercan Gül ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ katılıyor.

Yellen 2017 için sinyaller verdi

AMB Başkanı Mario Draghi, Frankfurt'da düzenlenen Avrupa Bankacılık Konferansı'nda yahtığı konuşmada, "Yapacağımız değerlendirme enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru gidiş patikasında sürdürülebilir bir düzelme görüp görmediğimize bağlı olacak. Enflasyonun yüzde 2 seviyesine yaklaşmasıparasal gevşeme azalsa bile sağlam olmalı, bir başka ifadeyle kendi kendini idame ettirebilir olmalı" dedi. Draghi, yetkileri dahilindeki tüm araçları kullanacaklarını söyledi.

Frankurt'ta düzenlenen bir panelde konuşan St. Louis Fed Başkanı Bullard, Aralık ayında bir faiz artışını desteklemeye eğilimli olduğunu söyledi. Bullard, enflasyonun çok yükseleceğini söylemek için çok erken olduğunu ifade etti. Bu yıl FOMC'de oy hakkı bulunan Bullard, "Piyasalar şu anda FOMC'den Aralık'ta faiz artışını yüksek ihtimal olarak görüyor. Ben de buna sıcak bakmaya başlıyorum. Bence asıl soru 2017'de ne olacağı" yorumunu yaptı.

Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesi gelişmekte olan ülke piyasalarından büyük miktarlı para çıkışına neden oldu. ABD'li banka JP Morgan'a göre seçim sonrası gelişmekte olan tahvil fonlarından 6.4 milyar dolarla haftalık bazda rekor para çıkışı yaşandı. Böylece gelişmekte olan ülke tahvil fonlarına yılbaşından bu yana giren para miktarı bir haftada yüzde 11 azalış kaydetti. Gelişen ülke tahvil fonlarına bu yıl giren para 49.4 milyar dolara indi. Gelişmekte olan ülke borsa fonlarından da 6.2 milyar dolar ile Ağustos 2015'ten bu yana en büyük çıkış meydana geldi.

OPEC üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanları bugün Doha'da yapılacak olan Doğal Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu sırasında gayriresmi bir toplantı gerçekleştirecek. Uluslararası kaynaklar, Doha'daki toplantıya Suudi Arabistan, Cezayir, Libya, Nijerya,İran, BAE, Venezuela ve Katar'ın katılmalarını beklendiğini ifade ediyor. Görüşmelere, söz konusu anlaşmanın önündeki en büyük engeli oluşturan İran ve Irak'ın bakanları bulunmayacak. 

Fed faiz oranlarını artırmaya yaklaşıyor

 

Fetullah Gülen şimdi yandı! O isim görevde

 

Gaz yağı fiyatlarına zam yapıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bayram Gedikli18 Kasım 2016 14:17

    Yeter artık borsa yukarı dolar aşağı.Başbakanlıkta toplantı var somut bi şeyler çıkarsa 80 lere doğru havalanırız. ytd.

  • ralli18 Kasım 2016 14:14

    OLAY BİTTİ DOLAR AŞAĞI BORSA YUKARI TREND BAŞLIYOR.

  • K218 Kasım 2016 10:29

    BİZİ ŞİMDİ ABD VEYA AVRUPA KÖTÜ OLURSA KURTULURUZ YOKSA BU BORSA DAHA ÇOK UZUN SÜRE BURADA ,DOLARDA HİÇ BEKLEMEYİN DÜŞMEYİ....ÇIKMAYIDA DEVAM EDER.....

  • K218 Kasım 2016 10:25

    KAYBETTİĞİMİZ PARAYAMI,ZAMANAMI,STRESEMİ,UYKUSUZLUĞAMI,NEYE YANALIM......HERALDE BİRTEK BEN DEĞİLİMDİR.....