E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.80 artı puanla tamamladı---

Borsa günü yüzde 0.80 artı puanla tamamladı

Borsa günü yüzde 0.80 artı puanla tamamladı
17 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.80 yükselişle 82.362 seviyesinden tamamladı

Güne alımla başladıktan sonra 81.657 seviyesine gerileyen endeks alım yönünde gecikmedi ve alımlarını 82.540 seviyesine kadar genişletti. Bankacılık hisseleri öncülüğünde yükselişini sürdüren endeks günü yüzde 0.80 kazançla 82.362 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 5.4 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün 82.000 seviyelerini test eden BİST-100 endeksi gün boyu pozitif seyretmesinin ardından günü yüzde 0.23 artı ile 81.711 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 4.6 milyar TL oldu. Borsa İstanbul endeksi yeni güne ise yüzde 0.48 yükselişle 82.103 seviyesinden başladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May Londra'da Brexit sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. May, "İngiltere halkı gözleri açık bir şekilde oy kullandı. İngiltere'nin her zamankindan daha dışa açık olmasını istiyorum. İngiltere yabancı yetenekleri çekmeli" dedi. Brexit'in İngiltere'nin kendi içine dönerek dünyadan çekilmesi anlamına gelen bir karar olmadığını söyleyen May, İngiltere'nin "derin biçimde enternasyonalist" olduğunu belirtti.

May, İngiltere'nin başka ülkeler tarafından kullanılan model arayışında olmadığını, AB'ye kısmi üyelik istemediklerini ve "yarı içeride, yarı dışarıda" olmamaları gerektiğini belirtti ve Brexit'in bir gün sonrasında da aynı kural ve kanunların işlemeye devam edeceğini kaydetti.

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra AB ortak pazarının bir parçası olmaya devam etmenin peşine düşmeyeceğini, ancak Avrupa Birliği ile geniş kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması yapmak istediklerini söyledi. Hammond, parlamentoda yaptığı konuşmada, "AB liderlerinin 'dört özgürlük' çerçevesinde ortaya koydukları siyesi kırmızı çizgiler nedeniyle AB orta pazarının üyesi olamayacağımız bir anlayışa doğru ilerleyeceğiz. Ancak Avrupa Birliği ile geniş kapsamlı bir ticaret anlaşması yapma yönünde iddialı bir ajanda ortaya koyacağız" dedi.

Merkez Bankası faiz artırmadan elindeki diğer araç ve yöntemleri kullanarak kurdaki ateşi düşürecek önlemlere devam ediyor. Merkez Bankası bugün de haftalık repo ihalesi açmadı. Son dakikalarda çıkan haberlere göre TCMB döviz swapları yoluyla lirayı destekleyecek bir politika üzerinde çalışıyor. Şu an çalışmanın detayları yok fakat haber yakın kaynaklara dayandırılıyor. Haberin ardından kur ilk etapta 3.79'dan 3.76'ya geriledi. 

Dolar/TL 3.76 seviyesinde

UBS'in Dolar/TL 'de 2017 sonu için tahmini 4.00, 2018 sonu tahminiyse 4.50 seviyesinde bulunuyor. UBS analistleri Türk lirasının çıpalanması için TCMB'nin en az 200 baz puan faiz artırımı yapması gerektiğini belirtiyor.

Deutsche Bank'ın dolar/TL kurunda yılın dördüncü çeyreği için tahmini 3.90 seviyesinde. Deutsche Bank'ın Dolar/TL kurunda yılın dördüncü çeyreği için tahmini 3.90 seviyesinde.

New York Fed Başkanı William Dudley Fed'in ekonomide büyümeyi yakın zamanda bitirecek adım atmasının düşük olasılık olduğunu söyledi. Dudley konuya dair "Fed'in yakın zamanda ekonomik büyümeyi sonlandıracak adımlar atması olası değil çünkü enflasyon artık bir sorun değil" yorumunu yaptı. New York'ta bir konferansta konuşan Dudley ekonomik büyümenin devam edeceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Dudley dolardaki güçlenmenin ithalat fiyatlarında aşağı yönlü baskıya neden olacağını ve yerel üreticinin fiyatları artırma kapasitesini sınırlayacağını belirtti. Dudley ayrıca istihdam kaynakları üzerinde baskının arttığını ancak bunun yavaş bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. Dudley "Ekonomik büyümenin gelecek birkaç yıl daha süreceği konusunda iyimserim" ifadesini kullandı.

Piyasalarda volatilite artacak!

Wall Street bankası Morgan Stanley’in, ABD başkanlık seçimlerinden sonra işlem aktivitesinin hızlanması nedeniyle yılın son çeyreğinde karının iki katına çıktığı, beklentilerin çok üzerinde gerçekleştiği bildirildi. Şirketin normal hissedarlara dağıtılabilen gelirinin 31 Aralık’ta sona eren üç aylık dönemde, bir önceki yıla göre 753 milyon dolardan 1.51 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Hisse başına kar ise 39 centten 81 cente çıktı.Analistlerin ortalama olarak hisse başına 65 cent kar beklediği kaydedildi.

JP Morgan, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çekişmeli bir ayrılık yaşaması olasılığının artttığına işaret eden açıklamalar sonrasında İngiliz Sterlini (GBP) için tahminlerini yüzde 2 civarında aşağı yönlü revize etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sürpriz bir ekonomi zirvesi yaptı. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Başta dolardaki hareketliliğin ele alındığı toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, ilgili bakanlar, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve üst düzey ekonomi bürokratlarının katıldı. Toplantıda ekonomideki yeni yol haritası masaya yatırıldı. Dolar kullanımının azaltılmasına yönelik nelerin yapılabileceğinin ele alındığı toplantıda, dışardan gelen ekonomik saldırılar da kapsamlı bir şekilde ele alındı. Erdoğan ayrıntılı olarak dinlediği ekonomik göstergelerle ilgili bakanlıkların tedbirlerini artırmasını istedi. 

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Davos zirvesi, 100'den fazla ülkeden yaklaşık 3 bin siyasetçi ve iş dünyasının liderlerinin katılımıyla bugün başlıyor. İsviçre'nin Davos kasabasında 17-20 Ocak tarihlerinde yapılacak foruma, Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katılıyor.

Altında boğalar pes etmiyor

  

Kredi musluklarını açmayan karşısında bizi bulur

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)