E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.98 yükselişle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.98 yükselişle kapattı

Borsa günü yüzde 0.98 yükselişle kapattı
15 Kasım 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.98 yükselişle 75.150 seviyesinden tamamladı

ABD'de Donald Trump'ın Başkanlık zaferinin ardından yaşanan satışların aşırı olduğu değerlendirmesi gelişen ülke varlıklarında yaşanan düşüşün sonlanmasında etkili olurken, BİST-100 endeksi de güne tepki alımlarıyla başladı. Alımlarını 75.309 seviyesine kadar genişleten endeks günü yüzde 0.98 kazançla 75.150 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1.61 yükselirken, işlem hacmi 3.4 milyar TL oldu.

GÜNİÇİ GELİŞMELER

Gelişmekte olan ülke borsalarında sert satışların yaşanmasının etkisi ile dün Borsa İstanbul 1000 puana yakın değer kaybı ile yüzde 1 düşüşle günü 74.419 puan seviyesinden tamamladı.Endeks yeni güne ise yüzde 0.42 yükselişle 74.735 seviyesinden başladı.

Ağustosta işsizlik yüzde 11.3'e yükseldi. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,2 puanlık artış ile yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 13,7 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1,6 puanlık artış ile yüzde 19,9 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,2 puanlık artış ile yüzde 11,5 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, istihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 323 bin kişi artarak 27 milyon 473 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 46,7 oldu.

Bütçe dengesi Ekim'de 104 milyon TL açık verdi. Maliye Bakanlığı bu yılın Ekim ve Ocak-Ekim dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bakanlığın hesaplamalarına göre bütçe gelirleri Ekimde 43.4 milyar lira, bütçe giderleri ise 43.5 milyar oldu. Böylece merkezi yönetim bütçesi Ekimde 104 milyon lira açık verdi.

ABD'de perakende satışlar beklentileri aştı. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre Ekim ayında perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı. Eylül ayında yüzde 1 artan satışların, Ekim'de yüzde 0,6 artması bekleniyordu. Eylül ve Ekim aylarında perakende satışlarda yaşanan artış son 2 yılın en iyi artışı oldu. Ekim ayında satışların artmasında güçlü otomobil satışları önemli rol oynadı.

CME FedWatch verisine göre, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'den gelen açıklamalar sonrasında yatırımcıların Fed'den Aralık ayında faiz artırım beklentileri yükseldi. 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak FOMC toplantısından bir faiz artırımı kararı çıkacağı beklentisi yüzde 90,6 seviyesine ulaştı. Dün bu beklenti yüzde 85,8 seviyesindeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Steinmeier'le görüştü

Dolar/TL tarafında dün yaşanan yükselişin ardından bugün biraz daha sakin seyir görüldü. Kur bugün 3.2648- 3.2938 aralığında hareket etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi cari açıkla ilgili endişe
edilecek bir durum olmadığını ve kurdaki yükselişin endişeye sebep olmaması gerektiğini söylerken, kurda müdahaleyi gerektirecek bir şey olmadığının altını çizdi.

Morgan Stanley analistleri Ercan Ergüzel ve James Lord Salı günü yayınladıkları raporda Türkiye'deki döviz mevduatına ilişkin yorumda bulundu. Ergüzel ve Lord, Türkiye'de döviz mevduatındaki azalışın sürmesinin muhtemel olmadığını ve bu durumun tersine dönebileceğini kaydetti. Morgan Stanley analistleri, Türkiye'de yeniden dolarizasyon gerçekleşmesi durumunda Türk lirasının dolar karşısında en az 3.40'a yükselebileceğini söyledi. Nomura ekonomisti İnan Demir ise, Türkiye'ye ilişkin olumsuz görüşlerin ifade edilmesi için en iyi seçimin Türk lirası olduğunu belirtirken, dolar/TL kurunda 12 aylık tahminlerinin 3.65 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki sürpriz zaferinin ardından ekonomi politikaları arasındaki ayrışmanın artacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle, euro/dolar paritesinin 2002 yılından bu yana ilk kez 1 seviyesine geleceğine ilişkin beklentiler yeniden gündeme geldi. Euronun 2017 yılının sonuna kadar ABD Doları karşısında 1 seviyesine gerileyeceğine ilişkin trader beklentileri yüzde 45 seviyesine yükseldi.

Petrol, OPEC ülkelerinin petrol arzını azaltma anlaşması için Katar, Cezayir ve Venezüela öncülüğünde çaba sarf ettikleri haberlerinin yayılmasıyla son sekiz haftanın en düşük kapanışının ardından yükseldi. Brent petrol yüzde 2.5 yükselişle 45.90 seviyesine yükseldi. Bu gece 00:30'da ABD'den açıklanacak Özel Sektör Stok verisi takip edilecek.

Altın tarafında dolarda yaşanan güçlü duruşun devam etmesi ve güven aracı olan değerli metallerde yaşanan satışın devam etmesi ile dün 1211.00 dolar seviyesine kadar geri çekilme yaşandı. Altın, doların dokuz ayın en yüksek seviyesinden gerilemesi ile birlikte yükseldi ve üç gün süren düşüşünü sonlandırarak 1230 seviyelerini teat etti.

Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi düzenlemesi için kritik bir hafta başlıyor. AK Parti tarafından hazırlanan taslak, MHP'ye iletildi. Yapılacak müzakereler sonrasında nihai kararı, süreci başlatan liderler verecek. MHP lideri Bahçeli, partisinin grup toplantısı sonrasında, şu an Sayın Başbakan ile olan görüşmelerimizde değerlendirmeler bize ülkemiz açısından makul ve mantıklı gelmiştir. Şimdi de kendi düşünceleri doğrultusunda hazırlamış oldukları bir anayasa değişikliği metnini MHP'nin incelemesine bırakmışlardır",dedi.

Piyasalarda yaşanan son gelişmeler

 

4 hisse için hedef fiyat tavsiyesi

 

Fed/Rosengren: Aralık'ta faiz artışı makul

 

 

 






Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)