E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.23 düşüşle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.23 düşüşle kapattı

Borsa günü yüzde 0.23 düşüşle kapattı
12 Ekim 2016 - 17:40 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 23 düşüşle 77.461 seviyesinden kapattı

Alımla başlayan endeks 78.099 seviyesine kadar yükseldi. Saat 10'da gelen cari açık verisinin beklenenden yüksek gelmesi ile kazançlarını azaltan endeks, 77.146 seviyesine kadar düştü. Dolar/TL'nin 3.0974 seviyesine kadar yükselişi ve Musul gerginliği BİST-100 endeksinde yükseliş çabalarını baskıladı. Seans sonuna doğru kayıplarının bir kısmını geri alan endeks günü yüzde 0.23 düşüşle 77.461 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 3.8 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Dün güne hafif negatif başlayan BİST-100 endeksi dar aralıkta hareket ettikten sonra günü yüzde 0.25 kayıpla 77.643 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne yüzde 0.33 yükselişle 77.903 seviyesinden başladı.

Ağustos'ta cari açık 1,78 milyar dolar oldu. Bir önceki yılın Ağustos ayında 256 milyon ABD doları fazla veren cari işlemler hesabı, bu yılın Ağustos ayında 1 milyar 776 milyon ABD doları açık verdi. Foreks anketinde beklenti 1,5 milyar dolar açık geleceği yönündeydi.Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 31 milyar 19 milyon ABD doları oldu. Yılın ilk 8 ayında ise açık 23 milyar 547 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında, Başkanlık sistemini meclise getireceklerini açıkladı. Yıldırım, Meclis ister 330 isterse 367 oyla kabul etsin her halükarda millete gideceklerini ve son sözü milletin söyleyeceğini kaydetti. 

Fed tutanakları FOMC'de şahinlerin ağırlığını gösterebilir

 

Küresel piyasaların en önemli gündemi akşam saatlerinde Fed'in açıklayacağı Eylül FOMC toplantı tutanaklarında olacak. Fed'in faiz artırımına gitmediği, ancak 3 üyenin faiz artışı yönünde oy verdiği toplantıya ilişkin ayrıntılar önemli olacak. Geçtiğimiz toplantıda karar 7'ye karşı 3 oyla alınmış ve faiz oranı sabit tutulmuştu. 2016 yılı boyunca yapılan toplantılarda kararlar genel olarak 9-1 oyla alınmıştı. Zira, Fed'in 2 numarası Stanley Fischer, faizlerin sabit tutulması yönündeki kararın Eylül toplantısında az bir farkla alındığını belirtti ve bundan dolayı belki önem derecesi düşük görülebilecek tutanaklara anlam kazandırdı. Komite içerisindeki görüş ayrılıklarının artması son derece önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.  Önceki toplantılardaki şahin tavrıyla dikkat çeken Esther George Eylül ayı toplantısında da oyunu artıştan yana kullanarak çizgisini bozmadı. Bu görüşe katılan diğer iki üye ise Mester, Rosengren oldu.

Hızlanan enflasyon, Fed'in olası faiz artırımı, durgun şirket karları ve İngiltere ekonomisinin istikrarına ilişkin yeni endişeler ile gelişen ülke borsaları geriledi. Fed'in bu akşamki Eylül ayı toplantısı tutanaklarına odaklanan küresel piyaslarda gün boyu negatif seyir hakimdi.

Fed'in 2016 yılı içerisinde faiz artırımına gitme ihtimali küresel anlamda dolara değer kazandırırken, yurtiçi gelişmelerin etkisiyle TL'deki değer kaybı daha da derinleşiyor. Dolar kuru bugün 3,0974 lirayı gördü ve 20 Temmuz 2016'daki tarihi zirvesi olan 3,0972'yi geçerek rekor tazeledi.

Küresel piyasalar Sterlin ve Fed beklentilerini izliyor

Bu ay içerisinde yapılması planlanan Musul operasyonu Irak-Türkiye arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Başbakanı İbadi'ye yönelik eleştirilerinin ardından Irak Başbakanı'ndan da aynı sertlikte yanıttan geldi. Irak Başbakanı Erdoğan'ı 'ateşe benzin dökmekle' eleştirirken, Irak topraklarının görüntülü çağrılarla değil, Irak halkının kararlılığı ile kurtulacağını vurguladı. Hükümet ise henüz Irak konusunda geri adım atmış değil. TSK bugün, sınır güvenliğinin artırılması için Türkiye-Irak sınırına yaptığı askeri sevkiyata hız verdi.

Türkiye, Rusya, ABD ve Suudi Arabistan'dan Suriye toplantısı

 

Fed/Dudley, "Fed, faiz artırımı konusunda nazik olabilir"

 

 


  

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)