E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yüzde 4.15 yükselişle günü tamamladı---

Borsa yüzde 4.15 yükselişle günü tamamladı

Borsa yüzde 4.15 yükselişle günü tamamladı
12 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 4.15 yükselişle 80.891 seviyesinden rekor düzeyde tamamladı

Güne alımla başlayan BİST-100 endeksi iki gündür artan hacimle risk iştahını bugün rekor düzeye taşıdı. Endeks 6 ayın en yüksek seviyesine yönelirken, 3224 puan artışla puan bazında son 8 ayın en sert yükselişini gerçekleştirdi. Endeks döviz cephesine gelen sert satışların etkisi ile yükselişini 81.090 seviyesine kadar sürdürdü. Bankacılık endeksinin yüzde 6.17 yükseldiği günde Borsa İstanbul günü yüzde 4.15 kazançla 80.891 seviyesinden 8.1 milyar TL'lik rekor işlem hacmiyle tamamladı.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Borsa İstanbul'da iki gündür yüksek işlem hacmi görülürken endeksi günü yüzde 0.35 yükselişle  77.666 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 4.3 milyar TL oldu. Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam ettiği günde endeks güne yüzde 0.42 yükselişle 77.992 seviyesinden başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı.TCMB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 1 hafta vadeli repo ihalesi açılmamasının likidite politikasında daha sıkı bir duruş anlamına geldiği ifade ediliyor. Banka kaynakları, bu sıkılaştırma ile piyasa yapıcı bankaların "Geç Likidite Penceresi"ne yönelebileceğini ve böylece fonlama maliyetinin yükseleceğini belirterek, "Bunun amacı TL'nin maliyetini artırarak döviz kurlarındaki yükselişi sınırlamak. Merkez Bankası, bütün enstrümanlarını önümüzdeki günlerde kullanabilir." şeklinde konuştular. 1 hafta vadeli repo ihalesi en son Ocak 2014'te açılmamıştı. 

Dün 3.94'ü geçerek yeni rekor kıran dolar kuru TCMB'den gelen hamle ile 3.7624 seviyesine kadar inerken, bu sabah tarihi zirveyi 4.18'in üzerine taşıyan euro 4.0120 seviyesine kadar gevşedi. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın elinin kolunun bağlı olmadığını belirterek, "Geçmişte olduğu gibi gereken tedbirleri alıyor, alacak." dedi. Şimşek, fiyat istikrarının temel öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti. Mehmet Şimşek, temel göstergelere dikkat çekerek, "Bugünlerde piyasanın modu, bardağın yarısı dolu yarısı boş şeklinde. Kalkan toz aşağı iner, önemli olan temel göstergeler" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de muhtarlara seslendi. "Döviz kurunu bir silah olarak kullanıyorlar" diyen Erdoğan, "Bizim de birtakım sorunlarımız var. Ama bunların hiçbiri döviz kurunun bugünkü seviyeye gelmesini açıklayamaz. Silahlarla ekonomik ilişkileri bir arada kullanırken, kendi zeminlerini tahrip ediyorlar" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kağıt üzerinde yapılan işlemlerle kurların yükseltildiği ortadadır. Milletimiz döviz satarak ilk saldırının önüne geçti. Bunun devamını milletimden rica ediyorum. Merkez Bankası ve diğer bankalar da bu durumda tutum almalı. Fedakarlık yapılacaksa işte bugün tam zamanı" çağrısını yaptı.

Dolar/TL'de kayıplar yüzde 2.75 seviyesinde

 ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre 7 Ocakta sona eren haftada haftalık işsizlik maaşı başvuruları 10 bin artışla 247 bin oldu. Beklenti 255 bindi. Devam eden işsizlik başvuruları da geriledi. 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları 258 bin 250'den 256 bin 500'e geriledi. Bu arada önceki haftaya ilişkin başvurular 235 binden 240 bine revize edildi. Süregelen işsizlik maaşı başvuruları 31 Aralık'ta sona eren haftada 29 bin kişi azalarak 2.09 milyon oldu.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, Suriye ve ateşkes konusunun ele alındığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, Suriye'de ateşkesin ülke geneline yaygınlaştırılmasıyla ilgili konular ele alındı.İki lider, soruna siyasi çözüm bulma çerçevesinde Astana süreci hakkında da görüş alış-verişinde bulundu. Erdoğan ve Putin'in, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme konusundaki kararlılıklarını vurguladıkları görüşmede, Mart ayında Rusya'da yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına da değindikleri kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) sosyal medya hesabı Twitter'da, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) imzası taşıyan ve büyük bölümünü PYD/YPG'nin oluşturduğu yapının "PKK ile ilişkisinin olmadığını iddia eden" açıklamasına tepki gösterdi. Kalın, Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu bir şaka mı yoksa CENTCOM aklını mı yitirdi, buna kimsenin inanacağını düşünüyor musunuz? ABD terörist grubu meşrulaştırma çabasına son vermeli." ifadelerine yer verdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch küresel ülke notu müdürü James McCormack Londra'daki bir konferansta yaptığı konuşmada, Fitch'in Türkiye'nin
yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notuna ilişkin olarak not indirimi riski gördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Fitch’in Türkiye notuna ilişkin yaptığı açıklamaya Twitter’dan anında cevap verdi. Gedikli, Türkiye ekonomisini haftalık, aylık veriler üzerinden ve geçiş süreçlerinde iken verilen kararların sağlıklı olmayacağını kaydetti. Ayrıca Gedikli, Anayasa referandumu süreci sonuçlandıktan sonra piyasaların rahatlayacağını, siyasi risk nedeniyle algı operasyonu yapıldığını halbuki yapılan düzenlemelerin demokratik bir süreç olduğunu kaydetti. Türkiye’nin jeopolitik riskleri minimize eden önemli dış politika hamleleri yapıldığını da Gedikli sözlerine ekledi.

Euro Bölgesi'nde ekonomik belirsizlik sürüyor

 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, küresel ekonomik görünüme dair açıklamasında, Türkiye'nin not değerlendirmesinin 5 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Açıklamada, Türkiye'nin ciddi bir kur riski bulunduğuna dikkat çekildi. S&P, Türkiye Merkez Bankası'nın tam bağımsızlığının şu anda en önemli konu olduğuna dikkat çekti. Bunun yanında, kredi derecelendirme kuruluşu, Türk Lirası'nın daha da zayıflamasının ülke ekonomisi üzerinde 'azımsanamayacak' miktarda etkisi olacağının altını çizdi. 

Anayasa görüşmelerinde ise 4. ve 5. maddelerin Meclis'ten geçmesi sonrasında 14:00'da görüşmeler diğer maddeler ile devam edecek.

Bugün  ABD'nin haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bu yıl Fed'de oy hakkı olan Patrick Harker'ın konuşması takip edilecek.

Amerika’da yeni başkan seçilen Donald Trump’ın dışişleri bakanlığı koltuğuna aday gösterdiği Rex Tillerson, Türkiye'nin çok eski bir NATO müttefiki olduğunu, Suriye konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yeniden birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.

 

Dolar/TL'de 3.70 seviyesi önemli

 

Altın 1207 dolar oldu

 

Petrolde yüzde 2 civarında yükseliş

 



 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)