E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.13 eksi puanla kapattı---

Borsa günü yüzde 0.13 eksi puanla kapattı

Borsa günü yüzde 0.13 eksi puanla kapattı
21 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.13 düşüşle 75.543 seviyesinden tamamladı

Haftanın ilk işlem gününe alımlarla başlayarak 75.937 seviyesini test eden BİST-100 endeksi dolar/TL'deki yükselişin ardından tekrar satışa döndü. 75.193 seviyesine kadar gevşeyen endeks kurdaki gevşeme ile yönünü tekrar yukarı çevirdi. Gün boyunca dolara göre yön bulan endeks günü yüzde 0.13 kayıpla 75.543 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 3 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Geçtiğimiz hafta son işlem gününe satışlarla başlayan endeks, dolar/TL'nin rekoru ile düşüşünü 74.495 seviyesine kadar genişletti. Öğleden sonra EKK toplantısının başlaması ile bankacılık endeksi önderliğinde alımlar yaşanırken endeks günü yüzde 0.67 kazanç ile 75.638 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni haftaya ise yüzde 0.32 yükselişle 75.880 seviyesinden başladı.

Fed Başkan Yardımcısı Fischer New York'taki konuşmasında, "Büyüme yükseldi, enflasyon yüzde 2 yolunda güçleniyor. İstihdamdaki artış sağlam, ekonomi oldukça iyi performans gösteriyor. Ekonomi Fed'in ikiz hedefine yakın" ifadelerini kullandı. Fischer, makroekonomik politikanın sadece para politikasından oluşmadığını, düşük faizlerin ABD finansal sistemi erozyona uğrattığına dair henüz işaret bulunmadığını ve altyapı, eğitim ve etkili regülasonlar gibi bazı mali politikaların ekonomik potansiyeli artırabileceğini söyledi. Fischer ABD'de altyapı yatırımı ihtiyacı bulunduğunu ancak ABD bütçe açığını artırmak için fazla alan bulunmadığına dair endişeler olduğunu söyledi. Fischer, "Büyümeyi artırıcı mali önlemler muazzam olurdu" dedi.

TCMB'nin finansal ve reel sektörde karar alıcı, uzman kişiler, profesyoneller ile yabancı finans kuruluşlarının uzmanları arasından seçilen 72 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2016 yılı Kasım ayı Beklenti Anketi" yayımlandı. TCMB Kasım ayı beklenti anketine göre, yıl sonu dolar kuru beklentisi 3.1203'ten 3.3369'a yükselirken, 2016 büyüme beklentisi yüzde 3.2'den yüzde 2.9'a geriledi. 2016 yılı sonu enflasyon beklentisi yüzde 7.81'den yüzde 7.8'e gerilerken, 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 7.61'den yüzde 7.87'ye, 24 aylık enflasyon beklentisiyse yüzde 7.01'den yüzde 7.27'ye yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ankete katılan ekonomistlerin yarısı, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) 25 baz puanlık artış öngörürken, yarısı değişiklik beklemiyor. TCMB'nin 24 Kasım Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 22 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, ekonomistlerin 12'si yüzde 7,50 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) 25 baz puan artış olacağını, 10 ekonomist ise faizlerin sabit tutulacağını öngörüyor. Ekonomistlerin tamamı yüzde 8,25 olan marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) ve yüzde 7,25 olan borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik beklemiyor.

"Ekonomi olağanüstü bir durumla karşı karşıya"

TÜİK, yurt dışı üretici fiyat endeksi Ekim'de yüzde 2,82 arttı. 
Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,82, bir
önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,53, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,89 artış gösterdi. Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri
madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,35, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 2,88 artış olarak gerçekleşti.

JP Morgan, Türkiye'de siyasi endişelerin arttığına işaret ederek tavsiyesini düşürdü. JP Morgan, 2017 yılı için beklentiler raporunda Türkiye'de siyasete ilişkin endişeleri büyümekte olduğunu belirterek, hisse senedi piyasası için tavsiyesini 'nötr'den 'ağırlığını azalt'a çekti. JP Morgan, Türkiye'de yatırımcıların yeni Anayasa yapılana kadar ihtiyatlı hareket etmesinin büyük olasılık olduğunu savundu. 

Cuma günü TCMB Başkanının da katıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ele alındı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. Reel sektörün desteklenmesine yönelik adımlar devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacak" denildi. Gerekli reformların yapılacağı ve gerekli tedbirlerin alınacağı yönünde piyasaya mesaj verildi. Kurul gelişmelerin küresel kaynaklı olduğu üzerinde vurgu yaparken, somut alınmış bir eylem kararı bulunmuyor. Ekonomik Koordinasyon Kurulu yarın yeniden toplanacak.

Goldman Sachs Group Inc., 2017 yılının erken dönemine ilişkin petrol tahminini yükseltti. Bankanın açıklamasında, OPEC'in küresel piyasalarda istikrarı sağlayacak bir petrol anlaşmasına varma ihtimaline yönelik ”taktiksel yükseliş beklentisi” içerisinde olduğu ifade edildi. Yatırım bankası New York'ta işlem gören petrolün varil fiyatının, OPEC'in petrol üretimini günlük 33 milyon varile indirmeye ilişkin bir anlaşmaya varacağı ve Rusya'nın üretim seviyesini donduracağı varsamyımına dayanarak, 2017 yılının ilk yarısında daha önceki 45 dolar ve 50 dolar seviyelerinden, ortalama 55 Dolar seviyesine yükseleceği yönündeki beklentisini dile getirdi.

OPEC'e ilişkin açıklamalar takip edildi. Özellikle Vladimir Putin'in OPEC'ten anlaşma beklediği açıklamaları dikkat çekerken petrol fiyatlarında yükselişler hız kazandı. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, İranlı Shana haber ajansında yayınlanan yorumlarına göre, OPEC üyelerinin anlaşma ihtimalinin "hayli yüksek" olduğunu söyledi. Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi, Viyana'da yapılacak olan toplantıda üretimin sınırlanması konusunda OPEC'e 3 yeni öneri sunacaklarını bildirdi.

AMB Başkanı Draghi'nin açıklamaları bekleniyor

 

Fed'in yükü azalabilir!

 

Parası olan neye yatırım yapmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)