E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 1 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 1 düşüşle kapattı

Borsa günü yüzde 1 düşüşle kapattı
14 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 1 düşüşle 74.419 seviyesinden kapattı

BİST-100 güne yükselişle başlamasının ardından 75.489 seviyesine kadar yükselse de dolar/TL'nin 3.29 seviyesine yükselmesiyle satışa maruz kaldı ve 74.292 seviyesine kadar gevşedi. Haftanın ilk işlem gününü negatif seyirle geçiren endeks yüzde 1 kayıpla 74.419 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksinin yüzde 0.59 düştüğü günde işlem hacmi 3.4 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİMELER

Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta ABD seçimleri ve sürpriz başkan Trump'ın etkisinde fiyatlandı. BİST-100 endeksi, cuma günü Trump sonrası tahvil faizlerindeki yükselişe bağlı olarak banka hisseleri öncülüğünde günü yüzde 1.6 düşüşle 75.174 puan seviyesinden tamamladı. BİST-100 endeksi yüzde 0.30  yükselişle 75.397 puandan başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın zorunlu karşılık ve kredi kartı faiz oranlarındaki düzenlemesiyle başladı. TCMB, Türk Lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarını belirleme yöntemini değiştirirken kredi kartlarında uygulanabilecek azami faiz oranlarını da aşağı çekti.

Haftasonu "idam cezasına" ilişkin spekülasyonlarla alakalı olarak açıklama yapan Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz'un Alman basınına verdiği "İdam cezası gelirse müzakereler biter" açıklamasının ardından,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Tarım Projesi toplantısında, AB ilişkileri hakkında konuştu. Erdoğan, "Batı ne diyor idam olmaz. Ey batı bu milletin kaderi sizin elinizde değil. Bu milletin kaderi bizim elimizdedir. Kimsin sen ya kimsin sen. Neymiş orada bir parlamentonun başkanı. Sen en zamandan beri Türkiye adına karar verme yetkisine sahip oldun, dedi. Cumhurbaşkanı, AB'ye üyelik müzakereleri ile ilgili olarak, "Yıl sonuna kadar sabredelim ondan sonra millete gidelim, diyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Türkiye'ye karşı izlenecek tutum konusunda uzlaşı sağlayamadı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen zirvede, Avusturya Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesinlikle durdurulması yönünde görüş bildirse de İngiltere gibi ülkeler bu konuda çekimser davrandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Ortak çıkarlarımıza karşı gelecek bir şekilde aşırı tepkiler vermemeliyiz. Türkiye'yi bir köşeye doğru zorlamamalıyız" dedi.

Dow Jones'ta zirve devam ediyor

 

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanlık seçimlerinin Trump lehine sonuçlanması ile gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında sert değer kazancı yaşayan dolar, paritenin 3.30 seviyesini test etmesine neden olurken tüm zamanların rekor seviyesi kırıldı. Bu seviyede tepki satışları ile karşılaşan parite 3.25 seviyesine yakın dengelenerek yukarı yönlü potansiyeli korumaya devam etti. Yeni günde rekoruna yaklaşarak 3.2986 seviyesini gören parite, 3.2877 seviyenden işlem görüyor. Dolar endeksi yüzde 1.05 kazançla 100.100 seviyesinde...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada doların yükselişiyle ilgili, "Yapısal zorluklarımızdan ya da sorunlarımızdan kaynaklanan bir durum değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Altın, ABD'de faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi sonucu doların yükselmesi ile birlikte, geçen hafta ABD seçimleri sonrası düşüşünü 1212 seviyesine kadar genişletti ve beş ayın en düşük seviyesine indi. An itibari ile yüzde 1.10 kayıpla 1214.97 seviyesinde...

Petrol, İran'ın üretimi artırması ve ABD'de aktif petrol kuyusu sayısının Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkması, buna bağlı olarak küresel arz fazlasının devam edeceği beklentilerinin sürmesi ile birlikte, yedi haftanın en düşük seviyelerinde seyretti. Brent petrol an itibari ile yüzde 0.75 kayıpla 44.20 seviyesinden işlem görüyor.

Gelişen ülke para birimleri baskı altında

Yeni seans saatleri 14/11/2016 (Pazartesi) tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Pay Piyasasında tam ve yarım iş günlerinde seansların sabah açılışta saat 09:40'ta emir toplama ile başlamasına, açılış seansının saat 09:55'te bitirilmesine ve sürekli işlemlerin saat 10:00'da başlatılmasına, ayrıca yarım iş günlerinde gün sonunda bir değişikliğe gidilmemesine, tam iş günlerinde ise gün sonunda sürekli işlem son saatinin 17:30'dan 18:00'a çekilmesine, kapanış ve tek fiyattan işlemlerin ise 18:00 - 18:10 saatleri arasında gerçekleştirilerek seansın saat 18:10'da sona erdirilmesine, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP), seansın tam iş günlerinde saat 09:30'da başlamasına, Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri için saat 18:10'da, diğer sözleşmeler için saat 18:15'te sona erdirilmesine karar verildi.

TSPB Başkanı için son kararı SPK verecek

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Et fiyatları almış başını gidiyor

 

Petrolde düşüş sürüyor

 

  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)