E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.50 artı puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.50 artı puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.50 artı puanla kapattı
17 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.50 yükselişle 75.136 seviyesinden tamamladı

Güne yükselişle başlayan endeks alımlarını 75.688 seviyesine kadar genişletti. Ancak öğleden sonra FED Başkanı Yellen'in ABD Senatosu'nda yapacağı konuşma metninin yayınlanmasının ardından Dolar/TL kurunun 3.3530 seviyesi ile yeni rekor kırması ile kazançlarını azaltan endeks günü yüzde 0.50 artı puanla 75.136 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi ise 3.5 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün güne alımla başlayan BİST-100 endeksi  dolar/TL'nin 3.3279 seviyesinde yeni zirve oluşturması ile bankacılık sektörü öncülüğünde günün sonunda yüzde 52 düşüşle 74.759 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endeks yeni güne yüzde 0.31 yükselişle 74.991 seviyesinden başladı.

Yellen'in ABD Senatosu'nda yapacağı konuşma metni yayımlandı. Fed Başkanı Janet Yellen "Göreceli yakın bir tarihte Fed faiz artışı uygun olabilir" dedi. Fed Başkanı Janet Yellen, ekonomik verilerin istihdam piyasasında iyileşmeye ve enflasyonda artışa işaret etmeye devam etmeleri halinde ABD'de faiz oranlarının "göreceli olarak yakın zamanda" artırılabileceğini söyledi.

Fed Başkanı Yellen' ın sunum metninde, ABD ekonomisinin ılımlı şekilde büyüme yolunda olmaya devam ediyor göründüğünü, bu büyümenin Fed'in enflasyonu yüzde 2'ye getirme ve tam istihdam hedeflerini yakalamasını sağlayacağı vurgulandı. Yellen, "Cari faiz politikası ekonomide üretimi teşvik ediyor, ancak ekonominin hala gidecek biraz daha alanı var. Fed'in enflasyon konusunda ivmenin gerisinde kalması konusunda sadece küçük bir risk olduğunu hissediyorum. Bu risk, Fed'in faiz oranlarını ağır ağır artırmasını gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanlık seçimleri sonuçlanmadan önce Trump'ın başkan olması durumunda kendisinin Fed Başkanı Janet Yellen'le ilgili söylemleri nedeniyle Yellen'in görevine devam edemeyeceğini konuşan piyasalar, şu anda Trump'ın uygulayacağı maliye politikalarının büyümeyi ve enflasyonu artırarak Fed'in faiz artırımı yapabilmek için hedeflerine ulaşmasını sağlayacağını ve faiz artışının Aralık ayında gerçekleşeceğini fiyatlıyor. Yellen'ın karar metninin ardından piyasalarda Aralık'ta 25 baz puan artırım beklentisi devrede, dolar da buna bağlı olarak değer kazanıyor.

ABD Merkez Bankası Janet Yellen'ın açıklamaları sonrasında TL'de hızlı değer kayıpları yaşandı. Dolar/TL, saat 17.33 itibari ile 3.3530 seviyesini görerek yeni rekorunu kırdı. Euro/TL ise yüzde 0.95 kazançla 3.5924 seviyesini test etti.

ABD'de işsizlik sigortası başvuruları geçtiğimiz hafta Kasım 1973'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. 12 Kasım haftasında ilk kez işsizlik sigortası başvurusunda bulunanların sayısı mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle 19 bin azalarak 235 bin oldu. Ekonomistler ise yeni başvuruların 12 Kasım haftasında 255 bin olacağını tahmin ediyorlardı. ABD TÜFE Ekim'de beklentiye paralel olarak yüzde 0.4 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 1.6 arttı. Beklenti aylık yüzde 0.4, yıllık yüzde 1.6 artıştı.

Dolar'da 3.35 aşılırsa 3.38 gündeme gelebilir

 

Merkez Bankası'ndan yeni likidite hamlesi...TCMB finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yapıldığını açıkladı. Buna göre rezerv opsiyon mekanizması 2. dilimi 0.1 puan, diğer dilimler 0.2 puan azaltıldı. Bazı katsayılardaki azaltma sonrası piyasaya yaklaşık 700 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacak.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Dolar/TL kurundaki artışın kriz anlamına gelmediğini kaydeden Ertem, Merkez Bankası'nın bugün attığı adımın piyasayı rahatlattığını ve Merkez Bankası'nın kura müdahale etmeyeceğini vurguladı. Doların yükselişinin "küresel bir dalga" olduğunu belirten Ertem, TCMB'nin en bağımsız merkez bankalarından olduğunu ve gerekli gördüğü adımları atacağını vurguladı.

Citigroup, Trump'ın beklenmedik seçim zaferinden en negatif şekilde etkilenecek olan ülkenin Türkiye olacağını savundu. ABD seçim sonuçları sonrasında Türkiye'nin bazı ek zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Citigroup, güçlü ABD Doları, daha yüksek ABD faiz ortamının Türkiye'nin yabancı sermaye akışına bağımlılığı üzerinde daha fazla baskı yaratacağını vurguladı. Citigroup yayınladığı raporda, "Bu ortamda Türkiye ülke tavsiyesini nötr ağırlığa geri düşürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

OPEC üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının cuma günü Doha'da yapılacak olan Doğal Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu sırasında gayriresmi bir toplantı gerçekleştirecek. Uluslararası kaynaklar, Doha'daki toplantıya Suudi Arabistan, Cezayir, Libya, Nijerya,İran, BAE, Venezuela ve Katar'ın katılmalarını beklendiğini ifade ediyor. Görüşmelere, söz konusu anlaşmanın önündeki en büyük engeli oluşturan İran ve Irak'ın bakanları bulunmayacak.

Dolar/TL kurunun sonraki hedefi ne

 

Yellen faiz artışını işaret etti

 

AB'den yeni vize tasarısı

  

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)