E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 2.49 yükselişle kapattı---

Borsa günü yüzde 2.49 yükselişle kapattı

Borsa günü yüzde 2.49 yükselişle kapattı
06 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 2.49 yükselişle 75.433 seviyesinden tamamladı

Döviz yükseldi, Borsa İstanbul coştu

Haftanın ikinci gününe alımlarla başlayan endeks TCMB Başkanı Çetinkaya'nın açıklamaları ve TL'nin üzerindeki baskının azalması ile kazançlarını 75.326 seviyesine kadar genişletti. Dolar/TL kurunun 3.45, euro /TL'nin ise 3.70 seviyesine gevşediği günde endeks yüzde 2.49 yükselişle 75.433 seviyesinden günü tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 2.70 yükselirken işlem hacmi 3.8 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

İlk işlem gününe satışla başlayan endeks beklentiden iyi gelen enflasyon rakamları ile kayıplarını kazanca dönüştürdü. BİST-100 endeksi günü yüzde 0.28 kazançla 73.599 seviyesinden tamamladı. Endeks yeni güne ise yüzde 0.53 yükselişle 73.991 seviyesinden başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu toplantıda yaptığı sunumda "Enflasyonun 2017 yılında yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018'de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörmekteyiz." dedi. Çetinkaya, Merkez Bankası olarak fiyat istikrarına odaklı para politikası duruşunun korunduğu bir çerçeveyi esas aldıklarını ve gelecek dönemde de bu çerçeveyi korumaya devam edeceklerini belirtti. Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, "Petrolde yükseliş cari denge üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor" dedi

Bu hafta ABD gündeminin de sakin olması ile rahatlayan gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Türk Lirası uzun bir aradan sonra güçlü bir görünüm sergiliyor. Resmi ve özel kurumların TL'yi destekledikleri günde, Murat Çetinkaya'nın açıklamaları öncesinde 3.54 seviyesini gören kur açıklamaların ardından 3.45 seviyesine gevşedi. Murat Çetinkaya'nın açıklamalarında en önemli mesaj "Merkez Bankası'nın dövize yüksek frekanslı müdahalede bulunmayacağı" oldu. Perşembe günü EKK'dan gelecek kararlara yönelik beklentiler, TL'nin Dolar ve Euro karşısında geçtiğimiz haftalara göre biraz daha toparlanmasını destekliyor. Euro/TL paritesi ise yüzde 2.35 düşüşle 3.70 seviyesinde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ayrıca Türk lirası karşılığında bankalardan, işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlayacağını açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların yabancı para net genel pozisyon oranlarının izlendiğini ifade ederek, "Bankalar şu anda dövize yönelmiş, dövize yatırım yapar pozisyonda değiller." dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB), Türkiye’nin kendi milli parasını kullanma politikası çerçevesinde, bundan böyle ihalelerini Türk Lirası ile gerçekleştirecek.

TCMB'nin desteği ile TL değer kazandı

ABD'de perakende satışlar yüde 0,2 arttı. The Johnson Redbook'un hazırladığı indikatöre göre, ABD'de büyük mağazalarda perakende satışlar Aralık ayının ilk haftasında bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 0,2 arttı. Redbook'un açıkladığı verilere göre, satışlar aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmamış verilerle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 artış gösterdi. Aralık ayının  ilk haftasında satışlar geçen yılın aynı haftasına göre de yüzde 0,7 yükseldi.

Euro bölgesi 3. çeyrek büyümesi yüzde 0.3 artış göstererek beklentileri karşılarken yıllık bazda yüzde 1.7'lik ivme beklentileri aştı. Verilerin ardından gözler Avrupa Merkez Bankası'nın vereceği faiz oranı kararına çevrildi. Bankanın oranlarda herhangi bir değişime gitmesi beklenmiyor.

Dün akşam saatlerinde gelen haberlere göre İtalya cumhurbaşkanı Mattarella, Renzi'nin 9 Aralık'taki devlet bütçesi onaylanana kadar görevde kalmasını istedi. Renzi'nin istifa etmesi durumunda erken seçim söz konusu olabilir ve belirsizlik ortamı İtalya için risk unsurları arasında gösterilebilir. Bu risk ve belirsizlikler İtalyan bankalarının özellikle Monte dei Paschi di Siena'nın Aralık ayında yüksek sorunlu kredileri nedeniyle ihtiyaç duyduğu 5 milyar Euro tutarındaki sermaye artırımına iştirak edecek yatırımcıları bulamaması sonucunu doğurabilir. Banka çarşamba veya perşembe günü Frankfurt'ta ECB yöneticileriyle biraraya gelecek.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki bankalara dair, her çeyrekte veri raporu yayımlamaya başlayacağını duyurdu. Fitch raporunu, Türk bankaların Kamuoyu Bilgilendirme Platformu'nda (KAP) yayınlanan verilerini esas alarak yayınlayacak.

Dolar ve euro TL karşısında çakıldı

 

Asgari ücret bir yılda ne kadar eridi?

 

İlk dokuz ayda en hızlı büyüyenler

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)